Lika vabi na aktiven kamping vikend na Plitvice

Datum objave
Kategorija
Statistika

Liška magistrala je bila še nekaj let nazaj v poletnih mesecih strnjena kolona vozil od Karlovca do Gračca in naprej proti Splitu. Z izgradnjo avtoceste pa je postala prijetnejša in zanimiva za vse popotnike, ki želijo uživati v naravnih lepotah ter odličnih lokalni gostinski ponudbi.

V Liki nimajo samo Plitviških jezer, ki so svetovno znana naravna znamenitost na seznamu svetovne dediščine UNESCO. So tudi številne možnosti aktivnosti od kolesarjenja do pohodništva, jahanja, raftinga in voženj kanuji po rekah, adrenalinskih dogodivščin, na ogled pa je tudi kraška jama.

Odločite se lahko samo za krajši postanek na Plitvicah, ko ste na poti proti Dalmaciji, ali pa npr. za aktiven družinski vikend.

Na celotni trasi je tudi nekaj zanimivih kampov, še največ v bližini Plitvic, kjer sta dva odlična kampa Plitvice Holidays Resort in kamp Plitvice: oba sta odprta čez celo leto in omogočata tudi najem mobilnih hišic, imata pa tudi bazen in otroška igrala.

Izlet v Nacionalni park Plitviška jezera

Nacionalni park Plitviška jezera je sicer odprt čez celo leto, vendar pa je največ obiskovalcev v poletnih mesecih, zato priporočamo ogled spomladi in jeseni, zelo lepo pa je tudi pozimi, ko sneg in zaledeneli slapovi naredijo čarobno kuliso.

Plitviška jezera tvori šestnajst jezer z modro-zeleno barvo vode, ki se čez slapove preliva iz enega v drugo jezero. Obiskovalce med jezeri vodijo urejene poti in leseni mostovi, po večjem jezeru Kozjak pa se lahko zapeljete tudi z električno ladjico. Na določenih odsekih se lahko zapeljete tudi s turističnim vlakcem, da sam ogled ni preveč naporen.

Za ogled Plitviških jezer si morate vzeti vsaj 3 - 4 ure, lahko pa se odločite tudi za celodnevni izlet, saj je po parku urejenih več kot 20 km sprehajalnih poti.

Cena vstopnic za ogled Plitviških jezer so od julija do konca septembra 200 kun (27 €) za odraslo osebo, 70 kun za otroke od 7 – 18 let, otroci mlajši od 7 let pa imajo brezplačen vstop. V ostalih mesecih so cene nižje npr. v oktobru 180 kun za odraslo osebo, v juniju 150 kun, v terminih nizke sezone pa 80 kun.

Kraška jama - Baraćeve jame

V bližini kraja Rakovica priporočamo izlet v kraško podzemlje, kjer si ogledate Baraćeve jame. Obiskovalcem je v enournem pohodu na ogled zgornji del jam, kjer so urejene poti, kljub temu pa vsak obiskovalec prejme zaščitno čelado, priporočamo pa toplejša oblačila, saj je v jami tudi poleti temperatura samo 9 °C.

Ob kapnikih boste v kami videli tudi okostje jamskega medveda in z nekaj sreče tudi netopirje, otrokom pa je najbolj všeč, ko za nekaj sekund ugasnejo luči in v jami nastane popolna tema.

Beraćeve jame si lahko ogledate od marca do oktobra, cena vstopnice je v poletnih mesecih 75 kun (10 €) za odraslo osebo in za otroke 7 – 18 let pa 45 kun.

Adrenalinski park, jahanje, izlet štirikolesnikom, kolesi, kajaki in rafting

Celotno področje Like je izredno zanimivo za številne aktivnosti, ki omogočajo, da si ogledate lepo naravno okolje pa naj bo to s kolesom, kajakom ali pa kar iz velikanske gugalnice v adrenalinskem parku. Številne aktivnosti so primerne tudi za otroke, tako da se lahko odločite za družinski izlet.

Adrenalinski park Ogi – turistični center Marko - Plitvice, samo nekaj kilometrov pred Plitvicami vas čaka pravi družinski adrenalinski center s težavnostnim poligonom. Ena od prog je primerna tudi za otroke, za odrasle pa je na voljo tudi gugalnica velikanka, s katero se boste zagugali do višine 12 metrov. Omogočajo tudi zip-line, paintball, lokostrelstvo in najem štirikolesnikov.

Jahanje konj na Plitvicah - Ranch Equus Igni je urejen v kraju Jelov klanac blizu Rakovice, kjer omogočajo jahanje konj. Imajo programe primerne tudi za otroke stare 8 let ali več, na voljo pa je tudi poldnevno in celodnevno jahanje po poteh v okolici Plitviških jezer.

Agencija Velebi Aktivnosti - Otočac vas vabi na in ob reko Gacko, kjer boste lahko uživali v veslanju po reki v posebnih kajakih, ki imajo prozorno dno, tako da boste med veslanjem lahko vidite ribe in dno reke. Za nekaj več adrenalina pa poskrbijo štirikolesniki, s katerimi se odpravite na dveurni izlet po okolici in si ogledate najbolj pomembne turistične točke.

Agencija Mirjana Rastoke - Slunj organizira izlet po prekrasnih slapovih in brzicah, ki jih je naredila reka Slunjčica ob izlivu v reko Korano, ob katerih so nekoč stali mlini. Adrenalinske navdušence bodo odpeljali še na rafting po reki Korani ali na kajak safari po reki Mrežnici. Omogočajo tudi najem električnih koles za izlet po številnih urejenih kolesarskih poteh in obisk lokalnih restavracij, kjer morate poizkusit avtohtone postrvi iz Korane. 

Kampiranje na Plitvicah

V Liki oz. okolici Plitviških jezer je kar nekaj zanimivih kampov in dva med njimi izstopata po svoji ponudbi, saj sta primerna tudi za večdnevno bivanje.

Kamp Plitvice - je najnovejši kamp na tem območju, ki je tudi najbližji Plitviškim jezerom. Gre za moderno urejen s kamping parcelami v osrednjem delu in mobilni hišicami ob robu kampa.

V kampu imajo tudi bazen, kjer omogočajo kopanje v poletnih mesecih, v restavraciji pa poskrbijo, da boste lahko poizkusili lokalne dobrote. Za otroke je urejeno igrišče, imajo tudi športna igrišča in fitnes.

Imetnikom Avtokampi kamping kartice nudijo 10% popust na kampiranje in najem mobilnih hišic oz. 15%, če ostanete vsaj 3 noči.

Kamp Plitvice Holiday -  odlična lokacija kampa tik ob glavni cesti in 8 km pred Plitvicami. V zadnjih letih so kamp Plitvice Holiday popolnoma prenovili, uredili nove parcele, postavili mobilne hišice in indijanske šotore ter zgradili bazen.

Posebnost kampa Plitvice Holiday so glamping hišice ob jezeru in na drevesu, ki so predvsem na Hrvaškem zelo priljubljene za romantične počitnice.

Imetnikom kamping kartice nudijo posebne cene - 20 € za 2 osebi in psa na parceli z elektriko v terminih 1.4. - 18.6. & 1.9. - 31.10. Za ostale namestitve velja 10% popust v primeru min. 3 nočitev v terminih 11.1. - 10.6. & 23.8. - 16.12.

Ostali kampi v okolici Plitvic

Kamp Puškarić - Slunj

Kamp Korana – Plitvice

Kamp Borje - Plitvice (v sezoni 2021 ne bo odprt)

Kamp Bear – Plitivce

Kamp Big Bear - Vrhovine

Več o ponudbi Like in Plitvic izveste na > https://visit-lika.com

Hrvaška - polna življenja