ECDC objavil nov zemljevid, Slovenija priznava covid teste iz BiH

Datum objave
Kategorija
Statistika

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je objavil nov covid zemljevid Evrope, na katerem je Slovenija še vedno v celoti zelena, hrvaška obala, oranžna, se pa slabšajo razmere v Italiji, Franciji, Grčiji in Španiji. Ministrstvo za notranje zadeve pa je spremenilo odlok o vstopu v Slovenijo in po novem bodo dovoljeni tudi covid hitri ter PCR testi narejeni v Bosni in Hercegovini in pod posebnimi pogoji tudi iz tretjih držav.

Covid razmere po Evropi

ECDC vsak četrtek objavi nov zemljevid, ki prikazuje aktualne covid razmere po Evropi. Slovenija je sicer v začetku julija sprejela odločitev, da za vstop brez karantene vsi potniki potrebujejo veljavno covid potrdilo o negativnem testu ali cepljenju ali prebolelosti, tako da je zemljevid za nas bolj informativne narave, kaj se dogaja po evropskih državah. Izjema velja za otroke mlajše od 15 let, tranzitne potnike, prevoznike v mednarodnem transportu, dvolastnike kmetijskih zemljišč in čezmejne delovne migrante.

Slovenija je tudi konec julija še vedno zelena, prav tako ni sprememb na Hrvaškem, kjer je jadranska obala oranžna, kar je predvsem posledica slabših razmer v Dalmaciji. Vse ostale hrvaške regije so še vedno zelene.

Glede na prejšnji teden so slabše razmere v Italiji, kjer sta po novem Sardinija in Sicilija rdeči, regije v osrednjem delu pa so oranžne. Nam najbližja italijanska regija Furlanija – Julijska krajina je še vedno zelena.

V Avstriji je so iz zelene na oranžno prestavili regiji Salzburg in Dunaj.

V Franciji so regije na jugu rdeče obarvane in Pariz, Korzika pa je celo temno rdeča. Najbolj problematična je trenutno Španija, ki je večinoma temnordeča, Kanarski otoki so rdeči, prav tako tudi celotna Portugalska.

Še vedno so slabe razmere na Nizozemskem, ki je večinoma temnordeča, podobno je tudi v Grčiji, kjer je večina regij rdečin, otok Kreta pa je temnordeč.

Pravila vstopa v Slovenijo >>

Pravila vstopa na Hrvaško >>

Slovenija priznava covid teste iz BiH in pod posebnimi pogoji tudi iz tretjih držav

Slovenska vlada je spremenila odlok o vstopu v Slovenijo v tistem delu, kjer je spisek priznanih covid testov. Od petka, 30.7., bo možno v Slovenijo vstopiti tudi s hitrimi in PCR testi narejenimi v Bosni in Hercegovini ter tretjih državah

Do sedaj je namreč veljalo, da se priznavajo samo testi narejeni v EU & državah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi v Turčiji.

Spremenjeni odlok omogoča priznavanje hitrega ali PCR testa tudi iz ostalih tretjih držav, ki sicer niso navedene v odloku, vendar le, če potrdilo o negativnem covid testu hkrati izpolnjuje vse naslednje pogoje:

• vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR ali test HAG, izdan v državi članici EU ali schengenskega območja: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (Enotna matična številka občana - EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, in

• je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covidnega potrdila (EU DCP), in

•  omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot EU DCP.