Notranjska vabi z naravnimi lepotami in novimi kamping lokacijami

Datum objave
Kategorija
Statistika

Letos turisti iščemo bolj mirne lokacije po Sloveniji, ki ponujajo lepo naravo in manj gneče. Notranjska s Cerkniškim in Bloškim jezerom je zagotovo odkritje, ki ga morate obiskati. Mi smo bili tam v začetku maja in uživali v čudoviti naravi in kolesarjenju.

Preverili smo, kje je možno kampirati in prenočevati z avtodomom, v neposredni bližini ob Bloškem jezeru pa je tudi lepo urejen glamping z lesenimi hišicami.

Cerknica je vstopna točka za Notranjsko in je od osrednje Slovenije oddaljena le dobre pol ure vožnje. Obiskovalci v tem delu Slovenije lahko uživajo v številnih urejenih kolesarskih in pohodniških poteh ob Cerkniškem jezeru, obiščejo zanimivo Križno jamo, grad Snežnik in Rakov Škocjan ali pa se odpravijo na vodeno opazovanje medveda.

Cerkniško jezero

Ogled in raziskovanje presihajočega Cerkniškega jezera lahko pričnete v vasi Dolenje jezero, kjer je tudi muzej z maketo, kjer se vidi, kako se jezero ob deževju napolni in v sušnem obdobju izprazni. Muzej je odprt vsako soboto ob 15. uri oz. po predhodni najavi.

Ko se Cerkniško jezero napolni z vodo, je po površini največje jezero v Sloveniji. Za ogled jezera priporočamo kolesa, saj vas pot vodi do vasice Otok in naprej do Gorenjega jezera (zadnji del vključuje krajši vzpon). Pot lahko nadaljujete po krožni 30 km dolgi poti skozi Grahovo ali pa se po isti poti vrnete do izhodišča.

Rakov Škocjan

Samo 6 km iz Cerknice po lokalni cesti proti Postojni boste prišli do lepe kraške doline Rakov Škocjan, ki je nastala s podrtjem stropa kraške jame. Poleti je tukaj kar nekaj stopinj hladneje kot ob Cerkniškem jezeru. Na sprehodu po dolini si ogledate, kako je narava v milijonih let oblikovala ozko dolino ter najbolj znani naravni znamenitosti Škocjana, Mali in Veliki naravni most.

Slivnica

Ko boste v Cerknici, potem morate obiskati coprniško Slivnico (1.114 m), od koder je najlepši pogled na celotno Cerkniško jezero. Izhodiščne točke za pohod so Cerknica, Martinjak ali Grahovo, pot pa je dolga okoli uro in pol in tako zelo primerna za družine. Na vrhu Slivnice je tudi dom, kjer se lahko okrepčate.

Bloško jezero

V kraju Nova vas pri Blokah zavijete proti Bloškemu jezeru, ki je priljubljena izletniška točka. Ob jezeru deluje brunarica, ki nudi pijačo in tudi nekaj hrane. Poleti se otroci v jezeru tudi kopajo, pozimi pa drsajo. Lokacija Bloškega jezera nudi veliko kolesarskih poti po lokalnih cestah, prespite pa lahko kar v glamping hiškah Bloško jezero.

Križna jama - trenutno zaprto zaradi ukrepov

Na Bloški Polici zavijete proti Staremu trgu pri Ložu in kmalu boste videli oznake za Križno jamo. Gre za posebno dogodivščino, saj jama ni osvetljena. Vsak obiskovalec, tudi otroci, dobijo škornje (lahko si jih prinesete tudi od doma) in akumulatorsko svetilko.

Osnovni ogled jame, ki je primeren tudi za otroke, vključuje vožnjo s čolnom po enem jezeru in ogled lobanje jamskega medveda. Voden ogled poteka vsak dan ob 15. uri, ob vikendih in prazniki od aprila do oktobra dodatno še ob 11. uri. Poleti so še dodatni ogledi - julija ob 13. in 17. uri, avgusta pa ob 9., 13. in 17. uri.

Za daljše oglede jame, ki trajajo 4 oz. več ur, se je potrebno predhodno naročiti (ti ogledi so primerni za nekoliko starejše otroke, predvsem pa za odrasle). Več - www.krizna-jama.si

Grad Snežnik - trenutno zaprto zaradi ukrepov

Nekaj kilometrov naprej od Starega trga si lahko ogledate grad Snežnik, kjer boste spoznali kako so v tem gradu živeli v 19. stoletju. Grad Snežnik so zgradili med 10. in 11. stoletjem na skalni vzpetini, ob takrat pomembni trgovski poti med Kvarnerjem in Kranjsko. Sprehodite se po originalno opremljenih notranjih prostorih.

Novost je urejena naravoslovna učna pot Po sledeh živali - letak v več jezikih je dostopen tukaj >>

Loška dolina

Uživajte v prostranih gozdovih Notranjske, kje vas izkušeni vodniki popeljejo na varno opazovanje živali, med katerimi je »kralj živali« rjavi medved. Program poteka v popoldanskih urah, ko vas odpeljejo do opazovalnice, od koder boste lahko v tišini opazovali živali.

Veliko informacij o zanimivih izletih v okolice Cerknice, Blok in Loške doline dobite na spletni strani Notranjskega regijskega parka - www.notranjski-park.si in na Javnega zavoda Snežnik – www.loskadolina.info

Možnosti kampiranja in parkiranja avtodomov na Notranjskem

V okolici Cerknice, Blok in Starega trga pri Ložu imamo nekaj zanimivih kamping lokacij, kjer lahko  prespite.

Glamping Bloško jezero

Tik ob Bloškem jezeru je urejen glamping z lesenimi hišicami za 2 – 4 osebe in sobami za do 5 oseb. Novost je »soba pod zvezdami«, ki omogoča razvajanje za pare, uživanje v savni in kadi z vročo vodo.

Turistična kmetija s kampom Tekavča ograda - Lipsenj

Lepo urejena kmetija ob robu Cerkniškega jezera nudi prostor za kampiranje in parkiranje prikolic ter avtodomov. Gostom nudijo tudi doma pridelano hrano, po naročilu pa pripravijo tudi tradicionalne notranjske jedi.

Otroci so navdušeni nad domačimi živalmi, lokacija pa je odlična za ogled ter kolesarjenje okoli jezera in obisk Križne jame.

PZA En Krajcar – Podskrajnik

Urejeno in varovano parkirišče za avtodome (6 mest) pri gostilni En Krajcar. Omogočajo oskrbo avtodoma, gostje, ki obiščejo gostilno, pa parkirajo brezplačno. Odlično izhodišče za Rakov Škocjan in Cerkniško jezero.

PZA Pri Stani – Žerovnica

Parkirišče za avtodome (6 mest) pri gostilni Pri Stani na južnem delu Cerkniškega jezera. Lepo urejen prostor z vso potrebno oskrbo. Odlična lokacija za ogled jezera, obisk Slivnice in Križne jame.

PZA Stari trg pri Ložu

Brezplačno postajališče za avtodome v Starem trgu pri Ložu nudi prostor za 8 avtodomov ter vso potrebno oskrbo – elektrika, voda, odtok. Lokacija za ogled gradu Snežnik, pohodništvo po okoliških gozdovih, voden ogled medveda v naravnem okolju.

#ifeelslovenia