Planica vabi na aktiven zimski ali poletni oddih

Datum objave
Kategorija
Statistika

Planica, Planica snežena kraljica … nam vse odmeva v ušesih, ko se spomnimo na polete na planiški letalnici. V zadnjih letih je Planica dobila povsem novo podobo, saj bo v letu 2023 tam potekalo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Za avtodome so uredili prostor za parkiranje, zgradili osrednjo zgradbo in ob njem poligon za tek na smučeh, v kleti pa snežni tunel, ki omogoča poletne treninge na snegu in curling stezo...

Planica je seveda skakalni center najboljših slovenskih skakalcev in skakalk. Zelo pogosto v zimskem in poletnem času Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Laninšek, Lovro Kos in tudi Urša Bogataj, Nika Križnar in Ema Klinec trenirajo na skakalnicah v Planici in če jih opazite, jih le pocukajte za rokav in prosite za avtogram.

Planica prijazna do avtodomarjev

Obisk Planice je aktualen skozi celo leto, saj nudi številne možnosti aktivnosti. V Planici je več tudi avtodomarjev, ki imajo v bližini skakalnic in tik ob tekaških progah urejeno parkirišče za avtodome, če pa avtodoma nimate, pa lahko prespite tudi v prenovljenem športnem hotelu Dom Planica, kjer so na voljo lepo urejen sobe, za športnike pa imajo tudi višinske sobe.

PZA Planica nudi avtodomarjem vso potrebno oskrbo (elektrika, voda, izpusti), ker pa ob vikendih pogosto zmanjka priključkov za elektriko, že razmišljajo o postavitvi vsaj še enega dodatnega oskrbovalnega stebrička.

Letos so uredili še novo zapornico za parkirišče, cena 24 urnega parkiranja za avtodome je z oskrbo pa je 15 €. Novost je tudi možnost nakupa letne parkirne karte, ki za avtodome stane 150 €.

Aktivnosti za celo družino

V Planici vam ne bo nikoli dolgčas, zato prestavljamo samo nekaj aktivnosti, ki jih boste lahko počeli ob obisku doline pod Poncami.

Občasni obiskovalci Planico najraje izkoristijo za ogled skakalnega centra z velikanko ter za izlet do Tamarja, kar vam bo vzelo približno uro hoje po urejeni poti, ki je primerna tudi za otroke.

Ker je snega pozimi dovolj, se lahko odpravite tudi s sankami, tako da lahko otroci potem na poti nazaj še bolj uživajo. V Domu v Tamarju vam bodo postregli z odličnimi dobrotami, zagotovo pa morate poskusiti štruklje ali šmorn.

Poleti je Planica odlično izhodišče tudi za izlete v gore  - za družine z majhnimi otroki je seveda najbolj primeren pohod do Tamarja, za nekoliko bolje pripravljene pa tudi do slapu Črna voda ali na Slemenovo Špico, Vršič, Srednjo in Visoko Ponco, Jalovec ali Mangart.

Če pa boste imeli s seboj kolesa, je lahko Planica odlično izhodišče za izlet po priljubljeni kolesarski poti do Kranjske Gore in Mojstrane ali pa na italijansko stran do Belopeških jezer.

Tek na smučeh v Planici - izposoja opreme in šola

Med zimskimi aktivnostmi rekreativcev je v Planici najbolj priljubljen tek na smučeh, saj imajo 25 kilometrov urejenih tekaških prog za drsalno in klasično tehniko, ki segajo vse od Rateč do Planice in naprej do Tamarja.

Ker se proge urejajo vsak dan, je potrebno plačati karto, ki stane 5 €, za otroke do 12. leta pa je uporaba prog brezplačna. Če boste prišli večkrat v sezoni, pa lahko kupite tudi sezonsko karto, ki stane 70 €.

Če pa tekaških smuči še niste preizkusili, pa vam celotno opremo posodijo kar v Planici, kjer lahko tudi najamete učitelja, da vam bo v uri ali dveh pokazal osnove teka na smučeh. Za šolo teka na smučeh se lahko odločite tudi kot družina in tako izkoristite nekoliko nižjo ceno. Je pa potrebna predhodna prijava in rezervacija termina po mailu ali telefonu.

Zipline Planica

Če bi radi videli, kako skakalci vidijo polet na velikanki, potem je za vas spust po jeklenici, ki je napeljana z vrha velikanke v dolino.

Na vrh letalnice se boste odpeljali s sedežnico, potem pa vas čaka vas 566 metrov spusta in 205 metro višinske razlike, ko boste potovali varno pripeti ne jeklenico. Odločite se lahko za samostojen spust ali pa spust v tandemu npr. starš in otrok.

Cena spusta po jeklenici je 25 € na osebo oz. 40 €, če gresta v tandemu odrasla oseba in otrok. Za uporabo zipline Planica je potrebna predhodna rezervacija na spletu > www.nc-planica.si/aktivnost/zipline-spust-po-jeklenici

Letenje v vetrovniku

Za adrenalinske navdušence bo nepozabno doživetje tudi letenje v vetrovniku, ki je postavljeno v novi zgradbi Nordijskega centra Planica. Gre za posebno izkušnjo letenja 2 metra nad tlemi pod nadzorom inštruktorja, tako da je varno tudi za otroke, ki so stari vsaj 6 let.

Osnovna cena letenja v vetrovniku je 60 €, imajo pa tudi različne pakete za več oseb.

Za uporabo vetrovnika je potrebna predhodna prijava na spletu > www.nc-planica.si/aktivnost/vetrovnik

Curling steza

Planica ima pod zemljo urejen poligon za tek na smučeh, tako da lahko tekmovalci trenirajo tudi poleti.

Številni pa ne vedo, da je tam tudi ledena steza za curling. To je tisti šport, kjer igralci podajajo kamne v tarčo na drugi strani steze. V tem športu se lahko preizkusite tudi sami in leto stezo najamete za 1 uro - cena 60 €

Disk golf

V poletnih mesecih v Planici postavijo disk golf poligon, ki vključuje 10 raznolikih postaj. Gre za igro, ki je podobna klasičnemu golfu, samo da tukaj žogico zamenja fizbi s katerim je potrebno zadeti kovinsko košaro.

Pri disk golfu zmaga tisti igralec, ki konča celotno progo s čim manj meti firzbija.

Cena uporabe poligona je 5 € za odrasle in 3 € za otroke (6-14let) - rezervacija ni potrebna.