ADAC objavil primerjavo cen kampiranja po Evropi

Datum objave
Kategorija
Statistika

Nemški avtoklub ADAC vsako leto sredi aprila objavi primerjavo cen kampiranja v dvanajstih evropskih državah. Oglejte si podatke kje je kampiranje najdražje in kje najcenejše.

Nemški avtoklub ADAC vsako leto sredi aprila objavi primerjavo cen kampiranja po državah. V to primerjavo vključi le tiste države, ki so za nemškega kampista najpomembnejše, tako da žal tudi letos v primerjavo niso vključili slovenskih kampov.ADAC primerjava cen kampiranja Cena kampiranja izhajajo iz njihovega kamping kataloga Campingführer, v katerem vsako leto opišejo več kot 5.400 evropskih kampov.

V letošnjo primerjavo so vključili kampe iz 12-ih držav: Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Italije, Francije, Švice, Španije, Nizozemske, Danske, Švedske, Poljske in Madžarske.

Primerjali so ceno družinskega kampiranja 2 odraslih oseb in 1 otrok star 10 let, avto s počitniško prikolico, elektriko na parceli,  uporabo tople vode in turistično takso.

Najdražje v Švici, najceneje na Madžarskem
Letošnja primerjava je pokazala, da so razlike v cenah kampiranja velike. Po ocenah ADAC je najdražje kampiranje v Švici, kjer boste za nočitev v povprečju plačali 46,27 eur, na drugem mestu so italijanski kampi s povprečno ceno 41,49 eur in kampi na Danskem s ceno 37,91 eur. Na četrtem mesto najdemo že hrvaške kampe s povprečno ceno kampiranja 34,19 eur, za njimi pa španske kampe (32,89 eur) ter tudi vse preostale kampe iz Švedske, Francije, Nizozemske, Nemčije... Po podatkih ADAC je najcenejše kampiranje na Madžarskem, kjer boste v povprečju plačali malce več kot 22 eur.

Letošnja primerjalna cena hrvaških kampov je za 6,5% nižja od lanske
Ob pregledu podatkov iz leta 2012 pa smo naleteli na zelo zanimiv podatek. Hrvaški kampi so imeli po izračunu ADAC v letu 2012  povprečno ceno kampiranja 36,38 eur, kar je +6,4% kot pa je letošnja povprečna cena. Ob tem pa so bili kampi na Hrvaškem lansko leto v primerjalni lestvici uvrščeni dve mesti nižje, celo za kampi iz Španije in Francije. Tako naj bi se samo v eni sezoni cene kampiranja v Španiji in Franciji v povprečju znižale za kar dobrih 20%, kar pa se nam zdi malce nerealen podatek.

Ob tem pa tudi ADAC opozarja na zelo velike razlike v cenah med kampi znotraj samih držav. Tako boste v nekaterih najboljših kampih v Švici, Italija, Franciji in na Danskem plačali tudi več kot 70 eur za nočitev tričlanske družine, najdražji hrvaški kamp pa bi vam zaračunal nekaj nad 50 eur.

Kako znižati strošek kampiranja?
Prvo pravilo je, da so cene od 15. julija do 15. avgusta najvišje, zato vam priporočamo, da se za kampiranje odločite v terminih pred in po sezone, ko številni kampi omogočajo tudi za 30 – 50% nižje cene kot v glavni sezoni. Prav tako omogočajo popuste za daljše bivanje npr. plačate 6 nočitev, bivate 7, ki običajno veljajo tudi pri najemih mobilnih hišic.

Seveda pa priporočamo tudi uporabo različnih kamping kartic, ki prinašajo dodatne popuste. CCI kartico lahko kupite v AMZS in vam omogoča popuste v 1.500 kampih po celotni Evropi. Zelo priljubljena je tudi ACSI kartica in pa kamping čeki. V nekaterih hrvaških kampih pa imajo tudi lastne kartice popustov oz. zvestobe, ki vam ob večkratnem koriščenju prinašajo določene ugodnosti. Trenutno tako kartico izdajajo v kampi Arenaturist (Pula, Medulin, Premantura) in v kampih Istraturist (Umag, Savudrija).