Smučišče Kronplatz – 120 km vrhunsko urejenih smučarskih prog in snežnih parkov

Datum objave
Kategorija
Statistika

Smučarski navdušenci že dobro poznate smučišče Kronplatz, ki slovi kot eno najbolje urejenih smučišč v Dolomitih. Gre za eno najbolj moderno urejenih smučišč v Italiji, ki navdušuje s številnimi hitrimi kabinskimi žičnicami in širokimi smučarskimi progami. Sezono pričenjajo že 25. novembra, trajala pa bo vse do sredine aprila.

Posebnost smučišča Kronplatz glede na ostala smučišča v Dolomitih je v temu, da je večina smučarskih prog urejenih na enem hribu na nadmorski višini med 950 - 2.275 metrov, dostop pa je potem s številnimi kabinskimi žičnicami urejen s štirih strani oz. iz krajev Olang, Perca, Brunico in San Vigilio.

Skupno ima Kronplatz kar 120 kilometrov smučarskih prog, od tega je več kot polovica modrih, kar pomeni, da so široke in ravno prav strme za udobno karvanje. Te proge so tudi najbolj primerne za otroke.

Najboljši smučarji pa komaj čakajo, da že zjutraj zarežejo zavoje na eni od črnih prog:  Sylvester, Hernegg, Piculin, Pre da Peres in Erta, kjer vsako leto konec januarja poteka ženska tekma za svetovni pokal. Letošnjo zimo bo tekma v torek, 30. januarja 2024.

Kako do smučišča Kronplatz

Najboljša pot do Kronplatza je iz osrednje Slovenije je čez Avstrijo – predor Karavanke in po avtocesti do Spitala in nato smer Lienz, potem pa samo še naravnost do Brunica oz. izbrane namestitve. Skupna pot je 280 km, kar vam bo vzelo nekaj manj kot 4 ure vožnje, dodaten strošek je avstrijska vinjeta (za 10 dni za leto 2024 je cena 11,50 €) in predor Karavanke (7,80 €).

Druga pot do Kronplatza, ki je primerna predvsem za smučarje iz Primorske, je po južni strani mimo Udin do Tolmezza in naprej proti kraju Ovaro, Sappada in Sexten, kjer se priključite na glavno cesto proti Brunicu. Od Fernetičev naprej je ta pot dolga 250 kilometrov in traja slabe 4 ure.

Obstaja še tretja varianta poti, ki je zopet namenjena primorskim smučarjem in poteka po avtocesti do Belluna, kjer potem nadaljujete pot po glavni cesti proti kraju Cortina d'Ampezzo in naprej do Brunica - dolžina od Fernetičev 300 km in čas 4 ur.

Mogoče samo še nasvet, ki vam bo privarčeval kakšen evro - po italijanskih krajih vozite po omejitvah, ker imajo veliko stacionarnih radarjev, kazni pa tudi čez nekaj let po prekršku radi pošljejo na vaš dom.

Za smučanje v Italiji potrebujete zavarovanje odgovornosti - sklenite turistično zavarovanje >> https://skleni.triglav.si

Namestitev in zimsko kampiranje v okolici Kronplatza

Namestitev v okolici smučišča Kronplatz je najlažje poiskati kar na spletu, kjer je v dobro pomoč lokalni booking sistem, kjer potem lahko izbirate po krajih in vrsti namestitve npr. hotel, apartma in tudi zimske kampe imajo vključene > www.suedtirol.info

Cene apartmajev so zelo različno in se v sezoni v povprečju gibljejo med 150 in 300 € na dan - še najbolj je odvisno od lokacije in apartmaji, ki so blizu smučišča so lahko tudi 2x dražji od tistih, ki so oddaljeni 5 - 10 kilometrov.

Mi smo se odločili za apartmaje Residence Catarina Lanz, ki so v centru vasice San Vigilio, tako da smo šli lahko peš 200 m do gondole, lahko pa greste tudi s ski busom, ki vozi po vasi. Njihove apartmaje smo izbrali zaradi velikosti, saj za 4 osebe nudijo dve ločeni spalnici, lokacija pa je direktno ob urejenem drsališču, tako da so otroci lahko popoldne še drsali.

Zimsko kampiranje v okolici Kronplatza

Za obisk smučišča Kronplatz z avtodomom ali počitniško prikolico je veliko možnosti kampiranja ali pa parkiranja na urejenih camper stop lokacijah v bližini smučišča.

Kamp Al Plan – San Vigilio

Na koncu vasice, približno 1 km od smučišča je v terasah urejen kamp Al Plan ( GPS zemljevid). Dostop je enostaven in primeren tudi za počitniške prikolice, parcele so velike, imajo ogrevane sanitarije in možnost uporabe wellness-a s savnami (doplačilo).

Ob kampu je tudi restavracija in picerija, do trgovine je 300m, tik pred kampom pa ustavi tudi ski bus, ki vas zapelje direktno do spodnje postaje gondole za Kronplatz, v bližini kampa pa so tudi urejene proge za tek na smučeh.

Cena zimskega kampiranja za 2 osebi je 54 €, v terminih novega leta pa  je cena 68 €, otroci (3 - 14 let) doplačajo 8 - 10 €, dodatna odrasla oseba pa 13 - 15 €. Elektrika se doplača po porabi 1,10 kWh, omogočajo tudi priklop na plin.

Camper stop Ritterkeller – San Vigillio

Samo 100 m od smučarske proge in 300 m od centra vasi (gps zemljevid) je urejen camper stop Ritterkeller za okoli 50 avtodomov, kjer je omogočena vsa potrebna oskrba, ob parkirišču pa deluje tudi picerija.

Cena parkiranja v zimskem času je 35 € na avtodom na noč.

Kamp Ansitz Wildberg - St. Lorenzen

Samo 4 km od spodnje postaje gondole je urejen Camping Ansitz Wildberg (gps zemljevid). Ob kampu je tudi avtobusna postaja, tako da se z brezplačnim ski busom zapeljete do smučišča. V bližini kampa je tudi železniška postaja, potem se pa kar z vlakom odpeljete do gondole Ried pod smučiščem.

Gostom kampa nudijo prenovljene ogrevane sanitarije in savno. Posebnost kampa Ansitz je, da imajo tudi veliko domačih živali npr. konje, osličke, alpake, koze, kokoši, zajčke, tako da bodo otroci uživali tudi po koncu smučanja.

Cene zimskega kampiranja so 9 - 11 € za odrasle osebe, 6 -7 € za otroke (2-12 let) in za parcelo od 11 do 30 € (odvisno od velikosti in opremljenosti ter točnega termina). V času božično – novoletnih počitnic so cene višje za cca 30%. Doplačilo za elektriko 1 € na kWh.

Kamp Olympia - Dobbiaco

Vrhunsko urejen kamp Olyimpia je sicer od smučišča Kropnplatz oddaljen 20 km (GPS zemljevid), vendar pa je odlična izbira za družine, saj ima tudi manjši živalski vrt. Ob urejenih kamping parcelah nudi tudi najem lesenih alpskih hišic in apartmajev.

Tik ob kampu poteka ena od več kot 200 km urejenih tekašnih poti v dolini Dobbiaco. V kmapu imajo tudi urejen wellness s savnami, jacuzzijem in masažami.Do smučišča Kronplatz vozi smučarski avtobus oz. iz kraja Niederdorf tudi redni vlak, ki vas pripelje direktno na spodnjo postajo gondole.

Cene kampiranja v zimskem času so za 2 osebi na parceli od 30 - 40 €, za novo leto 51 €, doplačilo za dodatno osebo 11 - 15 €, za novo leto 18 €,  za otroka 7,50 €. Doplačilo za elektriko je 0,80 kWh.

Nakup smučarske opreme - priporočamo AS Sport Outlet >

Kronplatz – eno najbolj modernih smučišč na Južnem Tirolskem

Obisk smučišča Kronplatz je cenovno gledano najbolje ob smučarski otvoritvi v prvih treh tednih v decembru, ko veljajo predsezonske cene smučarskih kart in tudi nižje cene namestitev. Odprtje sezone je potrjeno za soboto, 25. novembra.

Seveda pa je poseben čar obiskati smučišče med božično – novoletnimi prazniki ali pa potem med počitnicami v februarju, ko je že nekoliko daljši dan in pogosto tudi lepo sončno vreme.

Cene smučarskih kart Kronplatz 

Cene smučarskih kart v Dolomitih so letos zopet višje vsaj za 5 € v primeru dnevne karte. Če boste smučali samo na Kronplatzu, potem nima smisla kupovati karte za Dolomiti Superski, ker so tiste karte še za nekaj evrov dražje.

Poznajo tri različne cenovne termine:

> nizka smučarska sezona 25.11. - 23.12.: cene smučarskih kart za odrasle osebe od 67 €, za seniorje 60 € in otroke 47 €.

> srednja smučarska sezona 7.1. - 27.1. in 17.3. - 14.4.: cene smučarskih kart za odrasle osebe od 67 €, za seniorje 60 € in otroke 47 €.

> visoka smučarska sezona 24.12. - 6.1. in 28.1. - 16.3.: cene smučarskih kart za odrasle osebe od 74 €, za seniorje 67 € in otroke 52 €.

V primeru nakupa smučarskih kart preko spleta (vsaj 2 dneva pred smučanjem), boste prejeli 5% popust. enako velja tudi za večdnevne karte. Več o smučarskih kartah za Kronplatz >>

NOVO - smučarska proga Sorega

Kronplatz je znan po številnih kabinskih žičnicah. Od skupno 32 žičniških naprav, imajo kar 22 kabinskih žičnic, dodatno pa še 4 sedežnice in samo 6 vlečnic. To bo razveselilo vse tiste, ki jim ni težko na koncu proge odpeti smuči in potem uživati na toplem medtem ko vas kabinska žičnica hitro pripelje na vrh smučišča.

Iz vseh strani smučišča boste v samo nekaj minutah že na vrhu smučišča, tam pa se potem odločite na katero stran neba boste smučali.

V smučarski sezoni 2023 / 2024 nimajo novosti kar se tiče novih žičnic, so pa lansko leto uredili novo smučarsko progo Sorega, ki je dolga 1.450 m in ima kar 435 metrov višinske razlike, tako da bo označena s črno in primerna za najboljše smučarje.

Dopoldne za smučanje priporočamo južno stran proti San Vigillio, ki se tudi imenuje Sonne (sonce), tako da vas ne bo zeblo. Spodnji del prog – ob kabinski žičnici Miara je zelo primeren tudi za otroke začetnike, saj je proga zelo širok in položna.

Obvezno pa morate obiskati najmodernejšo 10-sedežno kabinsko žičnico Olang 1+2 (vmesna postaja – lahko sta povezani ali pa en del odklopijo in je potrebno presedati npr. v primeru, da je na vrhu smučišča vetrovno), ki v samo 11 minutah in pol premaga 1.111 metrov višinske razlike in vas pripelje iz doline na vrh Kronplatza. Gre za pravo arhitekturno mojstrovino in posebej vpadljiva je strešna konstrukcija zgornje postaje, ki je v obliki valov. Sedeži v kabinski žičnici so seveda ogrevani, manjka samo še postrežba s kavico in TV prenos z olimpijskih iger ;). Z vrha pa vas čaka 6 kilometrov uživanja po široki progi vse do doline.

Najdaljša smučarska proga pa je na delu, kjer vas kabinski žičnici Ried in Gipfelbahn pripeljeta iz kraja Percha ( direkten dostop z vlaka, ki vozi po dolini direktno do kabinske žičnice) na vrh smučišča, potem pa se v dolino spustite po 9 km dolgi progi, ki vključuje tudi nekaj ravninskih delov.

Veliko snežne zabave

Na smučišču Kronplatz ne manjka otroških igral, smučarskih poligonov s postavljenimi progami, kjer se avtomatsko meri čas, progo, kjer merijo navišjo hitrost ipd. Največ jih boste našli pod kabinsko žičnico Alpen.

Če tudi vaš otrok rad skače na smučeh, se vozi po ovinkastih progah ali pa bi samo poizkusil tiste največje skakalnice, potem morate v bližini kabinske žičnice Belvedere obiskati snežni fun park, ki je res vrhunsko urejen.

Gostinska ponudba na smučišču

Kronplatz je na stičišču italijanske in avstrijske kuhinje, tako da se boste morali vsak dan odločiti ali bon a meniju pica, špageti, dunajski zrezek ali germknödl in šmorn.

Številne gostilne so ob smučarskih progah in tudi potem v sami dolini, kjer boste lahko izbirali tudi med številnimi lokalnimi dobrotami npr. Schlutzkrapfen, ki so nekakšni ravioli polnjeni s krompirjevim nadevom in slanino.

Petelin, zvon miru in dva muzeja na smučišču

Zaščitni znak smučišča Kronplatz je petelin, ki mu lokalno rečejo kar Giggo in ga boste videli na vseh zadevah od prtičkov v restavracijah do snežnih skulptur.

Na samem vrhu smučišča boste videli tudi velik zvon miru - Concordia 2000, ki bije vsak dan ob 12. uri. Skupaj z razgledno ploščadjo so ga postavili leta 2003. Zvon je težak kar 18,1 tone, na njem pa je latinski napis "Donet deus populis pacem", kar pomeni Bog daj mir ljudem. Na ploščadi je tudi panoramski relief, ki prikazuje okoliške gore in pomembnejša evropska mesta.

Če boste imeli čas, potem si lahko na vrhu smučišča ogledate tudi MMM - Messner gorniški muzej, ki posvečen plezalnim dosežkom Reinholda Messnerja in razvoju alpinizma od začetka do danes. Samo 200 m stran je na ogled tudi muzej Lumen, ki je posvečen gorski fotografiji.

10 prednosti smučišča Kronplatz

- Hitra dostopnost iz Slovenije brez dodatnih prelazov

- Regija ima 300 sončnih dni na leto, smučarske proge pa so urejene na vse strani neba

- Odlična povezanost krajev in smučišča (brezplačne ski bus in vlak) ter urejena parkiran mesta ob spodnjih postajah žičnic

- Moderne in hitre žičniške naprave poskrbijo da ni gneče

- Garancija snega, saj imajo moderen sistem zasneževanja, tako da lahko 90% smučarskih prog pripravijo v samo nekaj dneh

- 120 kilometrov raznolikih smučarskih prog – dovolj tudi za tedensko smučanje

- 52 km prog je modrih, kar pomeni, da so zelo široke in primerne za otroke

- Najboljše smučarje čaka 7 črnih smučarskih prog – tudi proga za svetovni pokal

- Veliko zabave za otroke na urejenih snežnih poligonih, za najmlajše so tudi igrala

- Številne možnosti cenovno raznolikih namestitev in zimskega kampiranja ter tako obiska z avtodomom ali počitniško prikolico

Spletne pozezave z vsemi informacijami za udobne smučarske počitnice na Kronplatzu

Smučišče Kronplatz > www.kronplatz.com

Južna Tirolska > www.suedtirol.info

Dolomiti Superski > www.dolomitisuperski.com