Kakšna pravila bodo letos veljala v kampih na Hrvaškem

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaški zavod za javno zdravstvo je objavil navodila za delo kampov na Hrvaškem v času epidemije koronavirus. Kampi bodo morali poskrbeti za redno čiščenje in dezinfekcijo objektov, gostje pa za upoštevanje strožjih navodil.

Gre za dokument, ki ga morajo upoštevati kampi, da bodo lahko odprli svoja vrata in pričeli z novo kamping sezono. Pomembno pa je, da bomo tudi kampisti upoštevali nova pravila, ki nam jih bodo dali ob prijavi v kampu, saj bomo le z odgovornim obnašanjem lahko varno uživali na kampiranju.

Glavni poudarki, ki veljajo za kampiste so, da je druženje tudi v času kampiranja omejeno, potrebno je skrbeti za fizično distanco, ki naj bo med osebami vsaj 1.5m, pogostejše čiščenje in dezinfekcijo rok. Predvsem pa je potrebno na vse te ukrepe opozoriti tudi otroke, zato priporočamo, da sanitarne objekte prve dni kampiranja uporabljate skupaj z njimi, ob tem pa seveda poskrbite za čistočo.

V objavljenem dokumentu ni nič napisanega o ukrepih na kamping parcelah. Te so običajno fizično ločene z živo mejo oz. kamnito ograjo, v primeru neparceliranega dela kampa pa mi priporočamo, da je med šotori, prikolicami ali avtodomi vsaj 3 m prostora.

NAGRADNA IGRA - Nest Campers podarja 5 dnevni najem avtodoma >>

Navodila za delovanje kampov

Fizična oddaljenost - potrebno je upoštevati pravilo fizične oddaljenosti 1.5m, ki velja na celotnem območju kampa, kot so recimo recepcija, restavracija, lokal, trgovina, na plaži, ob bazenu… V zaprtih prostorih se določi maksimalno določeno število oseb, ki ga morajo gostje upoštevati.

Delo recepcije je potrebno organizirati tako, da je prijava gosta čim hitrejša oz. da jo lahko gostje opravijo že ob rezervaciji oz. da se uporabi skeniranje dokumentov. Poskrbeti je potrebno za redno dezinfekcijo in prezračevanje recepcije. V zaprtih prostorih se priporoča uporaba maske, ni pa obvezna.

Dezinfekcija – kampi morajo poskrbeti, da je pri vhodih v vse notranje prostore (recepcija, trgovina, restavracija, sanitarije) omogočena dezinfekcija rok.

Informiranje gostov – na vidnem mestu na vhodu mora kamp objaviti informacije o potrebnih higienskih postopkih in pravilih obnašanja ter zaščitnih ukrepih, ki jih morajo gosti upoštevati. Gostom morajo omogočiti uporabo termometrov in posredovati potrebne kontaktne telefonske številke zdravstvenega centra, na katerega se morajo gostje obrniti v primeru, da sumijo na okužbo s koronavirusom.

Čiščenje sanitarij – v sanitarijah se mora glede na velikost objekta omejiti število obiskovalcev, ki so lahko hkrati v objektu, vsaki 2 uri je potrebno čiščenje, dezinfekcija in prezračevanje sanitarij. Za brisanje rok priporočajo uporabo enkratnih papirnatih brisač in ne električnih sušilcev rok. Gostom se priporoča uporaba privatnih kopalnic, ki jih uporabljajo le člani ene družine.

Čiščenje mobilnih hišic – v primeru mobilnih hišic je priporočljivo, da se le te očistijo in dezinficirajo samo pred prihodom gostov (brez vmesnih, dodatnih razkuževanj), zamenjava brisač in posteljnine pa se uredi z upoštevanjem varnostne razdalje in s prevzemom na vhodu v hišico.

Delovanje restavracij, lokalov – razporeditev miz je potrebno urediti tako, da gostje lahko upoštevajo minimalno razdaljo 1.5m (izjema so člani ene družine). Priporočljivo je, da se klasični jedilni listi umaknejo z miz oz. zamenjajo s plastificiranimi, vsi obroki pa naj bodo postreženi za mizo. Prepovedano je gostom postreči prigrizke v posodicah na mizi, medtem ko se posodice s soljo, oljem ipd. po obisku vsakega gosta dezinfecirajo, prav tako tudi celotna miza in stoli.

Trgovine – v kampu trgovine delujejo po enakih pravilih kot drugod, gostom za vstop v trgovino se priporoča uporaba maske, ni pa obvezna. Prav tako niso obvezne rokavice.

Bazeni, wellness, plaže – klor v bazenih uničuje viruse, zato je potrebno količino klora v vodi dvigniti na raven, ki omogoča virus-free vodo. Na vhodu na bazen je potrebno omogočiti dezinfekcijo rok, ležalnike ob bazenih in na plaži pa je potrebno razporediti na razdaljo 1.5m. Ležalnike je potrebno večkrat dnevno očistiti in dezinfecirati oz. obvezno po odhodu vsakega gosta.

V wellnessu je potrebno omejiti število gostov, še posebej v zaprtih delih wellnessa. Priporoča se, da gostje ne uporabljajo vlažnih savn npr. turške savne. Finske in infra savne se lahko uporabljajo, potrebno pa je poskrbeti za redno prezračevanje in čiščenje.

Animacija, otroška igrala in športni objekti – poskrbeti je potrebno za omejitev števila gostov, ki sodelujejo pri animaciji in na igralih. Poskrbi se za redno čiščenje in dezinfekcijo igral.