Epidemija preklicana, ukinjena karantena za določene osebe

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada je pred dnevi preklicala epidemijo nalezljive bolezni koronavirus in za državljane EU ukinila karanteno, ki pa jo je o nekaj dneh zopet uvedla.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je 14. maja ocenil, da vsi kazalniki sredi maja kažejo na umirjanje širjenja virusa po Sloveniji, zato se konec maja ukinja epidemija. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni, se še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi.

Prvi potrjen primer okužbe s koronavirusom smo v Sloveniji zabeležili 4. marca, do vključno 13. maja pa smo zabeležili 1464 potrjenih primerov okužbe. Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Ukinjena in ponovno uvedena karantena po vstopu v Slovenijo

Vlada je 14. maja najprej ukinila karanteno za vse državljane EU, ki vstopajo v Slovenijo, potem pa jo je 17. maja ponovno vzpostavila. Tako morajo sedaj državljani EU, ki v Sloveniji nimajo stalnega bivališča, ob vstopu v Slovenijo v karanteno.

Izjema so državljani Slovenije, tujci s stalnim bivanjem v Sloveniji in osebe, ki imajo stalno ali začasno bivanje na Hrvaškem. Tako npr. Slovenci, ki gremo na Hrvaško in se vračamo domov, nimamo več obvezne 7 dnevne karantene.

Vstop v Slovenijo se dovoli tudi potnikom v trazitu, ki čez Slovenije potujejo v drugo državo in jo bodo zapustili v enem dnevu, osebam, ki prevažajo blago, pripadnikom vojske, policije, zdravstva, čezmejnim delavcem, osebam, ki imajo v Sloveniji načrtovane zdravstvene posege ali se pri nas ali v sosednji državi izobražujejo.

Kateri kampi na Hrvaškem so že odprti ta vikend 15. - 17.5.:

Nekaj kampov v Istri in Kvarnerju je že odprtih, tako da jih lahko obiščete že ta vikend, Obvezno pa je potrebno imeti papir / rezervacijo s strani kampa, da imate za rezervacijo (ime kampa, datum bivanja, osebe, ki bodo bivale), ki ga pokažete na hrvaški meji.

Podobno velja tudi za lastnike pavšalnih prikolic in mobilnih hišic - potrdilo od kampa bo potrebno + lastništvo prikolice v kampu.

Odprti kampi so:

Kamp Kastanija, Novigrad

Kamp Polidor, Funtana

Kamp Valalta, Rovinj

Kamp Mon Perin, Bale

Kamp Oštro, Kraljevica

NAGRADNA IGRA - Po opremo za kampiranje v Camping Orehek >>