Koronavirus: Hrvaška sprošča meje za lastnike nepremičnin in plovil

Datum objave
Kategorija
Statistika

Na Hrvaškem so pristojni danes dodatno javili, da se poleg poslovnih prehodov meje sprošča tudi promet za lastnike nepremičnin in plovil. Na njihovi strani je 14 dnevna samoizolacija ukinjena, pri ponovnem vstopu v Slovenijo pa še vedno velja vsaj 7 dnevna domača karantena.

Kdo lahko prestopi mejo s Hrvaško?

Po novem je prestop meje med Slovenijo in Hrvaško omogočen:

> lastnikom nepremičnin in plovil (na meji je potrebno pokazati dokumentacijo o lastništvu)

> potniki, ki imajo poslovno pot oz. gospodarski interes ( potrebno je imeti povabilo na sestanek oz. dokumentacijo o gospodarski dejavnosti).

Veliko je vprašanja ali pod lastnike nepremičnine sodijo tudi lastniki počitniških prikolic in mobilnih hišic na pavšalu v kampih na Hrvaškem. Mi smo v nedeljo popoldne takoj poslali to vprašanje na hrvaško ministrstvo za notranje zadeve, ki je odgovorno za take zadeve in odgovor še čakamo. Zaenkrat je tudi težava, da je večina hrvaških kampov še vedno zaprtih (izjema npr. Mon Perin, Park Soline), odprtje pa pričakujemo po odprtju meje za vse potnike.

Po novem bodo vsi potniki na mejnih prehodih s Hrvaško dobili pisna navodila, ki vključujejo vse potrebne nasvete glede bivanja na Hrvaškem. Še vedno se priporoča, da ljudje prvih 14 dni bivanja zapuščajo bivališče le v nujnih primerih, si sami pripravljajo hrano oz. naročijo dostavo in si vsako jutro izmerijo temperaturo. V primeru znakov bolezni pa nujno pokličejo ustrezne zdravstvene ustanove. Tukaj so v hrvaškem jeziku objavljena vsa navodila in tudi kontaktne telefonske številke.

Pomembno pa je, da morajo vsi slovenski državljani, ki po bivanju na Hrvaškem pridejo domov, zaenkrat še vedno na obvezno vsaj 7 dnevno domačo karanteno, ob koncu pa morajo narediti test na koronavirus. Če je ta negativen, se karantena zaključi, drugače pa podaljša.

Turistična potovanja v bodoče

Kot kaže bo tudi v bodoče podoben režim veljal za vsa turistična potovanja. Tudi danes datum odprtja meje za vse turiste ni bil podan. Tako še vedno pričakujemo popolno odprtje hrvaške meje v začetku junija.. Pomembno je, da zaenkrat niso predvidena nobena dodatna testiranja oz. dodatni potrebni dokumenti za prestop meje.

Vsak tuji državljan bo na meji prejel podrobna navodila oz. epidemiološka priporočila, kako se obnašati na Hrvaškem, ne bo pa več potrebna 14 dnevna samoizolacija. Državljani držav, ki niso članice EU, lahko vstopijo na Hrvaško zaradi poslovnih srečanj.