Slovenija na novo določa obarvanost držav, hitri test še vedno ni sprejet

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada se je odločila, da bo v nedeljo, 30. maja, spremenila sistem obarvanosti rizičnih držav. Po novem uvaja rdeče in temno rdeče države, priznavajo se negativni PCR testi in potrdila o preboleli za potnike iz Srbije, hitri test pa še vedno ne bo dovolj za povratek v Slovenijo. Nov je tudi način vračanja oseb iz zelenih držav.

Med izjeme, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa, pa bodo tudi otroci do 15 leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika.

Nova obarvanost rizičnih držav in regij

Slovenija se je odločila, da bo rizična območja razdelila glede na podatke o 14 dnevni incidenci, števila pozitivnih testov ali narejenih testov.

Temno rdeči seznam – visoko tvegane države, kjer je 14 dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 500 ali več ali pa na tem delu obstaja več različic virusa ali ni dovolj dobrih podatkov glede števila opravljenih testov oz. je to nižje od 300 na 100.000 prebivalcev.

Rdeči seznam – visoko tvegane države, kjer je 14 dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev med 50 - 150 in stopnja pozitivnih testov 4 % ali je 14 dnevna incidenca višja od 150 in nižja od 500.

Zeleni seznam - območja, kjer ni visokega tveganja za okužbo z virusom SARS-CoV-2

Med temno rdečo in rdečo obarvano državo ali regijo ni razlik pri prehajanju meja. Za vstop brez 10 dnevne karantene je potrebno imeti tako kot do sedaj: negativen PCR test ali potrdilo o prebolelosti ali prebolelosti + 1 cepljenje ali potrdilo o cepljenju kot je določeno glede na različne vrste cepiv.

Oseba, ki prihaja z območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Novo pri tem je, da mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Za potnike iz Srbije velja novost, da se od nedelje priznajo vsi negativni PCR testi in dokazila o preboleli bolezni, ki so bili narejeni v Srbiji.

Hrvaška razdeljena na štiri območja

Glede vstopa v Slovenijo iz Hrvaške, ki je po novem na slovenskem seznamu razdeljena na štiri območja, ne bo sprememb, saj so vse regije ali rdeče ali temno rdeče:

- Severna Hrvaška je obarvana temno rdeče

- Jadranska (celotna obala: Istra, Kvarner in Dalmacija so znotraj ene regije) in Panonska Hrvaška ter mesto Zagreb so na rdečem seznamu

Za vstop iz Hrvaške bo tako še vedno potreben negativen PCR test oz. ostala potrdila glede prebolelosti, cepljenja oz. kombinacije prebolelosti in enega cepljenja.

Več podrobnih informacij glede vstopa na Hrvaško in povratka >>

Spremembe v obarvanosti regij v naši bližini

Avstrija – na rdečem seznamu bodo le še regije: Koroška, Štajerska, Zgornja Avstrija, Tirolska in Predarlberška, vse preostale avstrijske regije so na zelenem seznamu

Italija - na rdečem seznamu so samo še regije: Piemont, Dolina Aoste, Lombardija, Kampanija, Apulija, Bazilikata, Kalabria, Sicilija, Bolzano/Bozen, Emilija-Romanja, Toskana, Marke in Lacij. Vse ostale regije so na zelenem seznamu npr. Furlanija - Julijska krajina, Benečija, Toskana, Sardinija…

Madžarska – v celoti na rdečem seznamu

Nemčija – v celoti na rdečem seznamu

Grčija – v celoti na rdečem, razen zelenih regij Severnoegejski otoki in Peloponez

BiH – v celoti na rdečem seznamu

Srbija - v celoti na rdečem seznamu

Severna Makedonija - v celoti na rdečem seznamu

Črna gora – v celoti na rdečem seznamu

Albanija -  v celoti na zelenem seznamu