V Bruslju so predstavili digitalni zeleni certifikat za lažje potovanje znotraj EU

Datum objave
Kategorija
Statistika

Evropska komisija je predstavila digitalni zeleni certifikat - potrdilo v papirni in elektronski obliki, ki naj bi ga do poletja pričeli izdali vseh državah EU. Certifikat bo, če bo sprejet v svetu EU in v evropskem parlamentu, že letošnje poletje omogočal enostavnejše potovanje znotraj meja Evropske unije.

Potniki bodo z zelenim digitalnim certifikatom dokazali, da niso okuženi s koronavirusom in da ne predstavljajo nevarnosti za epidemiološko sliko države, v katero prihajajo.

Z uvedbo digitalnega potrdila želijo olajšati potovanja znotraj Evropske unije in prehajanje meja tudi tistim, ki še niso bili cepljeni, ob tem pa urediti sistem preverjanja potrdil o testiranju ali prebolelosti korone. ​

Zeleni digitalni certifikat se bo izdal v treh primerih, ko ima oseba:

-    opravljen negativen PCR ali hitri test

-    prejem cepiva

-    prebolelost Covid-19.

Aktualne informacije o možnostih prehoda meje s Hrvaško >>

Digitalni zeleni certifikat bo veljal po celotni Evropi

Po predlogu Evropske komisije naj bi potrdilo priznale vse članice EU in tudi države, ki so v schengenskem območju npr. tudi Švica in Norveška.

Države se bodo lahko same odločale do kakšnih ugodnosti bodo upravičeni imetniki potrdil. Če bo država članica od imetnikov digitalnega zelenega certifikata še naprej zahteva karanteno ali testiranje, pa bo o tem morala obvestiti preostale članice in obrazložiti razloge za takšne ukrepe.

Digitalno zeleno potrdilo bo v primeru cepljenja vsebovalo podatke o cepivu, ki ga je prejel državljan, kdo je proizvajalec, številko odmerka in datum cepljenja. V primeru negativnega testa bo na potrdilu podatke o vrsti testa, kraju, datumu in času testiranja ter rezultatu testa. Če pa je oseba prebolela Covid-19, bo v potrdilu zapisan datum pozitivnega testa, kdo je izdal potrdilo in datum poteka veljavnosti.

Digitalni zeleni certifikat bo brezplačen, države članice pa bodo morale priznati potrdila o cepljenju za vsa cepiva, ki imajo dovoljenje za širšo uporabo na območju EU.