Za veliko noč brez zaščitnih mask v notranjih javnih prostorih - kako je z maskami v tujini

Datum objave
Kategorija
Statistika

V Sloveniji smo konec februarja ukinili PCT covid ukrepe, kot pa se je že dolgo napovedovalo, je od danes, 14.4., ukinjeno tudi obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. Preverili smo, kako je z maskami in covid ukrepi v sosednjih državah.

Če smo si lahko veliko noč zapomnili po strogih ukrepih in prepovedi izhoda iz Slovenije, pa letošnji prazniki prinašajo dokončno sproščanje covid ukrepov.

Od četrtka, 14. aprila, se odpravlja obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Izjema pa ostajajo prostori zdravstvenih domov, bolnišnic in nastanitvah socialnega varstva, kjer pa bodo maske še vedno potrebne.

PCT pogoj v Sloveniji ostaja obvezen le še za za zaposlene, uporabnike in obiskovalce zdravstvenih ustanov, domov za starejše občane in socialno-varstvenih zavodov.

Butan Plin - kamp oprema

Covid ukrepi v sosednjih državah

Hrvaška je prejšnji teden prav tako sprostila covid ukrepe na mejnih prehodih za državljane EU in tudi zaščitne maske niso več obvezne v notranjih javnih prostorih. Podobno kot v Sloveniji je uporaba mask potrebna še v zdravstu in socialno zdravstvenih zavodih.

Italija za vstop v državo še zahteva veljavno PCT potrdilo, čeprav na meji tega nihče več ne kontrolira. Za hotele, kampe, zunanje terase restavracij, trgovine, muzeje in zabaviščne parke covid potrdila niso več potrebna

PCT potrdila so v Italiji vsaj še do konca aprila potrebna za notranje prostore restavracij, gledališča, wellness centre in regionalna javna prevozna sredstva.

Zaščitne maske so v Italiji obvezne v zaprtih javnih prostorih.

Avstrija podobno kot Italija še vedno zahteva veljavno PCT covid potrdilo za vstop v državo, izjema so dnevni delovni migranti in otroci, ki prihajajo v Avstrijo na šolanje.

Za obisk turističnih namestitev, smučišč, restavracij in muzejev v Avstriji covid potrdila niso več potrebna, so pa v notranjih javnih prostorih od 24. marca ponovno obvezne zaščitne maske. V restavracijah in lokalih lahko lastniki izberejo ali bodo od gostov v notranjih prostorih zahtevali maske ali covid potrdilo.

Dunaj ima strožje zahteve kar se tiče covid potrdil, ki so še vedno potrebna za obisk restavracij in lokalov. Če oseba stara 12 let ali več ni cepljena ali testirana, potem zahtevajo PCR test, ki velja samo 48 h, za otroke pa je dovolj hitri test, ki velja 48 h.

Madžarska že kar nekaj časa ne pozna več covid ukrepov. Vstop v državo poteka normalno in brez dodatnih PCT potrdil enako je tudi z zaščitnimi maskami, ki niso obvezna.

Kamp Zaton