Vipavski vinarji vabijo na druženje v vinskih hramih

Datum objave
Kategorija
Statistika

V začetku novembra se v Vipavski dolini začnejo ob vinskih cestah vrstiti številni dogodki posvečeni vinu pod skupnim imenom Vinski hrami Vipavske doline od martina do božiča. Izkoristite dogodke za obisk doline, uživanje v odličnih lokalni vinih in okusnih domačih dobrotah, lahko pa se odpravite tudi na pohod ter kolesarjenje. Dodajamo spisek odprtih kampov, glamping resortov in camper stop lokacij.

V Vipavski dolini tradicionalna martinovanja potekajo na kmetijah, osmicah (spisek odprtih osmic) in nekaterih gostilnah, kjer gostom poleg mladega vina ponudijo tudi značilne domače jedi.

Ker je v dolini odprtih še nekaj kampov in glamping hišic, na voljo pa so tudi parkirišča za avtodome, priporočamo obisk v teh dneh, ko se bo tam veliko dogajalo.

Vipavska dolina ljubitelje vin navdušuje z vrhunsko kakovostjo in raznolikostjo ponudbe. Zdaj je pravi čas, da doživite tradicionalni utrip vipavskih vinskih hramov, poskusite najboljša vina in spoznate tradicionalne običaje.

V dolini so ohranila veliko starih domačih vinskih sort in med njimi izstopata avtohtoni zelèn in pinela. Vipavska vina imajo prepoznaven karakter in se po kakovosti uvrščajo v sam svetovni vrh. Strast vinarjev, ki se prenaša iz roda v rod, zaznamuje tudi pokušine vin v vipavskih kleteh, ko vas vinar osebno sprejme in natoči vino naravnost iz soda.

Več kot 30 vinskih dogodkov med martinom in božičem

V Vipavski dolini je tradicija, da se vinarji po martinovem obiščejo, okušajo mlada vina in izmenjujejo vinarske izkušnje. Vinarji ob prazniku sv. Martina, ko se mošt spremeni v vino, ponudijo tudi polno mizo domačih dobrot in povabijo vse, ki so čez leto pomagali v vinogradu,

Iz tega izročila je v Vipavski dolini nastal edinstven niz prireditev, ki ga že več kot dve desetletji poznajo pod skupnim naslovom Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem.

Praznovanje prihoda novega vina se v Vipavski dolini ne zaključi z martinovanjem kot v preostalih vinskih deželah. Druženje v vinskih hramih se po izročilu nadaljuje še globoko v december, praznovanja prirejajo celotne vasi, k prazničnemu okušanju lokalnih dobrot pa vabijo tudi številne gostilne.

Od 4. novembra pa vse do 17. decembra lahko v deželi rajskih okusov izbirate med več kot tridesetimi vinsko-kulinaričnimi dogodki in doživite pristen lokalni utrip.

Poleg tradicionalnih martinovanj so odprte tudi številne osmice, kjer ponudbo domačih jedi pogosto obogatijo tudi z domačo glasbo. Lokalne restavracije in gostilne v tem času poskrbijo za posebno ponudbo.

Zanimiv bo tudi vinski vlak, ki bo 11. novembra in 9. decembra peljal obiskovalce na pokušino vin iz Nove Gorice do Ajdovščine in nazaj.

Spisek vseh prireditev najdete na spletni strani https://rra-rod.si

Izpostavljamo prireditve:

> Vinarski muzej Vipava, Lanthierijev dvorec – med 13. in 17. uro dne 9.11., 11.11., 14.11., 16.11., 21.11., 23.11., 28.11. in 30. 11. – brezplačen vstop

> Martinov pohod z lučkami, Vipava – 9. november

> Martinovanje Vinska Klet Vipava 1894, 11.11.2023, Vipava – koncert Dejan Vunjak 

> Martinovanje na Brjah in dan odprtih vinskih kleti, 11. november, Brje – koncert ansambel Saša Avsenika

> Martinovanje, Bukovica, 11. novembra

> Martinovanje, Grad Lože, 11. november

> Osmica Vrban, Šmihelj od 10. do 19. novembra

> Osmica na Kmetiji Ferjančič, gradišče pri Vipavi od 10. do 19. novembra

> Osmica na Kmetiji Černigoj ‘Pri Lovrinčkovih’, Lokavec od 10. do 19. novembra

> Osmica Avin, Gradišče pri Vipavi od 1. do 10. decembra

> Vinski vlak, 11. novembra in 9. decembra med 13:30 in in 19:30, odhod vlaka: železniška postaja Nova Gorica – postanek v Ajdovščini – postanek v Dornberku – zaključek potovanja na začetni postaji

> Furenga svetega Martina (prikaz prevoza mladega vina), Vipava, 11.november

> Odprti Hrami, Šmarje, Zavino – 18. november

> 21. pohod po Vertovčevih poteh, 19. novembra - 5 urni pohod od vasi Ustje do cerkve v Šmarjah in nazaj.

> Odprti hrami Slap pri Vipavi, 24. in 25. november

> Voden ogled Vipavskega Križa in degustacija penin, 16.december

Odprti kampi in parkirišča za avtodome

V Vipavski dolini je ob koncu leta odprtih še nekaj kampov in parkirišč za avtodome ter tudi glamping hišice nad Vipavo.

Kamp Tura, Vipava >

Kamp Lijak, Ozeljan >

Glamping Theodosius >

Kamp David (samo kot camper stop) > 

Camper stop vinska klet Lepa Vida, Osek  >

Camper stop Ajdovščina >