Avstrija napovedala že tretje zaprtje države

Datum objave
Kategorija
Statistika

V Avstriji bi morale sedaj potekati še zadnje priprave na prvi vrhunec zimske turistične, vendar pa se zaradi težav s koronavirusom in novih napovedanih ukrepov prestavlja v drugo polovico januarja.

Od sobote strožji ukrepi pri vstopu v državo

V soboto, 19. decembra, Avstrija uvaja poostrene ukrepe na mejnih prehodih. Predvidoma do 24. januarja bo veljalo, da morajo potniki v 10 dnevno karanteno, ki jo lahko 5. dan prekinejo z negativnim PCR ali hitrim testom. Ob prestopu meje je potrebno izpolniti obrazec za karanteno.

Izjeme za vstop brez karantene so družinski razlogi, delovni migranti, tranzitni potniki, prevoz blaga, nujni zdravstveni razlogi, z negativnim testom starim do 72 ur pa lahko brez karantene vstopajo humanitarni delavci, osebe, ki vstopajo na podlagi vabila sodišča ali iz medicinskih razlogov spremljajo osebo ter imetniki diplomatskih izkaznic.

V času božičnih praznikov (24. in 25. decembra) bo veljalo nekaj olajšav glede druženja do 10 oseb, na silvestrovo pa teh olajšav ne bo.

Tretje zaprtje države od 26. decembra do 24. januarja

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v petek napovedal, da bodo od 26. decembra zopet zaostrili ukrepe tudi glede gibanja (omogočen izhod zaradi dela, nakupa osnovnih potrebščin, zdravstvenih razlogov, rekreacije), zaprtja trgovin, restavracij in hotelov, kar bo trajalo vsaj do vključno 24. januarja. Šole bodo po končanih počitnicah od 7. do vsaj 17. januarja delovale na daljavo. Z ukrepi želijo znižati stopnjo 7 dnevne incidence pod 100.

Smučanje za tujce šele po 24. januarju?

Kot zaenkrat kaže, bodo tujci lahko v Avstriji smučali šele konec januarja, ko planirajo tudi odprtje hotelov in apartmajev. Za domače smučarje bodo žičnice s polovično zasedenostjo lahko odprli 24. decembra, tekaške proge in drsališča pa so že odprta.

Glede smučišč bo na mestih, kjer ni mogoče zagotoviti medosebno razdaljo npr. blagajne, vrste pred vlečnicami, po novih pravil obvezno potrebno nositi FFP2 masko.