Varno na poti na počitnice z avtodomom

Datum objave
Kategorija
Statistika

Počitnice so pred vrati in radi bi voznike opozorili, da naj bodo na cestah še bolj previdni, saj je na naših cestah veliko tovornjakov in v poletnih mesecih tudi tujih voznikov. Letos je na cestah res noro, poleti pričakujemo še daljše zastoje in nihče si ne želi, da se njegov dopust konča že na cesti.

Ker pogosto spremljamo tudi cestne informacije, lahko z gotovostjo rečemo, da bo letošnje poletje prometno zelo pestro. Že celotna pomlad je bila, ko smo beležili na naših cestah daljše zastoje, ki so posledica gostejšega prometa osebnih in tovornih vozil ter tudi odprtja mejnih prehodov s Hrvaško, kar posledično pomeni več prometa predvsem na avtocestah v bližini večjih mest.

Ni tukaj samo Ljubljana, kjer vsak dan beležimo zastoje na obvoznicah, podobno je tudi v Mariboru in Kopru, še huje pa bo v času glavne turistične sezone, ki bo trajala od 15. julija pa vse tja do začetka septembra.

K pisanju sta nas spodbudili dve prometni nesreči, kjer sta bila udeležena tudi avtodoma. Ena se je zgodila danes na vzhodi mariborski obvoznici, ko sta zadela avtodom in tovornjak. Avtodom je dobesedno odprlo.

Podobna nesreča se je zgodila tudi na cesti od Karlovca do Slunja, kjer sta zadela tovornjak in avtodom, ki je potem zapeljal v zaščitno ogrado.

Vozniki avtodomov se morajo zavedati, da voziti 7m dolgo vozilo, ki je običajno še enkrat težje od osebnega vozila, ni ravno enako kot voziti osebni avto. Če so lastniki avtodomov vseeno malce bolj navajeni te dodatne teže, ki z vso dodatno kamp in športno opremo pogosto presega magičnih 3,5 t, pa velja na to posebej opozoriti najemnike avtodomov.

Večina avtodom je narejenih na podvozju kombija, potem pa je dodana nadgradnja, ki sicer nudi osnovno zaščito, vendar pa v primeru prometne nesreče tudi hitro razpade. Glede varnosti so v primeru počitniških vozil na boljšem vozniki vanov, ker tam poteka nadgradnja vozila samo znotraj, zunanje stranice pa ostanejo serijske.

Avtodom imate zato, da boste na počitnicah uživali, zato si vzemite čas in vozite previdno. Tudi če se vam mudi na trajekt, ne bo nič narobe, če boste šli na naslednjega. Saj imate hišo s seboj in kavico si lahko pripravite kar v pristanišču.

Če pa se bo ob prijetni vožnji za vami nabrala kolona, lahko hitrejša vozila spustite naprej na prvem primernem mestu, kjer jim lepo pomagate in uživate v svojih počitnicah.

Če pa kdo vstopa v svet avtodomarstva, pa priporočamo obisk AMZS centra varne vožnje na Vranskem , kjer večkrat letno pripravijo tudi tečaje varne vožnje, ki so posebej prilagojeni vožnji avtodoma in ob teoretičnem delu, kjer boste izvedeli več tudi o pravilni izbiri pnevmatik in pravilnem zlaganju tovora, vključuje tudi praktični del na poligonu.

Še prej pa lahko preberete nekaj koristnih nasvetov na > vsebovredu.triglav.si

Srečno in naj velja avtodomarsko pravilo manj prevoženih kilometrov, več doživetij!