Oglejte si največje naravno jezero na Hrvaškem

Datum objave
Kategorija
Statistika

Ljubitelji kampiranja si med počitnicami radi ogledamo tudi naravne znamenitosti. Če boste letos kampirali v okolici Biograda in Pakoštanov ali pa se boste po jadranski magistrali peljala proti srednji Dalmaciji, potem si vzemite kakšno uro za postanek in ogled Vranskega jezera.

Vransko jezero - Pakoštane

Največje naravno jezero na Hrvaškem je del naravnega parka Vransko jezero - pri Pakoštanih z magistrale zavijete proti notranjosti in čez dober kilometer boste prišli do vstopne točke Crkvine.

Gre za skorajda 60 km2 velik park, katerega več kot polovica obsega Vransko jezero, ki je dolgo nekaj več kot 13 kilometrov. Nastalo je na kraškem polju, njegovo nabrežje pa nudi zatočišče številnim pticam, metuljem in drugim žuželkam. Do sedaj so na tem delu opazili 256 različnih vrt ptic.

V parku se lahko sprehodite po novo urejenih lesenih poteh, se udeležite vodenih ogledov in opazujete ptice. Ne pozabite na daljnogled in fotoaparat. Športni ribiči poiščejo sprostitev kar ob ali na jezeru, na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji surfanja in kajtanja, saj tukaj pogosto piha ugoden veter. Ko pa je mirno, pa priporočamo veslaški izlet na SUP deski ali kajaku. Kajake je možno najeti na info točki Prosika na južni strani jezera.

Okoli jezera je urejena 40 km dolga kolesarska pot primerna za malce bolj dobre rekreativne kolesarje. Kolesa izposojajo na obeh vstopnih točkah. Tik ob parku pa je urejen tudi adrenalinski park, ki je primeren tudi za otroke.

Letošnja novost je električni turistični vlak, ki vas do jezera pripelje iz Pakoštanov, cena prevoza pa že vključuje vstopnico za ogled ortinološkega rezervata.

Najlepši pogled na celotno Vransko jezero je z razgledne točke Kamenjak (GPS 43.89475, 15.61062) na vzhodni strani jezera in do katere se lahko prepeljete kar z avtom. Tam je najlepše ob sončnem vzhodu in zahodu, pogled pa seže vse do otokov Murter, Kornatov in Zadra. Priporočamo tudi ogled turške residence Maškovića han, ki je bila pred kratkim ob prenovi spremenjena v hotel in restavracijo.

Kampi v bližini Vranskega jezera

Kamp Vransko jezero – Crkvine

Lokacija na samem nabrežje Vranskega jezera z na novo urejenimi kmaping parcelami, modernimi mobilnimi hišicami za 2 do 6 oseb in prenovljenim sanitarnim objektom. Super lokacija za ribiče in ljubitelje surfanja in kajtanja, zelo primerno izhodišče za kolesarske izlete po okolici.

Kamp Kozarica – Pakoštane

Kamp z odlično senco borovcev nudi lepo urejene kamping parcele in najem mobilnih hišic za 2 - 6 oseb. Modernejše mobilne hišice so postavljene na levem delu ob morju, kjer je urejen tudi manjši bazen. Plaža je večinoma betonirana z nekaj manjšimi prodnatimi zalivčki.

Pine Beach – Pakoštane

Družinski all inclusive resort z možnostjo najema preprostih bungalovov in novih mobilnih hišic. Cena bivanja vključuje tudi prehrano in vse športne in adrenalinske aktivnosti npr. surfanje, jadranje, tenis, košarka, kajaki, SUP; adrenalinski park, lokostrelstvo, plezalna stena…

Kamp Park Soline – Biograd

Največji kamp na tem območju je od jezera oddaljen 8 km. Kampistom nudi urejene parcele opremljene z elektriko, v osrednjem delu pa imajo tudi vodo in odtok.

V kampu so na voljo tudi mobilne hišice. Iz kampa do Biograda vodi lepo urejena sprehajalna pot ob morju, v bližini pa je tudi družinski zabaviščni park Fun park Biograd.

Vransko jezero - Pakoštane