Gardsko jezero - kampiranje in obisk Gardalanda ter drugih zabaviščnih parkov

Datum objave
Kategorija
Statistika

Italija je priljubljena tudi pri kampistih, saj ima številne lepo urejene kampe ob morju in tudi v notranjosti. Med destinacijami je Gardsko jezero zagotovo med najbolj zaželenimi pri družinah, saj je v bližini kar nekaj zanimivih družinskih parkov npr. Gardaland, kjer otroci uživajo v atrakcijah, destinacija pa nudi tudi veliko možnosti aktivnosti, predvsem kolesarskih in pohodniških poti. Preverili smo kaj si ogledati, kako do cenejših vstopnic za Gardaland in kje kampirati oz. najeti mobilno hišico.

Gardsko jezero je od osrednje Slovenije oddaljen 370 km oz. približno 4 ure vožnje, znesek cestnine od Gorice do Peschiere je za osebni avto v eno smer pa je okoli 21 €, za avtodom 22 €, za avto s počitniško prikolico pa okoli 29 €.

Gardsko jezero je največje jezero v Italiji, saj v dolžino meri kar 52 km, na najširšem delu pa je široko skorajda 17 km. Leži na območju treh regij: - vzhodni del Benečija, zahodni del Lombardija, severni del pa Trentinsko - Zgornje Poadižje.

Znano je po mediteranski klimi, ki omogoča, da predvsem na južnem delu jezera rastejo tudi agrumi, na severnem delu pa so po pobočja zelo strma, na tem delu pa pogosto piha ugoden veter tudi za ljubitelje surfanja in kajtanja, veliko pa je tudi gorskih kolesarjev, ki uživajo na številnih urejenih potek po bližnjih hribih.

Med najbolj priljubljenimi mesti ob Gardskem jezeru so:

- Sirmione na ozkem rtu zgrajeno mesto s trdnjavo Rocca Scaligerain, rimske terme, plaža na koncu rta, cerkev San Pietro Mavino, številne restavracije, slaščičarne z odličnim sladoledom

- Peschiera z lepo urejenimi potkami ob jezeru, zanimivim starim delom kraja s pristaniščem, pričetek kolesarske poti, ki poteka ob reki Mincio vse od mesta Mantova (44 km) z možnostjo prevoza nazaj s kolesarskim avtobusom, vlakom (preko Verone) ali naročenim privatnim prevozom, ki omogoča tudi prevoz koles

- Malcesine za vzhodni strani jezer z gradom Scaligero na pečini nad mestom in spodnjo postajo vzpenjače, ki vas popelje na Monte Baldo (1.750 metrov), od koder je prekrasen pogled na večji del Gardskega jezera. Za družinsko kolesarjenje priporočamo lepo urejeno kolesarsko pot, ki je ločena od ceste in poteka ob jezeru na relaciji 15 km od kraja Malcesine do kraja Castelleto - zelo primerno za družine.

- Riva del Garda na severnem delu jezera je center športnega turizma (surfanje, kajtanje, jadranje, kolesarjenje, plezanje, pohodništvo), lepi starim delom mesta, kjer je tudi 34 metrov visok stolp Torre Apponale z uro iz 13. stoletja. Priporočamo ogled 3 km oddaljeni slap slap Varone in še nekaj kilometrov naprej je manjše jezero s tarkizno vodo Lago di Tenno. Ob robu mesta si lahko ogledate bunkerje Forte Garda, za kolesarje pa priporočamo zanimivo 13 km dolgo pot za gorska kolesa, ki jo na spletu najdete pod imenom Sentiero del Ponale in pelje od kraja Riva del Garda do jezera Ledro. Del poti poteka po poti urejeni v skalah tik nad Gardskim jezerom, tako da boste imeli čudovite razglede na jezero. Ker je prvi del poti makadamski, je bolj primerna za gorska kolesa.

- Limone sul Garda je bilo včasih ribiško mesto, kjer pa so gojili tudi limone, tako da boste po trgovinah videli veliko izdelkov narejenih iz limon. Danes gre za mondeno turistično destinacijo, pri kolesarjih pa je Limone znan po prvem odseku kolesarske poti, ki poteka nad jezerom. Gre za malo manj kot 3 km dolg odsek, ki pelje do Capo Reamol v smeri Riva del Garda in je del projekta Garda by Bike, s katerim želijo povezati celotno obalo v eno kolesarsko pot dolgo 140 km. Zaenkrat je dokončan samo ta del, ker je pa na poti tudi veliko sprehajalcev, je potrebno kolesariti previdno. Pot naprej proti kraju Riva del Garda pa odsvetujemo (še posebej ni primerna za družine), saj poteka po glavni cesti, ki je dokaj ozka in poteka tudi skozi predore..

- Salo je največji kraj na zahodni strani Gardskega jezera, kjer si lahko v starem mestnem jedru ogledate katedralo, palačo Palazzo della Podesta, ob sobotah pa pripravijo tudi lokalno tržnico.

Družinski zabaviščni parki ob Gardskem jezeru

Gardsko jezero ni samo lepa destinacija namenjena izletom, je tudi družinska destinacija za obisk zabaviščnih parkov, ki so urejeni na jugovzhodni strani jezera.

Zabaviščni park Gardaland

Gardaland je park za staro in mlado, ki ga letno obišče 3 milijone obiskovalcev, ki si želijo uživati na številnih adrenalinskih atrakcijah, vlakcih smrti, vrtiljakih. letos je park odprt od 23. marca do 3. novembra.

Kdo ne pozna imen največji atrakcij kot so Blue Tornado, Oblivion, Raptor, Shaman, Space Vertigo, Magic House, Atlantida, spust po reki Colorado. Za tiste najbolj adrenalinske vožnje morajo biti otroci visoki vsaj 140 cm.

Veliko zanimivih zadev je tudi za najmlajše obiskovalce, še najbolj se razveselijo dežela pujse Pepe, veliko je tudi raznolikih predstav, zanimivih kino projekcij, manjših vlakcev primernih za otroke.

NOVO v Gardalandu v letu 2024 - predvidoma sredi junija odprejo novo atrakcijo "Starodavna legenda ameriških staroselcev", lani pa so odprli labirint divje džungle s številnimi pastmi in presenečenji, atrakcijo rešite Jumanji in 4D kino.​

V bližini parka (na severni strani glavnega parkirišča) je sedaj na ogled tudi Sea life Aquarium š številnjimi akvarijami

Glede parkiranja je to omogočeno na velikem parkirišču pri samem parku. Cena parkiranja je 7 € za celoten dan in velja za avto ali avtodom, prenočevanje pa ni dovoljeno.

Cene vstopnic za Gardaland za leto 2024 so nižje ob spletnem nakupu, vendar se spreminjajo za vsak dan - višje cene veljajo med vikendi, prazniki in v poletnih mesecih, Za otroke manjše od 90 cm je vstop brezplačen.

- enodneva vstopnica za Gardaland - od 44 do 55 € € za odrasle osebe, za otroke višje od 90 cm in stare do 10 let pa od 39 do 49 €

- dvodnevna vstopnica za Gardaland (dva zaporedna dneva) - od 53 do 69 € za odrasle osebe, za otroke višje od 90 cm in stare do 10 let pa od 47 do 62 €

- vstopnica za Gardaland + akvarij Sea life Aquarium (lahko isti dan, lahko dva zaporedna dneva) - od 50 do 60 € za odrasle osebe, za otroke višje od 90 cm in stare do 10 let pa od 45 do 55 €

AKCIJA - pri 1nadan.si imajo v letu 2024 akcijske ponudbe vstopnic za Gardaland in kombinacijo z akvarijem. Cene vstopnic samo za Gardaland so 40 € ( ne glede na termin ali višino oz. starost otroka), za dvodnevni vstop 52 €, za kombinacijo Gardaland in Sea life Aquarium pa 44 €. Vstopnice veljajo do 28.10. 2024.

Ob nakupu preko spleta prejmete potrdilo s QR kodo, ki že velja kot vstopnica, zato ni potrebna nobena menjava. Nakup cenejših vstopnic za Gardaland > 1nadan.si

Kako bo Gardaland odprt med prvomajskimi počitnicami:

27. in 28. april med 9.30 - 19h
29. in 30. april med 10 - 18h
1. maj med 10 - 18h
2. in 3. maj med 10 - 17h
4. in 5. maj med 10 - 18h

Ker imajo v Italiji 25.4. praznik, jih bo veliko povezalo v podaljšan vikend, zato 27. in 28. 4. pričakujete večjo gnečo v Gardalandu kot npr. 29. in 30. aprila (priporočamo obisk ta dva dneva). Potem je 1. maj praznik v vseh državah, zato bo prav tako gneča, manj pa potem 2. in 3. maja.

Več informacij o Gardalandu > www.gardaland.it

Safari park Natura Viva

Če bi si radi ogledali živali na malce drugačen način, potem morate obiskati Safari park Natura Viva, ki je od Gardskega jezera oddaljen 10 km ( v bližini kraja Bussolengo – vzhodno od jezera).

Gre za živalski vrt, ki je urejen tako, da je prvi del namenjen ogledu živali kar iz avtomobila, s katerim se zapeljete skozi park in doživite safari med afriškimi živalmi, tako da pride na okno pogledati kakšna žirafa, gepard, antilopa, zebra … Dovoljen je tudi vstop z avtodomom, cesta skozi safari park je sicer makadamska, vendar normalno prevozna.

Drugi del parka pa je klasičen živalski vrt, kjer je na ogled več kot 70 različnih živalskih vrt. Leto spomladi pa so iz živalskega vrta v Ljubljani sem pripeljali dve alpaki.

Cena parkiranja avtomobila ali avtodoma je 4 € na dan, prenočevanje ni dovoljeno.

Cene vstopnic za Safari in živalski vrt so ob spletnem nakupu - letos je potrebno plačati vstopnico tudi za otroka starega 3 leta (lani je bilo od 6 naprej):

- 27 € za osebe stare 13 – 64 let

- 19 € za otroke 3 – 12 let

- 24 oz. 17 € cena s popustom za določene dneve med tednom

Več o Safari Park natura Viva - www.parconaturaviva.it

Movieland park in Caneva Aquapark

Dva parka sta urejena eden ob drugemu, vodni park pa je običajno odprt od junija do sredine septembra.

Movieland je namenjen ljubiteljem filmov in adrenalinskih dogodivščin. V parku so postavljene kulise znanih filmov, tako da lahko obiskovalci doživijo nekaj Hollywooda tudi ob Gardskem jezeru. Ob vlakcu smrti je zanimiv simulator podmornice iz filma U-517, prosti pad z višine 50 metrov, sodelovali v filmih Rambo, Terminator, Tomb Ryder, Policijska akademija, ob tem pa se bo skozi park sprehodila še kakšna filmska legenda … Za sezono 2024 so pripravili nekaj novosti: 3D kino, vožnje z mini safari vozili in Space Jumper skakanje v žogicah.

Vodni park Caneva je namenjen vsem ljubiteljem vodnih dogodivščin, spuščanja po toboganih, brzicah, bazen z valovi, tropski peščeni otok, vožnje s tubami… cel dan lahko uživate na soncu in vodi.

Cena vstopnice za Movieland ali Caneva Aquapark za 2024 je:

- Odrasli 34 €

- Otroci višine od 1 – 1,40 m 28 €

- Otroci manjši kot 1 m je vstop gratis

Obstajajo tudi različne kombinacije povezanih vstopnic za oba parka npr. en dan obiščete Movieland in tako naslednji dan še Caneva Aquapark je cena za osebe visoke 1 m ali več 44 € ( če oba parka obiščete v enem dnevu je cena 42 €).

Cena parkiranja avtomobila ali avtodoma je 7 € na dan, prenočevanje ni dovoljeno.

Več o parku Movieland in Caneva Aquapark  - https://www.canevaworld.it

Kampiranje v okolici Gardskega jezera

Gardsko jezero ima več kot 120 odličnih večjih ali manjših kampov urejenih večinoma kar ob jezeru ali v njegovi neposredni bližini. Največ kampov je na južni in vzhodni strani jezera.

Dodajamo nekaj koristnih povezav, v večini večjih kampov pa ob urejenih parcelah omogočajo tudi najem mobilnih hišic.

Na portalu MobilnaHisica.si lahko vedno najdete najbolj ugodne možnosti najema mobilnih hišic ob Gardskem jezeru. Za prvomajske počitnice je veliko povpraševanje, ker imajo Italijani 25.4. praznik, zato bodo številni podaljšali počitnice do 28.4. V primeru mobilnih hišic zato iščite termine od 28.4. naprej do 5.5.

Najboljši kampi za ogled Gardalanda in Safari park Natura Viva

Kamp Gasparina (Baia Holiday) leži tik ob jezeru in neposredni bližini Gardalanda (10 minut peš). Deloma prenovljen kamp je prijazen tudi do kužkov, ima otroška igrala, bazene, restavracijo... Na Avtokampi kartico nudi dodaten popust 15%  na kampiranje na parcelah Pineta ali Premium v terminih 23.3. - 17.5. & 2.6. - 25.6. & 9.9. - 5.10. Popust velja v primeru min. 3 noči.

Kamp Bella Italija - eden največjih kampov ob Gardskem jezeru s celovito ponudbo kampiranja in najema mobilnih hišic, otroškimi igrali, restavracijo, bazeni. Lokacija tik ob jezeru, 1 km zahodno od kraja Peschiera, do Gardalanda vodi kolesarska pot. Primerna lokacija tudi za obisk kraja Sirmione. Psi v tem kampu niso dovoljeni.

Kamp del Garda - https://www.campeggiodelgarda.eu

Kamping Buterfly - https://www.campingbutterfly.it

Najboljši kampi za ogled Movieland & Caneva Aquapark

Kamping Fossalta - https://www.campingfossalta.com

Kamp Belvedere - http://www.campingbelvedere.com

Kamp Piani di Clodila - https://www.pianidiclodia.it

Kampi z ogrevanim bazenom:

Kamp Bergami (Peschiera) - https://www.campingbergamini.it

Kamp La Rocca (Garda) - https://www.laroccacamp.com

Kamp Lido (Pacengo) - https://www.campinglido.it

Med najboljše kampe ob Gardskem jezeru sodijo:

Na zahodni strani jezera kamp Fornella & Wellness Family Resort - https://www.fornella.it

Na vzhodni strani jezera kamp La Rocca Village - https://www.laroccacamp.com

Za romantično kampiranje v dvoje priporočamo na zahodni strani kamp Kamp Piccola Gardiola – Baia Holiday z wellnessom in lokacijo tik ob jezeru -

Na severni strani Gardskega jezera je več kampov v bližini kraja Riva del Garda. Nekaj idej za kampiranje

Kamp Bavaria - http://www.campeggiobavaria.it

Kamp Brione - https://www.campingbrione.com/

Kamp Maroadi - https://www.campingmaroadi.it