Veljavnost covid testov ostaja za mejne prehode nespremenjena

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada se je odločila, da s 24. decembrom skrajša veljavnost covid testov za storitve po Sloveniji. Za prestop meje oz. povratek v Slovenijo pa ni spremembe in covid testi veljajo tako kot doslej - hitri testi 48 ur in PCR testi 72 ur.

Krajši testi samo za storitve po Sloveniji​

Po novem so hitri covid testi veljavni samo še 24 ur od odvzema brisa, PCR testi pa 48 ur. Odlok je pričel veljati 24. decembra 2021, vendar pa to velja samo za potrebe storitev po Sloveniji, kjer je potreben PCT npr. smučanje, obisk trgovinskih centrov, knjižnic, restavracij ipd.

Za vstop v Slovenijo iz sosednjih držav pa še vedno velja, da negativni hitri covid testi veljajo 48 ur od odvzema brisa, PCR testi pa 72 ur.

To je razvidno iz sporočila, ki smo ga prejeli od MNZ: » Na podlagi zadnje sprejetega Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, objavljenega v Uradnem listu št. 201/2021, ni sprememb glede prehajanja meje oziroma pogojev vstopa v Republiko Slovenijo

V primeru vstopa v Slovenijo s covid testom veljajo samo testi, kjer prejmete tudi potrdilo o negativnem rezultatu. Hitri testi za samotestiranje, kjer ni potrdila, niso dovolj.

Brezplačno hitro testiranje - Ljubljana, Koper, Celje, Maribor >>

Pogoji za vstop v Slovenijo brez 10 dnevne karantene

- negativni covid test – hitri test velja 48 ur, PCR test pa 72 ur

- digitalno covid potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR

- digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR in enakimi podatki, kot jih vsebuje EU potrdilo. Izjema so nekatere afriške države, kjer je potrebno PCR test - več >> 

- dokazilo o polnem cepljenju, ki prične veljati z dnem cepljenja (od 1.2. 2022 bo potrdilo veljalo samo še 270 dni)

- dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni

- dokazilo o prebolevnosti + cepljenje z enim odmerkom znotraj 180 dni od prebolevnosti

Če oseba nima ustreznih covid dokumentov, se jo napoti v karanteno na domu za 10 dni, ki jo oseba prekine peti dan po napotitvi z negativnim PCR testom.

Izjeme, ki lahko v Slovenijo vstopijo brez pogoja PCT in brez karantene:

Za vstop v Slovenijo brez PCT potrdil veljajo določene izjeme npr.:

- otroci mlajši od 12 let, ki potujejo s starši, ki imajo ustrezna potrdila

- tranzitni potniki za max. 12 ur

- prevozniki v mednarodnem transportu

- čezmejni delavci, šolarji, lastniki zemljišč v obmejnem pasu

- nujni zdravstveni razlogi