Koristni nasveti pri nakupu in postavljanju baldahina

Datum objave
Kategorija
Statistika

Začenja se nova kamping sezona in za prvomajske počitnice boste pavšalisti postavili svoje prikolice in ob njih tudi predprostore oz. baldahine. Upamo, da ste ob zaključku lanske sezone vse lepo pospravili, baldahin očistili, pregledali morebitne poškodbe in poskrbeli za označitev palic, saj bo postavitev tako letos enostavnejša.

Nakup baldahina

Lastniki novih počitniških prikolic morajo dovolj zgodaj poskrbeti za nakup novega baldahina. Pri tem svetujemo, da kupite kvaliteten baldahin, saj ne želite po vsaki sezoni šivati zadrg in popravljati oken. Pred nakupom baldahina je zato dobro videti kvaliteto materialov tudi v živo v trgovini oz. direktno pri proizvajalcu. Običajno lahko pri izdelovalcu tudi izberete barvo baldahina in se dogovorite za kakšne predelave glede točne postavitev vrat, oken in dodatnih podaljškov za senco.

Pred nakupom morate vedeti dolžino oboda prikolice, ki se meri od tal na eni strani prikolice do vrha prikolice in nato vzdolž celotne prikolice ter potem še enkrat do tal. Običajno imajo tudi prodajalci baldahinov kataloge s podatki za posamezno prikolico, tako da je dobro vedeti vsaj model prikolice.

Pomemben podatek je tudi globina predprostora, ki je največkrat 2,5 metra, lahko pa je tudi manj ali več, kar pa je odvisno tudi od parcele, kjer boste postavili prikolico.

Pri predprostoru je pomembno, da je možno vse stranice odstraniti, saj je postavljanje in tudi čiščenje tako lažje. Priloženo ogrodje in nosilne palice naj bodo jeklene, galvansko zaščitene in premera 25 mm.

Pravilno postavljanje baldahina

Če boste imeli v baldahinu lesena tla, potem najprej poskrbite za ta del. Po tleh je priporočljivo dati še polivinil, da zadrži vlago. Lesen podenj je priporočljiv predvsem na neravnih parcelah. Če pa boste na tla položili le tepih, lahko to storite tudi naknadno, ko bo baldahin že postavljen.

Nato je najbolje zložiti ogrodje baldahina, tako kot ga boste rabili – sredinski, desni in levi del. Tukaj je dobro, če ste predhodno sezono dele ogrodja označili, da veste, kateri deli sodijo so skupaj. Drugače pa si pomagajte s spodnjo skico ali s knjižico nasvetov za uporabo baldahina. Razvrstite palice in si jih pripravite na tistih delih baldahina, kjer jih boste potem potrebovali.

Pred pričetkom vpenjanja baldahina na prikolico, ga raztegnite in pravilno obrnite, da bo do vrata na pravem mestu. Pritrdite nastavitvene ploščice, kjer se okvir baldahina nasloni na prikolico. Nato z desno stranjo baldahina pričnite z vpenjanjem na levi strani robu prikolice (lahko tudi obratno). Pazite, da bosta obe strani baldahina enako oddaljeni od tal.

Sledi postavljanje ogrodja - najprej postavite sredinski del, nato v streho vpnite desno stranico baldahina in postavite ta del ogrodja in palice, nato pa še levi del. Nazadnje pripnite prednjo stranico baldahina. Vedno najprej zapenjajte vodoravne zadrge in šele nato pokončne.

Ko so vse stranici pripete in vse palice postavljene, napnite baldahin in ga pritrdite s klini v tla. To delajte vedno pri zaprtih zadrgah, saj drugače lahko baldahin preveč napnete in potem se zadrga ne bo zapela oz. se bo poškodovala.

Sledi samo še uživanje na kampiranju!

Video - postavitev predprostora