Kje na Hrvaškem najraje kampiramo Slovenci?

Datum objave
Kategorija
Statistika

V času, ko vsi čakamo na pričetek letošnje kamping sezone, smo preverili hrvaške turistične statistične podatke za lansko leto in se pozanimali v katerih krajih ob hrvaški obali Slovenci najraje kampiramo.

Koronavirus prestavlja pričetek turistične sezone

Leto 2020 se ni pričelo najbolje in hrvaški minister za turizem je v začetku aprila najavil, da letos zaradi koronavirusa pričakujejo kar od 60 do 75% manjši obisk gostov.

Hoteli in kampi bi tudi v tem času sicer lahko obratovali, saj ni posebne zakonske prepovedi, vendar jih je večina zaprtih. Podobno kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem ljudje ne smejo potovati izven svoje občine, težave pa so tudi pri prestopanju mej oz. obvezni samoizolaciji po vstopu na Hrvaško.

Mi smo s kampi v stalnem stiku in nekateri še vedno računajo, da bi se sezona lahko pričela že konec aprila. Po našem mnenju je sicer precej bolj realno, da se bo sezona pričela v začetku junija, kar bi bilo še vedno odlično glede na trenutne razmere.

Sezona 2019 je bila rekordna po številu prihodov

Spodaj predstavljamo nekaj podatkov kamping združenja Hrvaške (KUH), ki je podatke zbralo in obdelalo ter nam jih prijazno posredovalo.

Na Hrvaškem imajo kar 852 kampov in v letu 2019 so beležili 2.943.802 prihodov, kar je za 0.8% več kot predhodno leto, vendar pa je število nočitev upadlo za 0.5%, tako da so skupno zabeležili 19.173.976 nočitev. Kampi tako v skupnem deležu ustvarijo 21% nočitev, največ gostov pa prespi v privatnih namestitvah in sicer kar 48,8%.

V primeru kampiranja je zelo pomemben sezonski faktor, saj kar 61% gostov pride v kampe v juliju in avgustu, če pa pogledamo nočitve od junija do septembra pa to skupno pomeni že nekaj več kot 90% vseh nočitev v letu.

Zato je za kampe tako zelo pomembno, da se sezona ob letošnji krizi prične vsaj nekje do junija oz. najkasneje v začetku julija.

Če obiske turistov ločimo po hrvaških regijah, vidimo da največ kampistov obišče Istro, kjer imajo tudi največje in najbolj urejene kampe. V Istri so lani zabeležili 9.7 milijona nočitev, kar v skupnem številu nočitev v kampih na Hrvaškem pomeni kar 51%, če pa pogledamo podatke o nočitvah v vseh turističnih namestitvah (hoteli, apartmaji,..) v Istri pa kampi ustvarijo kar 37% le-teh.

Na drugem mestu je Kvarner (Primorsko - goranska regija), kjer so gosti ustvarili 3.7 milijona kamping nočitev, kar pomeni 19% med vsemi regijami, v Zadru 2.3 milijona oz. 12% in v Splitu 1.1 milijona oz. 6%. Kampi v vseh regijah na kontinentu pa ustvarijo le 2% letnih nočitev.

Največ Nemcev, na drugem mestu slovenski kampisti

Nemci so v hrvaških kampih najštevilčnejši gostje, saj so lani prenočili kar 6.7 milijon-krat, kar je 1% več glede leto poprej. Glede na skupno število nočitev v kampih, nočitve nemških gostov pomenijo kar 35%.

Slovenci smo s skorajda 3 milijona nočitvami (2.976.308, +0.1%) na drugem mestu, preverili pa smo tudi število prihodov, ki je bilo 496.000, kar je +0.2% v primerjavi z letom 2019. Tako v povprečju slovenski gost v hrvaškem kampu ostane kar 6 noči.

Sledijo gosti iz Avstrije, Nizozemske, Italije, Češke in Poljske. Zanimiv podatek je, da je v kampih vsako leto več domačih – hrvaških gostov in lani so ustvarili že pol milijona kamping nočitev in tako dosegli rekordno povišanje za kar 10% v primerjavi z 2019.

Slovenci najraje kampiramo v Medulinu

Glede na regijo Slovenci največ nočitev ustvarimo v kampih v Istri in sicer kar 43%, sledi Kvarner z otoki Krk, Cres, Lošinj in Rab s 26% nočitev in regija Zadar s 15%. Zanimiv podatek je, da kar 5% od 3 milijona nočitev Slovenci ustvarimo v Liško – Senjski regiji, kamor pa sodi tudi kamp Straško na otoku Pag.

​Sicer pa največ nočitev v vseh hrvaških regijah ustvarijo Nemci, Slovenci pa smo kar v šestih od desetih regij na drugem mestu. Tako smo 21.5% delež nočitev ustvarili na območju regije Lika – Senj, na Kvarnerju je ta delež 20.6%, v regiji Zadar 19.9%, Šibenik 16.4%, na jugu Dalmacije vključno s kampi na Pelješcu in Korčuli pa 15.8%.

V nam najbližji regiji Istri je delež slovenskih gostov med vsemi gosti le 13.2%, kar je predvsem posledica tega, da je tukaj precej več kampistov iz Avstrije, Nizozemske in Italije.

Rovinj je med vsemi kampisti najbolj priljubljen hrvaški kraj, kjer je bilo v letu 2019 ustvarjenih kar 1.697.018 nočitev, sledita območji Tar – Vabriga in Funtana z 1.29 ter Vrsar z 1,14 milijona nočitvami. Sledijo kraji Medulin, Krk Novalja in Umag.

Slovenski kampisti smo največkrat prespali v kampih v Medulinu in sicer kar 214.543 - krat, sledi Mali Lošinj (211.630), na tretjem mestu pa je Umag (174.537). Od četrtega do devetega mesta so se uvrstili kraji Vrsar, Novalja, Funtana, Novigrad, Biograd in Pakoštane.

Upamo, da bo letos res lahko kampirali in vsaj za enkrat dni odšli na dopust. Na nas je, da sedaj kaj postorimo doma, pripravimo kamping opremo, počitniške prikolice in avtodome, ko pa se bodo razmere izboljšale in odprle meje, pa se vidimo na kampiranju!