Bohinj v nedeljo, 17.9., vabi na 65. Kravji bal. Kje lahko kampirate?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Lepo jesen imamo letos, ki jo ljubitelji kampiranja lahko izkoristite tudi za obisk zanimivih krajev in prireditev po Sloveniji. V Bohinju bo v nedeljo, 17. septembra, potekal že 65. tradicionalni Kravji bal.

Jeseni je obisk Bohinja zanimiv zaradi številnih možnosti pohodništva, saj so temperature zelo primerne za obisk gora. Pohodnikom za vikend priporočamo izlet po eni od etap daljinske pohodniške poti Julijana trail. Za družine je zelo primerna 7. etapa na relaciji Stara Fužina - Bohinjska Bistrica, dolžine 11,3 km, čas hoje pa nekje od 2,5  do 3 h.

V Bohinju je tudi kar nekaj kolesarskih poti in za družine je še najbolj primerna tista, ki pelje do kamp Danica v Bohinjski Bistrici po levem bregu Save do samega Bohinjskega jezera, kjer pa se bodo najbolj korajžni tudi kopali, saj ima sredi septembra voda še 20 °C. Že naslednje leto pa pričakujemo odprtje kolesarske poti od Bohinja do Bleda.

Kravji bal v Bohinju

Gre za najstarejšo prireditev v Bohinju, ki poteka ob koncu pašne sezone na tretjo septembrsko nedeljo. Na prireditvi sodelujejo planšarji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo “basengo” – vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in drugih stvari, ki so potrebne za življenje na planini.

V idiličnem Ukancu poskrbijo za bogat program, ki ga popestrijo tudi nastopi znanih ansamblov, folklornih skupin in godbo na pihala. Seveda pa je obiskovalcem na voljo tudi odlična ponudba lokalne hrane, kupite lahko domače bohinjske sire in druge dobrote.

Letošnji program Kravjega bala od 10. ure naprej:

- Ansambel Saše Avsenika in Ansambel Razgled

- prihod bohinjskih majerjev in majeric z “basengo” ter prihod bohinjskih cik

- Folklorne skupine KUD Triglav Srednja vas, KD Bohinj, Cof

- Godba Bohinj in Godba Mengeš

- Wild West line dance – plesna skupina

- domača bohinjska hrana (žganci, kislo mleko, zabeljeno kislo zelje …), tržnica domače, rokodelske in umetne obrti ter ponudniki s certifikatom Bohinjsko

- kmetijska in gozdarska mehanizacija

- pester program za otroke

- ocenjevanje cik in podelitev zvonca kraljici planin, najlepši med cikami

Vstopnice za Kravji bal lahko v predprodaji do 15.9. do 12h za 3 € kupite v Info centru Bohinj v Ribčevem Lazu, na dan dogodka je cena 5 €. Otroci mlajši do 14. let vstop brezplačen!

Od kampa Danica do Ukanca bo med 9.10 in 19h na vsakih 20 minut vozil brezplačen avtobus.

Kje lahko kampirate v Bohinju?

Kamp Danica v Bohinjski Bistrici je odprt čez celo leto, tako da je odlična izbira tudi za obisk Kravjega bala. Od kampa se lahko potem s kolesom ali pa avtobusom odpeljete do Ukanca, kjer bo potekala prireditev.

Cena kampiranja v tem terminu od 14.9. - 24.9. na Avtokampi kartico za 2 osebi na neparceliranem delu z elektriko 27 €, doplača se še prijava in taksa,  od 24.9. do 24.12. pa bo paketna cena za 2 osebi 23 €.

Kamp Bohinj, ki ga poznate tudi po imeni kamp Zlatorog, ima odlično lokacijo na koncu Bohinjskega jezera, tako da do prireditvenega prostora enostavno pridete kar peš. Je pa običajno v kampu več gneče, tako da je potrebno priti že zgodaj dopoldne, da se dobi prostor.

Cena kampiranja za 2 osebi od 37,50 € na parceli z elektriko, bliže jezera je cena 44,50 €, doplača se taksa. Na Avtokampi kartico nudijo 10% popusta v primeru min. 2 nočitev.