Kolesarjenje po Istri in obisk kampa San Servolo

Datum objave
Kategorija
Statistika

Jesen je v Istri prekrasna, ko je grozdje dozorelo in sredi septembra že potekajo prve trgatve. Odločili smo se za kolesarski vikend v okolici Buj in Momljana, ob tem pa smo obiskali novo odprti kamp San Servolo. Odlična lokacija za družinski ali romantični kamping vikend.

Kampi v Istri so že cel september zasedeni kot sredi glavne sezone, večinoma pa gre za nemške kampiste, ki kar še nočejo domov.

Odločili smo se, da obiščemo malce bolj mirno lokacijo, ki je le nekaj kilometrov oddaljena od plaž v Savudriji in Umagu, ob tem pa smo se s kolesi odpeljali med vinogradi.

Wellness kamp San Servolo - Buje

Ime San Servolo je že kar nekaj let poznano ljubiteljem odličnega piva, ki ga varijo v Bujah, in tudi gurmanom, saj je v sklopu njihovega hotela že nekaj časa odprt Steakhouse.

Junija letos so v neposredni bližini hotela odprli še butični kamp, ki se ponaša z nazivom wellness kamp San Servolo. Gostom nudi uporabo savn in masaž, zunanji bazen z ogrevano vodo ter masažnim delom, v sklopu hotela pa je še notranji bazen, zunanji jacuzzi, pivski Spa in fitnes. zatrdili so nam, da bo bazen možno uporabljati tudi v zimskih mesecih, enako tudi jacuzzije in celoten wellness.

Za goste, ki v kamp pridejo z avtodomi, počitniškimi prikolicami ali pa šotorom nudijo 24 kamping parcel opremljenih z elektriko in vodo, na treh parcelah pa so postavili tudi privatne jacuzzije. Ob parcelah je tudi veliko otroško igrišče in moderen sanitarni objekt s pralnico perila in posode ter prostor za oskrbo avtodoma.

Cene kampiranja v kampu San Servolo so malce višje, saj gre za ekskluzivno lokacijo, v ceni pa je tudi kopanje in uporaba wellnessa. Cena za osebo je 14 € na noč, za otroka 6-16 let je 6 €, za osnovno parcelo z vključeno elektriko in vodo pa boste plačali 34 oz. 40 € (odvisno od lokacije). Parcela z jacuzzijem stane 68 € na noč.

San Servolo omogoča tudi najem mobilnih hišic za 2+2 in 4+1 osebo. Skupno je postavljenih šestnajst hišic – devet manjših z eno spalnico in dvema pomožnima ležiščema ter sedem večjih družinskih hišic z dvema spalnicama. Vse mobilne hišice imajo tudi lastno kopalnico, kuhinjo in veliko teraso, klima pa poleti poskrbi, da je hladno, v hladnejših dneh pa omogoča ogrevanje.

Prva vrsta hišic ima direkten pogled na bazen, devet hišic v drugi vrsti pa je opremljenih z jacuzzijem in nudijo prekrasen pogled na Buje ter morje v daljavi.

V kampu so dobrodošli tudi kužki, za katere so v sklopu sanitarij uredili tuš, dovoljeni pa so tudi v določenih mobilnih hišicah.

V osrednjem objektu, kjer je v pritličju wellness, so v nadstropju uredili picerijo z veliko teraso. Pohvalijo se lahko z italijanskim mojstrom priprave pice in lahko samo potrdimo, da so vrhunske.

Cene najema mobilne hišice so od 165 do 330 € - odvisno od velikosti in opremljenosti hišice, lahko pa izkoristite akcijo, ko nudijo tri nočitve v mobilni hišici za ceno dveh.

Več o wellness kampu San Servolo > www.sanservoloresort.com

Kolesarjenje med vinogradi v Istri

Kamp San Servolo je odlično izhodišče za kolesarske izlete, saj imajo v okolici številne označene kolesarske poti, mimo Buj pa poteka tudi Parenzana, kjer je nekoč vozil vlak, sedaj pa je trasa preurejena v pohodniško in kolesarsko pot ,ki povezuje Trst, slovenske obalne kraje ter na hrvaški strani Buje in Poreč.

V kampu omogočajo najem koles, mi pa smo »zajahali« kar svoja kolesa in se odpeljali mimo številnih vinogradov proti Momljanu. Od tukaj prihaja odlična vina malvazija, teran, refošk in sladki momljanski muškat.

Najprej smo se povzpeli do znane vinske kleti Kabola, kjer je bilo živahno, saj je potekala trgatev, sledil pa je še 17 % klanec do Momjana, ki nam je kar malce vzel sapo. Tam smo si ogledali cerkev in pod njo še porušen grad, ki pa počasi prenavljajo. Sledil je makadamski spust do odlične konobe Stari Podrum, kjer znajo pripraviti prave istrske jedi kot sta ombolo in boškarin. Samo streljaj od konobe je oddaljena moderno urejena vinska klet Kozlović.

Po okrepčilu smo se spustili proti Kaštelu in Plovaniji, kjer smo opazovali dolgo kolono vozil, ki so čakala na prestop meje in od koder je tudi lep pogled na sečoveljske soline. Za povratek smo izbrali spodnjo pot, ki poteka po Paranzani  - skozi vasico Kaldanija proti Bujam in levo do kampa San Servolo.

Prijetnih 30 km je hitro minilo. Večji del poti poteka po asfaltirani poti, kjer je malo prometa, nekaj kilometrov pa tudi po urejenem makadamu, ki je še vedno primeren tudi za otroška kolesa.

Številne zemljevide kolesarskih poti po Istri dobite kar na spletni strani > www.istria-bike.com