Hrvaška ima deset kampov med najboljšimi v Evropi

Datum objave
Kategorija
Statistika

Nemški ADAC je v začetku decembra objavil imena najboljših kampov, ki so si po njihovih zelo strogih kriterijih pridobili 5 zvezdic in naziv Superplatz. Gre za največjo nagrado, ki jo lahko prejme kamp v Evropi in leto je le 115 takih kampov.

Urejenost sanitarij in parcel na prvem mestu

Nemški inšpektorji so pri ocenjevanju kampov zelo strogi. Pri končni oceni kar 39% upošteva urejenost in opremljenost sanitarij, s 26% pa sledi urejenost kamping parcel.

Sledita dodatna ponudba animacije in športa (12,5%) ter ponudba kopanja v morju, jezerih ali bazenih (12,5%). Ena od ocenjevalnih kategorij je tudi ponudba trgovin in restavracij, ki doprinesejo 10%.

10 Superplatz kampov na Hrvaškem

Največ Superplatz kampov je v Italiji kjer imajo kar 27 najboljših kampov, sledi 17 kampov v Franciji, 16 v Nemčiji in enako tudi v Španiji ter 15 na Nizozemskem.

Na šestem mestu je 10 hrvaških kampov, kar je zelo lep rezultat, saj je med njimi kar pet novih kampov. Avstrija ima 7 Superplatz kampov, Danska 2, Švica, Madžarska, Luksemburg, Portugalska in Švedska pa po enega. V Sloveniji zaenkrat še nimamo kampa, ki bi zadostil vsem kriterijem za nemških 5 zvezdic.

Hrvaški Superplatz kampi so lepo razporejeni po celotni obali, izjema je le južni del Dalmacije, ki nima predstavnika med najboljšimi. Tako imajo najboljše kampe v Novigradu, Poreču, Rovinju, na otoku Krk in Pag ter v Zadru.

1. Kamp Aminess Maravea Camping Resort – Novigrad

Kamp je v zadnjih letih doživel korenito prenovo in pridobil novo urejene kamping parcel do modernih mobilnih hišic ob katerih so uredili bazene. Lani so dodatno prenovili plažo, restavracijo in lokale ob njej, za sezono 2019 pa bodo zgradili nov bazenski kompleks v osrednjem delu kampa in prenovili večji sanitarni objekt.

2. Kamp Lanterna Premium Camping Resort – Tar, Poreč

Kamp Lanterna je že vrsto let med najboljšimi, gostom pa ob urejenih parcelah nudi še moderne mobilne hišice in glamping šotore. Gostje pohvalijo urejenost bazenov, dodatno animacijo in bogato gostinsko ponudbo. Lani so prenovili športni park, za goste s kužki uredili posebno območje z mobilnimi hišicami prilagojeni samo njim, nova je družinska cona z mobilnimi hišicami z igrali in bazeni, prenovljen pa je tudi osrednji del kampa s tržnico in igralnicami.

Za sezono 2019 bodo zgradili nove bazene, tako da bo gostom na voljo skupno 16 bazenov, prenovili bodo enega od sanitarnih objektov, dodatno uredili plažo, ob kateri bodo prenovili sprehajalne in kolesarske poti.

3. Kamp Valalta – Rovinj

Nudistični kamp Valalta z urejenostjo, ponudbo in celotnim sistemom upravljanja kampa sodi med najboljše FKK kampe v Evropi. V kampu je vse prilagojeno udobju gosta, kar je opazno od vhoda v kamp do same plaže. Goste čakajo vrhunsko urejene sanitarije, prostorne parcele, možnost najema mobilnih hišic, apartmajev in bungalovov, raznolika 4 km dolga plaža in odlična ponudba bazenov, wellnessa in športa.

4. Kamp Val Saline – Rovinj

Na severnem delu Rovinja boste našli zanimiv srednje velik kamp Val Saline, ki ga priporočamo vsem, ki si želijo mirnih družinskih počitnic. Gre za novejši kamp, kjer so parcele urejene v terasah, tako da je z večine lep pogled na morje in zaliv pred kampov. V gornjem delu omogočajo najem mobilnih hišic za 2 ali 4 osebe, novost pa je agencijska ponudba glamping šotorov.

Kamp ima lepo prodnato plažo, manjši bazen in naravno laguno, kjer najbolj uživajo otroci, kateri pa je namenjen tudi animacijski center ter zanimivo otroško igrišče z mini golfom in športnim centrom. Novost je wellness center s savnami in masažami.

5. Kamp Omišalj – otok Krk

Naziv Superplatz je lepa nagrada za lani odprt in prenovljen kamp Omišalj. Kamp zaenkrat še nima dobre sence, so pa ob gradnji gradnji zasadili nova drevesa, tako da bo podoba kampa v naslednjih letih povsem drugačna. Kamping parcele so urejene vzdolž levega dela zaliva, na desnem pa so postavili mobilne hišice. Na delu naselja s hišicami, ki je od morja malce bolj oddaljen, so dodali še manjše bazene. Ob moderni recepciji in restavraciji so uredili še večji zunanji bazen, otroško igrišče in manjši športni center.

6. Kamp Krk Premium Camping Resort – otok Krk

Na levem delu mesta Krk že 4 leta deluje povsem prenovljen kamp Krk (bivši kamp Politin). Osrednji del je namenjen kampistom, na levem delu pa je moderno naselje mobilnih hišic. Lahko pa se odločite tudi za najem enega glamping šotora postavljenega v bližini morja.

Gostom sta na voljo dva bazena z ogrevano vodo, vodna igrala s toboganom, otroško igrišče in prostor z animacijo, ki deluje čez celo sezono. Pohvalno je tudi, da je kamp odprt od marca do novembra.

7. Kamp Baška Beach Camping Resort – otok Krk

Gre za letos preimenovan kamp Zablaće, ki bo v sezoni 2019 deloval kot kamp Baška Beach Camping resort. Kamp leži ob 2 km dolgi prodnati plaži v Baški. Kamp so prenovili, uredili nove parcel, prenovili sanitarije in recepcijo, v zadnjem delu kampa pa omogočili najem mobilnih hišic. Nov je tudi osrednji prostor kampa s tržnico.

Za novo kamping sezono napovedujejo izgradnjo bazena in otroškega vodnega parka s tobogani, ki ga bodo postavili na delu blizu recepcije.

8. Kamp Straško – Novalja, otok Pag

Kamp Straško navduši z lego v hrastovem gozdičku, ki nudi odlično senco parcelam in tudi delo prodnate plaže. Dve tretjini kampa je urejeno v parcelah, gornji del pa je neparceliran in tako namenjen šotoristom.

Omogočajo tudi najem mobilnih hišic ob morju ali ob bazenu in najem glamping šotorov za 2 – 4 osebe. Odlična animacija, otroški bazeni, brezplačna uporaba športnih igrišč so zagotovila, da boste preživeli lepe počitnice.

9. Kamp Šimuni - otok Pag

Kamp Šimuni je dobil 5 zvezdic tudi brez sicer skorajda obveznega bazena. ta kamp ga ne potrebuje, ker ima eno najlepših peščeno / prodnatih plaž v kampih ob hrvaški obali. Ob lepo urejenih parcelah v Šimunih nudijo tudi najem mobilnih hišic in lesenih bungalovov. Novost v sezoni 2019 bo 34 novih mobilnih hišic.

Sanitarije so v zadnjih letih prenovili, dodali otroška igrišča, igralnico, v poletnih mesecih pa organizirajo odlično animacijo. Kamp ima zelo dober vodni športni center z možno deskanja, potapljanja, najema skuterjev in čolnov, urejena je tudi manjša marina. Je edini kap od nagrajenih, ki je odprt čez celo leto.

10. Kamp Zaton – Nin, Zadar

Kamp Zaton je bil prvi hrvaški kamp v kategoriji najboljših v Evropi. Gre za turistično naselje z urejenimi parcelami, mobilnimi hišicami, glamping šotori in apartmaji, kjer gostom nudijo bogato dodatno ponudbo. Kamp ob peščeni plaž omogoča še kopanje v bazenih z vodnimi igrali.

Gre za družinam namenjen kamp, ki organizira animacijo prilagojeno starosti otrok (3 različni nivoji), Nudijo tudi plavalne tečaje, jahanje konj, plezala in adventure mini golf. Sanitarije so na vrhunskem nivoju, prav tako pa ima kamp tudi odlično gostinsko ponudbo.

Za sezono 2019 bodo v kampu prenovili sanitarni objekt v bližini recepcije, ki bo urejen po najnovejših standardih.