Nemški ADAC objavil spisek Superplatz kampov za leto 2023

Datum objave
Kategorija
Statistika
14547 ogledov

Nemški avtoklub ADAC je objavil spisek najboljših kampov po Evropi, ki se lahko pohvalijo z oceno 5 zvezdic v okviru njihovega ocenjevanja. Na spisku je 175 kampov, kar je 23 več kot lansko leto, od tega je na Hrvaškem že 22 kampov, Slovenija pa med najboljšimi evropskimi kampi še nima svojega predstavnika.

ADAC inšpektorji imajo pri ocenjevanju zelo stroge kriterije, ki jih delijo v pet kategorij:

- Urejenost in velikost parcel

- Urejenost in velikost sanitarnih objektov

- Prostočasna ponudba in animacija

- Gostinska in ponudba trgovin

- Ponudba kopanja – naravna kopališča in bazeni

ADAC podeli naziv Superplatz samo tistim kampom, ki v skupnem seštevku dobijo pet zvezdic. Največjo težo pri končni oceni prinese urejenost sanitarnih objektov in parcel v kampih, brez urejene plaže ali bazena pa je nemogoče priti v
kategorijo.

Francija ima največ kampov s petimi zvezdicami

Letos je v kategoriji Superplatz kampov 23 novih in od skupno 175 kampov, jih v Franciji kar 42, ki so sodijo v kategorijo najboljših kampov, kar je 13 več kot lani.

Na drugem mestu je Italija s 37 Superplatz kampi, na tretjem pa že Hrvaška, ki ima v tej kategoriji kar 22 kampov.​ Na četrtem mestu je Nemčija z 21 kampi, na petem Nizozemska z 18 kampi, sledi Španija, ki ima 15 kampov med najboljšimi, v Avstriji jih imajo 11 in na Danskem 3.

Po eden Superplatz kamp imajo v Grčiji, Švici, Luxemburgu, na Madžarskem, Švedskem in Portugalskem.

Slovenija še nima Superplatz kampa

V Sloveniji zaenkrat še nimamo kampa, ki bi ga ADAC uvrstil med najboljše. Zelo dobre ocene vsako leto dobijo slovenski termalni kampi npr. Terme Čatež in Terme Olimia, kjer pohvalijo bazensko  ponudbo, zelo visoke ocene imajo tudi kampi na Gorenjskem npr. kamp Šobec, River Camping Bled, kamp Bled in kamp Špik, vendar pa pri vsakem še nekaj manjka.

Največ točk slovenski kampi izgubijo pri urejenosti parcel, kjer Nemci želijo imeti parcele ograjene z živo mejo, sanitarije bodo morale biti še lepše urejene in prostornejše, poskrbeti bo potrebno tudi za boljšo prostočasno ponudbo in več možnosti kopanja.

Povprečna skupna ocena slovenskih kampov je 3,2 točke (max. 5 točk), kar nas uvršča na 11. mesto. Na prvem mestu glede na povprečno oceno so nizozemski kampi (3,9), sledijo hrvaški kampi (3,8), kampi v Luxemburgu in Franciji (3,6) ter kampi v Italiji in Avstriji (3,4).

Hrvaška ima 4 nove Superplatz kampe

Na Hrvaškem je kamping turizem zelo razvit in vsako leto kampi vlagajo veliko denarja v prenove in izboljšanje ponudbe, letno pa beležijo skorajda 21 milijonov nočitev.

Rezultati se poznajo tudi pri inšpekcijskih ogledih, kjer po kakovosti hrvaški kampi sodijo v sam vrh. Naziv ADAC Superplatz so letos prejeli še štirje kampi, od tega trije iz Istre in eden s Kvarnerja.

Kamp Mon Perin – Bale

Kamp Mon Perin je nov prejemnik naziva Superplatz. V zadnjih letih so kamp prenovili, dodatno uredili parcele, sanitarije, zgradili so bazenski kompleks v obliki dinozavra in postavili mobilne hišice. Lansko letos so v delu kampa postavili tudi vile z bazenom.

V planu je, da bo kamp v bodoče odprt čez celo leto, zato bodo še letos jeseni odprli nov wellness center s kongresno dvorano, ob njej pa tudi veliko multifunkcijsko igrišče.

Kamp Arena Grand Kažela – Medulin

V kampu Arena Grand Kažela niso samo prenovili imena kampa, ampak so tudi na novo uredili parcele, prenovili del sanitarnih objektov, v osrednjem delu ob plaži pa so uredili tudi bazenski kompleks s toboganom, otroškimi igrali in animacijskim prostorom.

Levi del kampa je po novem namenjen gostom v mobilnih hišicah in letos so pri določenih hišicah postavili tudi privatne jacuzzije, v sklopu naselja pa je tudi velik bazen.

Kamp je sedaj odprt čez celo leto, tako da je priljubljena lokacija predvsem za novoletno praznično kampiranje.

Kamp San Servolo - Buje

Kamp San Servolo je bil odprt v letu 2021 in sodi v kategorijo wellness kampov. Lokacija je v bližini kraja Buje v notranjosti Istre, kar pomeni, da ni ob morju, zato imajo v kampu odlično bazensko ponudbo.

Gre za manjši kamp, ki ima samo 24 parcel in 16 mobilnih hišic, v osrednjem delu kampa pa je tudi zunanji bazen z ogrevano vodo, ki je odprt čez celo leto. Bazen je poveza z notranjim sprostitvenim prostorom, kjer je tudi wellness s savnami.

V kampu imajo tudi picerijo, otroško igrišče, lokacija pa je zanimiva tudi za ljubitelje kolesarjenja, vrhunskega vina in olivnega olja.

Kamp Ježevac Premium – Krk

Odličen kamp tik ob mestu Krk je bil po prenovi v zadnjih letih letos uvrščen med najboljše evropske kampe.

Levi del kampa je urejen v parcelah, na desni strani pa so v terasah postavili moderne mobilne hišice. Ob plaži so dodali še bazenski del, kjer imajo ogrevano vodo, tako da je možno kopanje od aprila do novembra. Ker je kamp odprt čez celo leto je zelo priljubljen za prvomajske, krompirjeve in novoletne počitnice.

Za otroke imajo urejene igralnice, na voljo je animacija, igrala ob morju, lokacija pa nudi številne izlete po otoku Krk, sprehode ob morju in ogled starega dela mesta Krk.

Spisek kampov na Hrvaškem, ki so tudi v letu 2023 obdržali naziv Superplatz, ki smo jih razvrstili glede na lokacijo od severa proti jugu Jadrana:

Istra

Kamp Stella Maris – Umag

Kamp Park Umag – Umag

Kamp Aminess Maravea Resort - Novigrad

Kamp Aminess Sirena – Novigrad

Kamp Lanterna Premium – Tar, Poreč

Kamp Istra Premium Resort - Funtana

FKK Kamp Valalta – Rovinj

Kamp Val Saline - Rovinj

Kamp Polari - Rovinj

Kamp Veštar – Rovinj

Kamp Omišalj – otok Krk

Kamp Krk Premium Resort

Kamp Baška Resort – otok Krk

Kamp Čikat – Mali Lošinj

Dalmacija

Kamp Straško – Novalja, otok Pag

Kamp Šimuni – Pag

Kamp Zaton Holiday Resort – Nin, Zadar

Kamp Falkensteiner Premium Zadar

Datum objave
Kategorija
Statistika
14547 ogledov