Bankomati na Hrvaškem – kakšna so nadomestila / provizije za dvig gotovine

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaška je v letu 2023 vstopila v evro območje. Plačila s hrvaškimi kunami niso več možna, jih pa lahko do konca letošnjega leta na bankah in poštah na Hrvaškem brez dodatnih stroškov zamenjate za evre. Preverili smo, kakšne so po novem provizije za dvig gotovine na bankomatih na Hrvaškem.

Ko se odpravljamo na počitnice v tujino je vedno dobro imeti pri sebi tudi nekaj gotovine. Za plačila v trgovina, restavracijah ipd. je v tujini najbolje uporabiti plačilne kartice, so pa seveda tudi lokacije, kjer pa kartic ne sprejemajo. Na Hrvaškem to velja predvsem za lokale na plažah, prodajalnah sladoleda, dodatne športne storitve npr. vodni športi v kampih.

Za dvig denarja na bankomatih na Hrvaškem je potrebno vedeti, da lastnik bankomata vzame nekaj provizije oz. plačate fiksen znesek za vsak dvig, enako pa tudi domači banki za dvig denarja na bankomatu, ki ne pripada tej banki.

Z uvedbo evrov, pa sedaj odpade težava ali dvigniti denar s konverzijo ali brez konverzije, saj boste na bankomatu na Hrvaškem enostavno dobili evre.

Strošek dviga denarja na tujem bankomatu je nižji z debetno kartico, precej višje pa so provizije za dvige s kreditnimi karticami, zato pazite, katero kartico boste uporabili. Običajno banke znotraj iste skupine, omogočajo dvig gotovine na bankomatu brez nadomestila npr. skupina Erste Group Bank, OTP banka in Intesa Sanpaolo bank.

Strošek za dvig denarja na bankomatih na Hrvaškem

Hrvaške banke smo povprašali, kolikšne so provizije za dvig gotovine z debetno kartico slovenske banke. Večina banko zaračuna fiksno provizijo ne glede na znesek dviga, tako da je v tem primeru bolje dvigniti večjo količino denarja, saj je dodaten strošek enak če dvignete 20 € ali 150 €.

Do junija je podjetje Euronet, ki upravlja veliko rumeno - modrih ATM bankomate, omogočalo dvig denarja brez dodatne provizije, potem pa so javili, da za dvig ne glede na višino zneska, obračunajo 3,95 € nadomestila.

Opozarjamo na to, da imajo na Hrvaškem številna različna podjetja npr. tudi Monestiq - ATM, Auro Domus ATM rumeno - modre bankomate in vsako podjetje samostojno določa višino provizije.

Brez dodatne provizije ob dvigu denarja na bankomatih pa omogoča Istarska kreditna banka Umag, njihove bankomate pa najdete predvsem v Istri in na Kvarnerju npr. Umag, Savudrija, Novigrad, Poreč, Pula, Labin, Opatija, Reka.

Pregled nadomestil za dvig denarja na bankomatih na Hrvaškem:

Istarska kreditna banka Umag - brez provizije za dvig gotovine na njihovih bankomatih

Erste & Steiermärkische Bank – fiksna cena 3,27 € za dvig denarja na njihovih bankomatih, za dvige denarja s kartico Erste Group ni provizije

OTP banka – 4,65 € za dvig denarja na njihovih bankomatih, za komitente slovenskih bank NKBM in SKB od 1.7. ne bo več provizije

Euronet bankomati – 3,95 € za dvig denarja

RBA - Raiffeisenbank – 4,65 € za dvig denarja na njihovih bankomatih

UniCredit – Zagrebačka banka – 5,31 € za dvig denarja na njihovih bankomatih

PBZ Privredna banka & Intesa Sanpaolo bank - 2,5% provizija od dvignjenega zneska + 1,13 €, za komitente slovenske banke pa je dvig brez provizije

Hrvatska poštanska banka - provizija 5 € na dvig denarja

Rezervacija kamping parcel in mobilnih hišic na Hrvaškem ter v Italiji  > AdriaCamps

Domače banke vzamejo manj kot 1 €

Ob dvigu denarja v tujini pa tudi domača banka dodatno zaračuna nadomestilo, vendar je te precej nižje oz. je odvisno tudi od paketa, ki ga imate sklenjenega pri vaši banki.

NLB – 0,73 € nadomestila za dvig denarja na bankomatu druge banke v Sloveniji in v drugih evrskih EU državah, Švedska in Romunija

Erste in Sparkasse – 0 € za dvig denarja na bankomatih evroobmočja znotraj skupine Erste in Sparkasse (število brezplačnih dvigov je odvisno od paketa), drugače 0,54 € za dvig denarja na drugih bankomatih znotraj evroobmočja

OTP banka – 0 € za debetne kartice PAPI, ISIC in Visa Platinum, 0,73 € za debetno kartico znotraj evroobmočja

Intesa SanPaolo bank -  0,54 EUR za izvršeni dvig

UniCredit banka – brez nadomestila za dvig denarja na bankomatu druge banke v Sloveniji in v drugih evrskih EU državah, Švedska in Romunija.