Kampiranje s psom - nova doživetja

Datum objave
Kategorija
Statistika
8625 ogledov

Kampiranje s psom? Veliko ljudi se odloči, da bodo dopustovali v kampu, pa naj bo to s šotorom, počitniško prikolico ali avtodomom. Vsem naštetim pa je skupno eno – spanje pod milim nebom. V današnjem času, ko so psi postali družinski člani, si jih seveda želimo vzeti s seboj na dopust in z njim deliti nova doživetja. Svetujemo, da se psa na tovrstna doživetja predhodno pripravi.

Kampi, kjer so psi dobrodošli - Avtokampi.si

Za nekaj nasvetov glede kampiranja s psom smo prosili kar ekipo pasje šole Alfakan. Tudi sami radi kampirajo, pri svojem delu pa upoštevajo naravo psa, uporabljajo psu prijazne metode in v ospredje postavljajo odnos pes – vodnik.

Izoblikovali so edinstven sistem šolanja psa, ki temelji na pozitivni motivaciji in kot pravijo, ima vsak lahko vzgojenega psa!

Kampiranje s psom - na kaj biti pozoren?

Ko se odločimo za kampiranje s psom, je najprej potrebno izbrati primeren kamp, kjer so psi dobrodošli in sprejeti z odprtimi rokami. Posebno pozornost namenimo iskanju kampa, ki v poletnih mesecih nudi dovolj sence. Oba filtra najdete tudi na naši spletni strani in več kot 200 kampov ima zelo dobro senco, več kot 100 kampov, kjer so psi še posebej dobrodošli (označena pasja plaža, tuš za pse, vrečke za pasje iztrebke, prostor za sprehajanje ...)

> Spisek kampov z odlično senco

> Spisek kampov, kjer so psi dobrodošli

Poleg toplega sprejema je nadvse zaželena tudi "pasja" infrastruktura, ki nam omogoča sproščen oddih. To so npr. pasji tuši, kjer lahko psa po aktivnosti v morju stuširamo in se s tem izognemo neprijetnemu počutju psa - srbečici. Če se torej odpravljamo na dopust v kamp ob morju, je še kako pomembno preveriti ali kamp razpolaga s pasjo plažo, kakšen je dostop do vode in koliko sence je plaži.

Vse bolj pa je pomembna tudi cena za psa, saj le nekaj kampov za pse ne zahteva doplačila. Običajno je cena za psa v kampih nekje med 3 in 5 € na noč, najdražji kampi pa računajo tudi 8 - 10 €.

Pred kampiranjem je priporočljiv tudi pregled pri veterinarju, kjer bo pes dobil tudi zaščito proti notranjim in zunanjim zajedavcem. Za prestop meje s psom in tudi za vstop v kamp je potrebno imeti veljaven potni list psa z vpisanim cepljenjem proti steklini.

Vožnja na dopust s psom naj bo skrbno načrtovana. Za odhod na pot izberite jutranje ali večerne ure, ko so zunanje temperature znosnejše, med daljšim potovanjem pa načrtujte dovolj postankov, da se pes odpravi na stranišče in pretegne svoje okončine.

Oprema za kampiranje s psom

Poleg naše opreme za kampiranje, je v primeru kampiranja s psom, potrebno misliti tudi na njegovo udobje. Da bo celotna izkušnja kar se da pozitivna vam poleg posod za vodo in hrano priporočamo tudi nekaj opreme, ki bo psa sprostila in mu nudila brezskrbno uživanje.

Tako kot ljudje si tudi pes na dopustu mora vzeti počitek. V primeru, da je vaš pes navajen na hišni boks, bo najbolje da ga vzamemo s seboj, saj bo tako točno vedel kje je njegovo mesto. Če pa je vajen na svoje ležišče, potem vzamemo s seboj ležišče. Zaradi varnosti vseh, ki kampirajo v kampu, priporočamo, da je pes med počivanjem na povodcu (npr. jeklena vrvica namenjena privezu, kratek povodec).

Psu pa moramo tudi v času dopusta omogočiti aktivnosti, ki zadovoljijo njegove potrebe. V tem primeru pride prav dolg povodec, ki služi nadzoru psa tako na suhem kot tudi pri sproščanju energije v vodi. Če psu voda predstavlja glavni vir zabave, vam priporočamo tudi rešilni jopič. Ta pri suverenih plavalcih poskrbi za manjšo porabo energije in daljšo zabavo v vodi. Pri nekoliko bolj prestrašenih psih in psih s slabšo tehniko plavanja pa poskrbi, da se jim vodo približa na pozitiven način, saj jim pomaga pri lebdenju v vodi.

Pomislimo tudi na igrače, ki jih ima vaš pes rad. Če kampiramo ob vodi so zanimive igrače, ki lebdijo na vodi. V dobro založenih trgovinah za male živali bomo med poletno sezono lahko našli tudi igrače, ki so namenjene pasjim vodnim aktivnostim. Tako kot doma, tudi na kampiranju pes potrebuje igro z nami. Priporočamo, da vse igrače prihajajo v interakciji z nami. Lahko pa uporabimo tudi samozaposlitvene igrače, katere napolnimo s hrano.

Po vodnih aktivnostih, predvsem, če so bile v morju, je izredno priporočljivo, da psa splaknemo s sladko vodo. S tem namreč speremo sol, ki je velikokrat razlog za srbečico in neprijetno počutje.

Seveda moramo s seboj imeti tudi vrečke za kakce in skrbeti za čistočo v kampu ter kot smo že omenili ovratnico ali oprsnico in kratek povodec, saj boste tako imeli psa pod nadzorom. Ne pozabimo namreč, da je tudi v času kampiranja pomemben pasji bonton.

Aktivnosti s psom na kampiranju

Kampiranje predstavlja doživetje v naravi. Nadvse dobrodošlo je raziskovanje okoliških krajev, odročnih in samotnih kotičkov kjer se s psom lahko sprostimo. Pa vendar v prvi vrsti ne pozabimo, da tudi pes rabi počitek – povprečno 20 ur dnevno! Zato je zaželeno, da dovolimo psu kakšen dan popolnega odklopa in možnost spanja.

In kaj početi, ko pes ne počiva? Veliko kampov ponuja pasje parke, ki jih lahko kar se da dobro izkoristimo. Namesto, da se igra z ostalimi kužki v kampu, izkoristimo navezavo na nas, izvajajmo različne vaje vzgoje ali poslušnosti, vadimo odpoklic, učimo trikce ali skrivamo igračo.

Če smo navdušeni SUParji lahko v to aktivnost vključimo tudi psa in se kar na SUP deski odpravimo na krajši izlet do sosednjega samotnega zaliva. Plavajmo z njim in razvijajmo odnos.

Za bolj umirjeno aktivnost s psom lahko izkoristimo motnje in po kampu iščemo »izgubljeno« osebo – mantrailing.

Varnost psa

Tekom počitnic je potrebno paziti tudi na varnost psa. Omenili smo že dolg povodec, a vendar je še nekaj dejavnikov na katere je potrebno biti pozoren.

Psi se na soncu lahko pregrejejo. V najtoplejšem delu dneva se izogibajte pretirani aktivnosti psa. Pes naj ima vedno na voljo hladno vodo. Priporočljiv je tudi hladilni jopič, ki kot že samo ime pove, psa hladi. Če ga nimate, se odlično obnese tudi hladna brisača, na kateri pes leži ali pa ga z njo celo pokrijemo.

Pozornost ni odveč nameniti tudi blazinicam na tačkah, ki so občutljive na visoke temperature asfalta, ostre skale ali pa tudi na razbito steklo. Na voljo so tudi sredstva za zaščito tačk ali pa pasji čevlji, katerim pa pozornost namenite že pred dopustovanjem, da se jih pes navadi.

Hrvaška > kampi z urejeno pasjo plažo >>

Datum objave
Kategorija
Statistika
8625 ogledov