Kdaj pričakujemo najmanj gneče na povratku s Hrvaške?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Prihajajoči vikend bo Slovenija dala Hrvaško v celoti na rdeč seznam, zato do ponedeljka pričakujemo povečan promet na cestah in mejnih prehodih s Hrvaško.

Najgostejši promet pričakujemo predvsem na cestah iz Istre, kjer je v teh dneh še okoli 23.000 slovenskih turistov. Sledi regija Kvarner z otoki Krk, Cres, Lošinj in Rab z 20.000 Slovenci, na širšem območju Zadra, vključno s severnim delom otoka Pag oz. Novaljo, pa trenutno dopustuje še 18.000 Slovencev. Manj Slovencev je v srednji in južni Dalmaciji, saj je npr. na območju Splita okoli 5.000 ljudi in 4.000 pa v okolici Šibenika.

Pričakovani zastoji na cestah, trajektih in mejnih prehodih

Za prestop meje med Hrvaško in Slovenijo še vedno potrebujete potrdilo o bivanju ali vsaj potrdilo o prijavo oz. plačani turistični taksi na Hrvaškem.

Že v četrtek pričakujemo predvsem popoldne in zvečer gostejši promet proti Sloveniji, še več zastojev pa potem od petka do nedelje, ko se bodo Slovencem pridružili tudi številni drugi turisti, saj se ponekod že zaključujejo počitnice. Kot kaže pa bi največ Slovencev Hrvaško zapustilo ravno v nedeljo popoldne in zvečer ter v ponedeljek tekom celotnega dne.

Vsem, ki se boste te dni vračali domov svetujemo, da se na pot odpravite zgodaj zjutraj, tak da ste na slovenskem mejnem prehodu pred 9. uro ali pa v poznih večernih urah, tako da ste na meji po 21. uri. Takrat je manj prometa, predvsem pa manj tujih turistov na glavnih tranzitnih poteh.

Kje pričakujemo zastoje?

Na poti iz Istre proti Sloveniji bosta najbolj obremenjena mejna prehoda Dragonja in Sečovlje, zato priporočamo uporabo mejnega prehoda Sočerga, lahko pa tudi manjših mejnih prehodov Brezovica pri Gradinu (odprt 6 - 22h), Rakitovec (6 – 22 h) in Podgorje (6 – 24 h).

Na Kvarnerju so zelo priljubljeni otoki, zato pričakujte močno povečan promet na trajektih linijah z otokov Cres & Lošinj, Rab in Pag, zastoji pa so možni tudi na mostu, ki pelje z otoka Krk.

Daljše zastoje pa pričakujemo predvsem na mejnem prehodu Jelšane, tako da priporočamo tudi uporabo prehoda Starod (smer Kozina) ali pa manjšega prehoda Novokračine (6 - 22 h, sobota in nedelja 7 – 22 h). Možnost je tudi uporaba ceste preko Delnic in mejnega prehoda Petrina ter naprej proti Kočevju. Iz Delnic je tudi možnost uporabe mejnih prehodov Babno polje in Osilnica.

Na poti iz Dalmacije največ Slovencev iz osrednje Slovenije uporablja mejna prehoda Vinica in Metlika, številni se v primeru gneče preusmerijo tudi na Obrežje. V smeri Štajerske sta najbolj obremenjena prehoda Gruškovje in Dobovec, zato priporočamo uporabo prehodov Rogatec in Zgornji Leskovec.