Podjetje Roto poskrbi za čiščenje odpadnih voda in zbiranje deževnice v kampih

Datum objave
Kategorija
Statistika

Skrb za čisto vodo je postala pomembna tudi pri upravljanju kampov. Zavedati se moramo, da je s povečanjem števila gostov vsako leto večja poraba pitne vode. Kampi lahko z vgradnjo moderne čistilne naprave in sistemom zbiranja deževnice poskrbijo za manjšo porabo pitne vode.

Podjetje Roto iz Murske Sobote poznamo po proizvodnji izdelkov iz plastičnih mas za kmetijstvo, vrt, izdelujejo tudi športno opremo npr. kajake in kanuje, čolne, vse več pa so prisotni tudi na področju ekologije.

17 kampov že uporablja Roto sistem upravljanja z vodo

Številni kampi po Sloveniji, na Hrvaškem in tudi v Franciji že uporabljajo rešitve podjetja Roto za upravljanje z vodo. Specializirani so za postavitev čistilnih naprav za manjše in tudi večje kampe, z zbiralniki vode pa poskrbijo za shranjevanje deževnice in da se prečiščenja voda lahko ponovno uporabi npr. za spiranje wc školjk ali pa za zalivanje zelenih površin v kampih.

Tehnologija Roto omogoča spremljanje delovanja čistilne naprave iz naslonjača. Posebne čistilne naprave za kampe RoGreen PRO se od običajnih razlikujejo po tem, da delujejo učinkovito kljub temu, da je količina odpadne vode v kampih med vikendi bistveno večji kot med tednom, enako tudi v času poletne sezone kot pa spomladi ali jeseni.

V tehnologiji čiščenja vode je to zelo pomembno, saj je sestava in količina vode v kampih bistveno drugačna kot v stanovanjskih objektih. Pogosto je več sive vode in več nerazgradljivih odpadnih snovi.

​Temu je prilagojeno povsem avtomatsko delovanje Roto čistilnih naprav. S pomočjo senzorike je omogočeno zbiranje podatkov o parametrih v čistilni napravi. Na podlagi strojnega učenja se optimizira delovanje sistema, zmanjša se poraba energije, poveča pa učinkovitost čiščenja vode. Množica podatkov je ključna za integracijo umetne inteligence v sistem upravljanja z vodo.

S tako prečiščeno vodo lahko v kampih zalivajo zelenice ali pa splakujejo stranišča in tako prihranijo pri porabi pitne vode. Investicija v moderno čistilno napravo se povrne v približno 5 letih.

Med prvimi so Roto čistilno napravo vgradili v prenovljenem kampu Šobec, ki sodi med največje kampe v Sloveniji. Podobno so dve leti nazaj storili tudi v River kampu Bled, zahteva obeh kampov pa je bila, da se odpadne vode učinkovito prečistijo, saj je izpust vode direktno v reko Savo.

Dodatne želje so bile, da je delovanje čistilne naprave, ki je postavljena ob rob kampa, neslišno in brez nepotrebnih vonjav, ki bi motile goste.

Med slovenskimi kampi uporabljajo sistem Roto tudi v kampih Adria Ankaran, Liza pri Bovcu, Ajdovščina, Lucija in v glamping resortu Blaguš.

Kopanje v bazenih tudi ob redukcijah vode

Hrvaški kampi sodijo med najboljše v Evropi in številni imajo tudi bazene, kar posledično pomeni večjo porabo vode.

V odličnem Valamarjevem kampu Istra Premium v Funtani, ki ima velik bazenski kompleks s tobogani so se odločili, da vgradijo velike rezervoarje za deževnico in dodatno pa še rezervoarje za razsoljevanje morske vode.

Tako za bazene, zalivanje in spiranje stranišč ne uporabljajo pitne vode, ampak prečiščeno vodo iz rezervoarjev. Tako bo kopanje možno tudi v primeru redukcij vode, ki jih zaenkrat poznamo predvsem iz Španije.

Čistilne naprave so postavili tudi v kampu Mon Perin v Balah pri Rovinju in v manjšem kampu Peruča v notranjosti Hrvaške.

Podobno rešitev upravljanja odpadnih voda so vgradili v dveh kampih na Korziki in v kampu na severovzhodu Francije.

Več informacij o izdelkih podjetja Roto dobite na spletni strani > https://shop-roto.eu