Zdravstvene storitve na Hrvaškem – turistične ambulante so plačljive

Datum objave
Kategorija
Statistika

Za vse, ki boste počitnice preživeli na Hrvaškem, je dobrodošla informacija glede uveljavljanja zdravstvenih storitev. V večini turističnih krajev v poletnih mesecih odprejo turistične ambulante, ki pa ne sodijo v javno zdravstveno mrežo, zato vam evropska zdravstvena kartica ne bo veljala, zdravljenje pa boste morali plačati.

Pred odhodom na počitnice je dobro preveriti vse potrebne dokumente (osebne izkaznice, potni listi, zdravstvene izkaznice, asistenca za vozilo…), njihovo veljavnost in seveda kaj vključujejo zavarovanja.

Ker večina Slovencev vsaj za en vikend obišče hrvaško obalo in katerega od kampov, je potrebno izpostaviti težavo glede zdravstvenega zavarovanja, ki je aktualna v času glavne turistične sezone.

Na Hrvaškem običajno med 15. junijem din 15. septembrom odprejo dodatne turistične ambulante, ki so namenjene nujnim zdravstvenim storitvam za turiste. Po zadnjih informacijah pa večina teh ambulant nima podpisane pogodbe s hrvaškim zavodom zdravstveno zavarovanje - HZZO, kar pomeni, da je potrebno vse zdravstvene storitve plačati.

Največkrat so turistične ambulante urejene kar v sklopu zdravstvenih domov npr. v  Poreču, Puli, na Krku in v Novalji, vendar pa brez podpisane pogodbe s HZZO delujejo kot privatne ambulante. Posledično morajo turisti za vse storitve plačati, kljub temu, da imajo veljavno evropsko zdravstveno kartico.

Če pa bi obiskali običajno ambulanto, ki sodi pod okrilje HZZO, pa bi bila ista storitev brezplačna oz. bi bila krita iz naslova evropske kartice. Objavljamo spisek zdravstvenih ustanov na Hrvaškem, ki imajo podpisano pogodbo s hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje, vendar pa je v praksi tako, da turiste raje preusmerijo na plačljive turistične ambulante.

Ob obisku hrvaške turistične ambulante vam bodo sicer povedali, da vam bo celoten znesek povrnjen na slovenskem zavodu za zdravstveno zavarovanje, kar pa seveda ne drži. ZZZS bo pacientu doma povrnil le stroške v višini pogodbene cene, ki jo prizna hrvaški zavod svojim pogodbenim izvajalcem zdravstvenih storitev. To pa je običajno precej manj od dejanskih stroškov zdravljenja.

V takšnem primeru je edina rešitev sklenitev zavarovanja za tujino pri eni od domačih zavarovalnic, ki nudijo tudi celoletna zavarovanja za vse družinske člane. Takšno zavarovanje pa potem krije tudi stroške nujnega zdravljenja v privatnih zdravstvenih ustanovah.

- Zavarovalnica Triglav - zdravstveno zavarovanje v tujini >>

- NLB Vita Tujina >>