Posledice požara na Pelješcu, ki je ogrozil tudi kampe

Datum objave
Kategorija
Statistika

Konec septembra je del Pelješca zajel velik požar, ki je ogrozil tudi več kampov na polotoku. Gasilcem je uspelo obraniti kampe, na žalost pa so pogorele štiri hiše.

Prejšnji teden smo bili priča velikemu požaru na Pelješcu, ki je ogrozil tudi kampe. Vzrok za požar je bila močna burja, ki je na območju med naseljem Mokalo in krajem Orebič prevrnila stebre daljnovoda, zaradi močnega vetra pa se je požar hitro širil proti Orebiču.
požar na Pelješcu - avtokampi.si

Zaradi močne burje so gasilska letala lahko pomagala šele popoldan, do takrat pa se je požar razširil že vse do prvih hiš in tudi samo nekaj metrov od kampa Lavanda. Na srečo so goste kampa še pravočasno evakuirali. Lokalnim gasilcem so v pomoč prišli tudi gasilci iz notranjosti Hrvaške, na žalost pa so pogorele štiri hiše in tudi velik del vinogradov. S pomočjo letal so do noči požar nekoliko omejili.

Sredi noči pa je zopet zapihala močna burja, kar je požar zopet razširilo, samo da je bilo takrat v veliki nevarnosti celotno naselje Mokalo. Požar je ponekod prišel vse do morja, kot je videti s spodnjih posnetkov, pa so bili v veliki nevarnosti tudi kampi Vala, Adriatic in Ponta. Na srečo, pa so gasilci s pomočjo domačinov opravili veliko delo in ohranili vse hiše in tudi kampe. Tisti, ki ste že kampirali v kampih v Mokalu ali v kampu Lavanda in Nevio, pa boste zagotovo prepoznali lokacije in videli, kako blizu je bila katastrofa.

Kampiste ob tem opozarjamo, da je požar ena največjih nevarnosti v kampih, še posebej v obmorskih, kjer je poleti narava suha in že najmanjša iskrica lahko povzroči velik požar. Velikokrat vidimo, da gostje v kampih kljub vsem opozorilom še vedno zakurijo žar na parceli. V določenih kampih na celini je to ob dovoljenju kampa res mogoče, vendar tudi tam videvamo, da nekateri pretiravajo in zakurijo kar manjši kres. Ob tem pa ne pomislijo na nevarnost požara in da iskrice pomenijo nevarnost za vsak šotor, ki je postavljen v bližini.