Obiskali smo smučišče Alta Badia - Corvara in preverili zimsko ponudbo

Datum objave
Kategorija
Statistika
24132 ogledov

Smučišče Alta Badia - Corvara leži v samem osrčju Dolomitov, kjer je ljubiteljem smučanja na voljo 130 kilometrov raznolikih smučarskih prog na nadmorski višini od 1.300 do 2.800 metrov in direktna povezana na progo Sella Ronda. Smučišče navduši s prekrasnimi razgledi na nazobčane Dolomite, bogato ponudbo za otroke in vrhunsko kulinariko. Preverili smo tudi možnosti zimskega kampiranja v bližini smučišča.

Dostop do smučišča Alta Badia - Corvara

Iz Ljubljane je do smučišča Alta Badia najboljša pot kar skozi predor Karavanke in potem mimo krajev Lienz in Bruneck, kar skupno omeni 310 kilometrov oz. dobre 4 ure vožnje.

Druga možnost je po južni strani mimo Nove Gorice in po avtocesti do Belluna, potem pa lahko izbirate levo ali desno cestno varianto mimo smučišča Civetta proti Arabbi in nato še čez prelaz Campolongo do Alta Badie – skupno 345 kilometrov poti in zaradi bolj zavite ceste in prelazov že skorajda 5 ur vožnje.

Tretja možnost pa je mogoče bolj primerna za poletne mesece, ko vas pot vodi mimo Kranjske Gore in Trbiža do kraja Tolmeč (Tolmezzo) in nato po  proti Cortina d'Ampezzo ter čez prelaz Falzarego v Alta Badio.

Smučarske proge za celo družino

Smučarsko področje Alta Badia – Corvara vključuje tudi smučarske proge v krajih Colfosco in San Cassiano, tako da na celotnem delu velja enotna smučarska karta, ki pa je vseeno nekaj evrov cenejša od smučarske karte Dolomiti Superski. Ta sicer omogoča smučanje na kar 16 smučiščih v Dolomitih in skupno 1.200 kilometrih smučarskih prog.

Cene smučarskih kart na smučišču Alta Badia - Corvara v glavni sezoni, ki traja v terminih 24.12. - 6.1. in 28.1. - 1.4. ter v nizki sezoni v terminih 5.12. - 23.12. & 7.1. - 27.1. ter od 2.4. - 7.4.:

 - odrasli 74 / 67 €

- seniorji 67 / 60 € (letnik 1923 - 1958)

- otroci 52 / 47 € (letnik 2008 - 2015)

- gratis otroci letnik 2016 - 2020

Omogočajo tudi spletni nakup smučarskih kart, kjer nudijo 5% popust, vendar je potrebno paziti, da opravite nakup vsaj dva dni pred začetkom smučanja (npr. če želite smučati v nedeljo, kupite smučarsko vozovnico do petka)  > www.altabadia.org

Smučišče Alta Badia - Corvara je zaradi številnih modrih prog izredno primerno za otroke in tiste, ki bi si želeli uživati na širokih in ne prestrmih progah. Kar 70 kilometrov modrih prog imajo, tako da vam jih ne bo uspelo presmučati v enem dnevu. Največ takih prog je takoj nad krajem La Villa in San Cassiano. Kabinska žičnica vas v samo nekaj minutah pripelje na 2000 m in tam potem lahko uživate v smučanju. Za otroke so zelo primerne tudi proge na delu smučišča Colfosco, ki leži na poti od Corvare do Val Gardene.

Boljši smučarji pa bodo uživali na 52 kilometrih rdečih in 8 kilometrih črnih prog, med katerimi je najbolj znana smučarska proga Gran Risa, kjer vsako leto okoli 20. decembra poteka tudi moški veleslalom za svetovni pokal. Na začetku proge imate startno hišico, tako da se boste počutili kot pravi tekmovalci.

Za smučanje v Italiji potrebujete zavarovanje odgovornosti - sklenite turistično zavarovanje >> https://skleni.triglav.si

S smučarskih prog in številnih razglednih ploščadi boste ob sončnem vremenu imeli prekrasen pogled na gore v okolici.
Ena najlepših razglednih točk je na vrhu kabinske žičnice Boe (Corvara), kjer je tudi restavracija Piz Boe Alpine Lounge oz. še malce višje, če boste šli s sedežnico Vallon do nadmorske višine 2550 m.

V zadnjih letih so na smučišču Alta Badia prenovili kar neka žičniških naprav npr. postavili so 10 sedežno kabinsko žičnico La Crusc 2, 8-sedežnico Costoratta, 6-sedežnico La Brancia, letos pa še 8-sedežnico Sodlisia v Colfoscu.

Vse žičniške naprave poskrbijo, da pred žičnicami skorajda ni gneče, občasno se pojavi le na trasi, kjer poteka Sella Ronda npr. pred kabinskima žičnicama Corvara - Piz Boe in Borest, kjer je glavna povezava za Arabbo ali Colfosco.

Na smučišču je tudi veliko zabavnih lokacij za otroke – urejena je tekmovalna veleslalomska proga z merjenjem časa, snežni park s skakalnicami, otroški snežni park z igrali in progo za smučarski kros, smukaška proga z merjenem hitrosti…

Direkten dostop do Sella Ronde

Sella Ronda pomeni enodnevni izlet na smučeh okoli pogorja Sella, ki ga morate narediti, če ste prvič v tem delu Dolomitov. Čaka vas 42 kilometrov uživanja, od tega je 26 kilometrov smučanja, preostalo pa je potovanje z žičnicami.

Krog Sella Ronda je primeren tudi za družinsko smučanje, ki vam bo ob malce uživanja in postanku v eni od številnih koč na smučišču vzelo okoli 5 ur smučanja.

Sella Ronda je znana tudi po tem, da prečkate štiri prelaze: Sella (2240 m), Pordoi (2239 m), Campolongo (1875 m) in Gardena (2121 m).

Če boste smučali v Alta Badi, potem lahko pot Sella Ronda pričnete pri kabinski žičnici Boe v Corvari, kjer se odločite ali boste šli po oranžni poti v smeri urinega kazalca proti Arabbi ali po zeleni poti v nasprotni smeri proti delu smučišča Colfosco in potem proti Val Gardeni.

Če sodite med boljše smučarje, potem lahko narediti še dodatno pot do smučišča na ledeniku Marmolada, kjer vas bo gondola pripeljala vse do nadmorske višine 3250 m od koder boste potem lahko smučali v dolino in se preko prelaza Padon vrnili v Arabbo.

Gostinska ponudba na smučišču

Na smučišču Alta Badia – Corvara vas čaka več kot 20 koč, kjer pa lahko rečemo, da boste dobili vrhunsko kulinarično ponudbo lokalnih južnotirolskih jedi, testenin, jedi z žara ribjih jedi in prigrizkov, ob katerih vam bodo punidili tudi odlična lokalna vina.

Že nekaj let izvajajo projekt Sciare con gusto - Smučanje z okusom, ki gostom tudi na smučišču nudijo izvrstne kulinarične dobrote. Alta Badia vsako leto decembra gosti vrhunske kuharje in vsak potem v eni od koč pripravi svojo jed iz lokalnih sestavin, ki jo potem čez celo sezono nudijo tudi gostom. Ob odličnih jedeh pa ne gre brez vrhunskega lokalnega vina, ki ga k vsaki od teh jedi priporočijo najboljši vinski poznavalci iz Južne Tirolske.

Za še večjo promocijo vin so izobrazili tudi smučarske učitelje, ki so postali kar vinski ambasadorji. V določenih dneh v sezoni pripravijo dogodke Sommelier in pista, ko gostom po posebni ceni 40 € omogočajo smučanje z učiteljem in pokušino vin v kočah na smučišču.

Če pa imate po končanem smučanju še nekaj več zabave, potem bo prava lokacija restavracija Club Moritzino, ki jo najdete tik ob zgornji postaji gondole, ki pripelje iz La Ville na 2.100 metrov.

Apartmaji, hoteli in zimski kampi

Alta Badia z okolico nudi številne možnosti prenočevanja od najboljših hotelov, do penzionov in prijetnih apartmajev. Odločite se lahko za spanje tik ob smučišču, kar je seveda malce dražje, ali pa malce dlje od žičnic.

Naj vas ne skrbi za avto in prevoz do smučišča, saj po dolini vozi smučarski avtobus, tako da boste hitro prišli od namestitve do prve smučarske proge.

Za iskanje namestitve je najbolje kar preveriti lokalni rezervacijski sistem > www.suedtirol.info/en/accommodation

Vse več je avtodomarjev in tudi lastnikov počitniških prikolic, ki v zimskem času radi obiščejo smučišča v Dolomitih. Alta Badia in Corvara imata nekaj zanimivih možnosti zimskega kampiranja.

Camper stop Odlina – Alta Badia

Samo 300 m od smučišča je urejen camper stop Odlina za cca 45 avtodomov z vso potrebno oskrbo in tudi sanitarnim objektom (wc, tuši, pralnica perila). Cena v zimskem času je od 20 do 40 € (odvisno od točnega termina).

Camping Colfosco – Corvara

Lepo urejen kamp, ki je pozimi odprt nekje od začetka decembra do začetka aprila. Gostom nudijo urejene parcele in možnost najema bungalovov.

Lokacija kampa je tik pod kabinsko žičnico, ki pelje iz Corvare v Colfosco, tako da je v primeru dobrih snežnih razmer do kampa možno priti na smučeh, do prve žičnice pa je cca 500 m, tako da je na voljo tudi smučarski avtobus.

Cene zimskega kampiranja so od 9,50 - 10 € na osebo, otroci (2 – 9 let) 7 - 7,50 €, za avtodom ali prikolico pa se doplača še 16,50 - 25 €. cene so odvisne od točnih terminov in dolžine avtodoma ali prikolice. Elektrika se doplača 0,90 €/kWh, imajo pa tudi možnost priklopa na plin.

Camping Sass Dlacia

Kamp je urejen ob cesti, ki pelje iz kraja San Cassiano proti prelazu Falzarego. Tik ob kampu so urejene proge za tek na smučeh (cca 25km prog), do smučišča Alta Badia pa je 2 minuti vožnje s smučarskih avtobusom.

Gostom nudijo urejene parcele, možnost najema mobilne hišice, lesenih hišic in sob. V sklopu kampa je urejen tudi wellness.

Cena zimskega kampiranja 26 € za avtodom ali prikolico, ki že vključuje 1 osebo, dodatna oseba plača 10 €, otroci (3-9 let) 7 €, elektrika je 3 / 10 € (odvisno od varovalk – nižja cena je 3A, višja za 10A).

Več informacij o smučišču Alta Badia  - Corvara boste izvedeli na spletni strani > www.altabadia.org

Datum objave
Kategorija
Statistika
24132 ogledov