Je bila kamping sezona 2016 res rekordna?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaški kampi beležijo v juliju in avgustu 4% več nočitev, v slovenskih kampih pa je bilo v avgustu za 9,2% več kampistov. Tako že lahko rečemo, da je letošnja kamping sezona rekordna.

Pred letošnjo kamping sezono so številni turistični strokovnjaki napovedovali rekordno kamping sezono, saj je bilo povpraševanje po parcelah in najemu mobilnih hišic na vseh turističnih sejmih zelo veliko. Sedaj so že znani prvi podatki, ki kažejo, da je kampiranje vse bolj priljubljena oblika preživljanja dopusta in kamp Lanterna - avtokampi.sida bo tudi v naslednjih letih v času glavne turistične sezone (julij, avgust) v najboljših kampih zelo težko dobiti prosto parcelo oz. bo potrebo dovolj zgodaj poskrbeti za rezervacijo.

Hrvaški kampi - rekordnih prvih osem mesecev
Hrvaški kampi so v zadnjih letih s številnimi prenovami dvignili kvaliteto kampiranja. Med največje investicije lahko štejemo prenovo kampa Lanterna, kjer so samo letos investirali 11 milijonov evrov v izboljšanje ponudbe,  kamp Valkanela je dobil nove bazene, v Rovinju je bil odprt nov odličen kamp Val Saline Kampi Aminess Park Mareda, Polari, Veštar in Krk so dobili nova tematska naselja mobilnih hišic, kamp Čikat ima velik vodni park, kamp Šimuni velik sanitarni objekt,...

Za kamping sezono 2017 so napovedane nove investicije in prenove: kamp Pila v Punatu bo popolnoma prenovljen in bo imel nove parcele, sanitarije in bazene, pričakujemo ponovno odprtje kampa Pušća v Omišlju, prenovo parcel in sanitarij pa pričakujemo tudi v kampu Pineta v Fažani.

Kot sporoča KUH - združenje hrvaških kampov je v prvih osmih mesecih v kampih na Hrvaškem beležijo 2% več nočitev kot v letu 2015. Številka je sicer manjša od pričakovanja, vendar je potrebno vedeti, da je bilo v prvih šestih mesecih predvsem zaradi slabšega vremena za kar 6% manj nočitev. Julij in avgust sta bila odlična, saj je bilo glede na lani za kar 4% več kamping nočitev. Glede na lepo vreme in odlično zasedenost kampov pričakujejo podoben porast tudi v septembru. To pa v celoletnem številu nočitev v kampih pomeni več kot 90% in že sedaj lahko rečemo, da je letošnja kamping sezona za hrvaške kampe rekordna. Zanimiv je tudi podatek, da je letos kar 51% vseh slovenskih gostov na Hrvaškem bivalo v kampih, 25% v hotelih in 24 v apartmajih.
kamp Špik - avtokampi.si
Kampi v Sloveniji v avgustu z 9,2% več gosti
Tudi v kampih po Sloveniji opažamo trend po ureditvi razmer v kampih. Letos so odlično uredili nov kamp Špik, ki že v prvem letu privablja številne domače in tuje goste. Nov sanitarni objekt je dobil kamp Danica v Bohinju, novo recepcijo in restavracijo ima kamp Lijak v Ozeljanu, izboljšano ponudbo za otroke pa imajo v kampih Nadiža in Adria v Ankaranu.

Za slovenske kampe so znani podatki za prvih osem mesecev. Samo v juliju je bilo število gostov v kampih v primerjavi z letom 2015 večje za 8,2%, število nočitev pa za 2,6%. V avgustu so rezultati še boljši in sicer je bilo gostov več za 9,2%, nočitev pa je bilo več za 8,4%. Če pogledamo rezultate za celotno leto od januarja do avgusta, potem je bilo letos glede na lani gostov v slovenskih kampih več za 3,7%, nočitev pa za 1,6%

Pomembnost ponudbe kampov za slovenski turizem pokaže podatek o celotnem številu nočitev v mesecu avgustu glede na namestitev. Na prvem mestu so hoteli s 46,8% vseh nočitev, na drugem so kampi s kar 23,8% nočitev, sledijo zasebne sobe in apartmaji s 7,2% in apartmajska in počitniška naselja s 5,7% nočitev.

Se pa tudi pri naših kampih pozna slabše vreme v začetku sezone, tako da je skupen rezultat nekoliko slabši in sicer je število prihodov kampistov le za 0,5% višje od lani, število nočitev pa je celo za 2,3 % nižje. Tako je do konca julija pri nas kampiralo 229.152 kampistov, ki so ustvarili 714.201 nočitev.