Izjema za enkrat cepljene prebolevnike, nove regije na zelenem seznamu

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada je v sredo, 19. maja, sprejela odlok glede pogojev vstopa v Slovenijo, ki bo pričel veljati v soboto, 22. maja. Z njim se ukinjajo kontrolne točke na meji z Madžarsko, dodaja se izjema za osebe, ki so Covid-19 prebolele in so bile že cepljene z enim odmerkom cepiva ter nove zelene regije v Italiji in Avstriji.

Kontrolne točke

Z Odlokom o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 v soboto ukinja kontrolne točke na meji z Madžarsko.

Že predhodno so bile ukinjene tudi kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo, kar pomeni, da bo omogočen prehod na vseh mejnih prehodih, kontrola s strani policije pa bo samo občasna.

Izjema za prebolevnike z enim odmerkom cepiva

Dodana je izjema za vstop brez karantene ali negativnega PCR testa za osebe, ki so COVID-19 prebolele in so se najkasneje v 8 mesecih po pozitivnem PCR testu oz. začetku simptomov cepili z vsaj enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Slovenija. Ta cepiva so: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Covishield, Sputnik, Sinovac in Sinopharm.

Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju. Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu v Slovenijo šteje potrdilo o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitiven testa PCR ali potrdilo zdravnika o prebolelem COVID-19.

Več regij na zelenem seznamu

Na seznamu držav članic EU in nekaterih drugih držav bo od sobote nekaj sprememb.

Avstrija – po novem regija Gradiščanska ni več rdeča, kar pomeni, da potniki iz te regije lahko pridejo v Slovenijo brez potrdil oz. karantene

Češka – regija Severovýchod ni več rdeča

Italija – rdeče niso več regije Furlanija – Julijska krajina, Molize in Sardinija

Norveška – rdeči sta samo še regiji Oslo in Vestfold og Telemark

Danska in Slovaška sta po novem v celotni rdeči

Albanija je v celoti na zelenem seznamu.

Vstop iz administrativnih enot, ki niso rdeče, je dovoljen brez karantene.

Nova Covid točka za testiranje v Ljubljani - tudi brisi iz sline >>

Pogoji za vstop v Italijo >>

Pogoji za vstop v Avstrijo >>