Potekla veljavnost digitalnih covid potrdil natisnjenih konec junija

Datum objave
Kategorija
Statistika

NIJZ je pred dnevi sporočil, da je digitalnim covid potrdilom, ki so bila naložena ali natisnjena konec junija, potekla veljavnost, čeprav je so bile osebe polno cepljene ali pa so korono prebolele. Informacija se nam niti ni zdela pomembna, dokler nismo sami preverili veljavnosti našega potrdila. Pokazal se je rdeč znak Neveljavno.

To pa pomeni »alarm«, saj bi v primeru, da bi ob skeniranju QR kode npr. na mejnem prehodu dobili 10 dnevno karanteno.

Šli smo preveriti, kje je prišlo do težave. NIJZ je v pisnem sporočilu konec septembra objavil, da je osebam, ki so svoje EU digitalno COVID potrdilo natisnile ob začetku izdajanja in sicer med 24. 6. in 29. 6. 2021, v teh dneh potekla veljavnost natisnjenega potrdila. Potrdilo, ki je bilo natisnjeno v tem obdobju, je namreč vsebovalo QR kodo, ki ima veljavnost samo 90 dni.

Ker se verjetno vsi ne spomnite, če ste digitalno potrdilo naložili oz. natisnili ravno v tistem obdobju, je najbolje, da ali preverite veljavnost vašega potrdila z mobilno aplikacijo, ki skenira QR kodo, še najbolje pa je, da si digitalno potrdilo še enkrat naložite s portala zVEM.

Novo potrdilo ima namreč osveženo QR kodo, ki ne vključuje časovne omejitve 90 dni oz. je skladna s predpisi, ki določajo veljavnost izpolnjevanja pogojev PCT.

Potrdila, ki jih je julija na dom pošiljal NIJZ, pa so že bila skladna s predpisi, ki določajo veljavnost izpolnjevanja pogojev PCT in vključujejo veljavno QR kodo.

Aplikacija za preverjanje EU digitalnega COVID potrdila

Uporabnikom mobilnih aplikacij je na voljo verzija anonimne aplikacije za preverjanje EU digitalnega COVID potrdila, ki omogoča preverjanje veljavnosti potrdila in branje imena, priimka in letnice rojstva.

Aplikacija za preverjanje digitalnih potrdil je dostopna samo za android telefone, vendar ne preko Google Play Store. Potrebno je naložiti aplikacijo ročno preko povezave > android mobilna aplikacija za preverjanje covid potrdila (apk file) .

Lahko se zgodi, da vam bo sistem ob namestitvi aplikacije pokazal varnostno opozorilo glede neznanega vira aplikacije, ki jo nameščate. V tem primeru je potrebno preko nastavitev v brskalniku začasno onemogočiti preverjanje vira aplikacije. Druga možnost je namestitev iz mape naloženih datotek z uporabo aplikacije za upravljanje z datotekami. (navodila za uporabo aplikacije).

Kako do EU digitalnega COVID potrdila

EU Digitalno COVID potrdilo (EU DCP) je enotno evropsko covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je enostavnejše in varnejše gibanje potnikov po Evropski uniji.

EU DCP je veljavno v vseh državah članicah EU in je na voljo tako digitalni obliki in papirni. EU digitalno COVID potrdilo lahko pridobite ali na spletu na portalu zVEM oz. z mobilno aplikacijo zVEM, v fizični obliki pa pri osebnem zdravniku, v lekarnah in na cepilnem mestu.

Spletni dostop do portala zVEM >>

Adroid mobiteli - aplikacija zVEM >>

Apple mobiteli - aplikacija zVEM >>