Planica – informacije za obiskovalce FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju

Datum objave
Kategorija
Statistika

Planica in Kranjska Gora bosta od 21. februarja do 5. marca gostili FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Organizatorji pričakujejo veliko obiskovalcev, zato smo zbrali koristne informacije za gledalce, ki bodo obiskali tekmovanja v Planici in koncerte v Kranjski Gori. Kako bo urejen dostop z vozili, vozni red vlakov, kje parkirati avtodom, kako do družinskih vstopnic za ogled skokov in tekov na smučeh ...

Planica se zaradi urejanja še zadnjih podrobnosti pred nordijskim svetovnim prvenstvom za obiskovalce z vozili zaprta že od ponedeljka, 13.2. Od takrat pa vse do 6.3. bo v Planici tudi zaprto parkirišče za avtodome.

Od 18.2. naprej je do Planice zaprt dostop tudi za pešce, do 20.2. pa je odprto še parkirišče Ledine, enako tudi tekaška proga Rateče - Ledine - do mostu čez hudournik Nadiža. Od 21.2. naprej bodo odprte tekaške proge v v Ratečah in v sklopu tekaškega centra Confine (Rateče - Italija).

Dostop z vozili, z vlakom v Planico

V času nordijskega svetovnega prvenstva v Planici bodo za obiskovalce, ki bodo prišli s svojimi vozili, uredili parkirne prostore ob cesti na relaciji Kranjska Gora – Rateče. Od Rateč naprej do Planice bo urejena in označena pešpot (cca 20 minut hoje).

Iz Kranjske Gore bo do Rateč na voljo brezplačna krožna avtobusna linija, ki bo obiskovalcem z vstopnicami na voljo čez cel dan. Glavno avtobusno parkirišče bo pri policijski postaji v Kranjski Gori, avtobusi pa bodo vozili krožno nekje 30 minut pred odprtjem prizorišča v Planici (od 9h naprej) do 30 minut po zaprtju prizorišča (cca 21h). Vstopna mesta za avtobusni krožni prevoz se poleg Kranjske Gore nahajajo še v Podkorenu in Ratečah.

Obiskovalcem svetujemo uporabo kombinacije vlaka do Jesenic in potem z avtobusom naprej do Rateč. Iz Ljubljane in Nove Gorice bodo vozili tudi izredni vlaki. Vsi obiskovalci svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju imajo možnost koriščenja brezplačnega kombiniranega povratnega prevoza z vlakom in avtobusom od katerekoli železniške postaje v Sloveniji do Planice in nazaj.

Ob predložitvi veljavne vstopnice na prodajnih mestih Slovenskih železnic (ali na vlaku, če ni prodajnega mesta) bodo prejeli brezplačno vozovnico za vlak in vrednotnico za avtobus, ki ju je potrebno shraniti do povratka domov. Odhodi avtobusov z Jesenic in z Ledin niso vezani na prihode/odhode vseh vlakov Slovenskih železnic, temveč zgolj na terminsko optimalne prihode/odhode rednih in izrednih vlakov, ki so najbolj smiselni za ogled dnevnega tekmovalnega programa v Planici. Več o prihodu z vlakom v Planico >

Parkiranje avtodomov v času svetovnega prvenstva na območju Planice in Kranjske Gore

Camper stop Planica bo za obiskovalce zaprt vse od 13.2. do 6.3., saj bo v tem času onemogočen dostop v vozili do Planice.

Parkiranje v Kranjski Gori bo možno še do pričetka svetovnega prvenstva, v času prvenstva (21.2. - 5.3.) pa bo dovoljeno parkiranje in prenočevanje samo še v kampu Špik. Od kampa Špik do Kranjske Gore večkrat dnevno vozi brezplačen avtobus (lokacija avtobusna postaja Zgornje Rute)

Gostom so v kampu Špik na voljo ogrevane sanitarije, v bližnjem hotelu je na voljo notranji bazen in wellness, je pa priporočljivo pred prihodom urediti rezervacijo, saj pričakujejo tudi veliko gostov iz tujine.

Cena zimskega kampiranja v kampu Špik je 14,50 € na osebo, za otroke 7-14 let je cena 9,80 €, dodatno pa se plača še elektrika 4,90 €, prijava in taksa. Imetniki Avtokampi kartice imajo 5% popust na ceno nočitve.

Vstopnice za ogled tekmovanj v Planici

Cene vstopnic za nordijsko svetovno prvenstvo so malce višje od običajnih cen, so pa v začetku februarja v prodajo ponudili tudi cenejše družinske vstopnice in vstopnice za popoldanske tekme. Na voljo so tudi večdnevne vstopnice, je pa cena vstopnic odvisna od izbranega dneva (najdražje so v času skakalnih tekem) ter od lokacije ogleda npr. stojišče, tribuna, VIP prostor.

Cene dnevnih vstopnic za stojišča so od 35 do 64 €, otroci 7 – 14 let imajo 50% popust.

Popoldanske vstopnice za Planico so po enotni ceni 33 € oz. za otroke 16,50 € in veljajo za tekmovanja od 15. ure naprej.

Če pridete v Planico z družino, potem priporočamo nakup družinske vstopnice, ki vključuje 4 vstopnice za stojišče ob skakalnici in tekaški progi npr. 2 odrasli osebi + dva otroka do 14 let ali 1 odrasla oseba + 3 otroci do 14 let. Cena paketne družinske vstopnice za 4 osebe je od 59 € do 119 € (najvišja cena velja v terminih skakalnih tekem).

Program tekmovanj v Planici

Nordijsko svetovno prvenstvo v Planici se bo pričelo z otvoritveno slovesnostjo, ki bo potekala v torek, 21.2. ob 20.30 na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori.

Vsak dan bo ob tekmovanju v Planici potekala tudi animacija in kakšen koncert, v Kranjski Gori pa bo v večernih urah tudi šest podelitev medalj, ko bodo organizirani koncerti.

V Kranjski Gori bodo dopolnili gostinsko ponudbo s Karavano okusov, ko bodo v predelanih kombijih in prikolicah pripravljali okusne dobrote.

Vrhunci nordijskega prvenstva:

Torek, 21.2. ob 20.23. - Otvoritvena slovesnost na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori

Četrtek, 23.2. ob 17.00 – Smučarski skoki ženske, posamična tekma na manjši skakalnici

Sobota, 25.2. ob 12.15 – Smučarski skoki ženske, ekipna tekma mali skakalnici

Sobota, 25.2. ob 17.00 – Smučarski skoki moški, posamična tekma na mali skakalnici

Nedelja, 26.2. ob 11.30 – Tek na smučeh sprint prosto moški in ženske

Nedelja, 26.2. ob 17.00 – Smučarski skoki mešana ekipna tekma, mala skakalnica

Torek, 28.2. ob 12.30 – Tek na smučeh ženske, 10 km posamično prosta tehnika

Sreda, 1.3. ob 17.30 – Smučarski skoki ženske, posamična tekma na veliki skakalnici

Petek, 3.3. ob 17.30 - Smučarski skoki moški, posamična tekma na veliki skakalnici

Sobota, 4.3. ob 16.30 - Smučarski skoki moški, ekipna tekma na veliki skakalnici

Nedelja, 5.3. ob 12.00 – Tek na smučeh moški, 50 km klasična tehnika

Podelitve medalj v Kranjski Gori:

Petek, 24.2. ob 20.23 – Trg zmagovalcev, koncert skupine XEQUTIFZ

Sobota, 25.2. ob 20.23 - Trg zmagovalcev, koncert skupine Avseniki

Nedelja, 26.2. ob 20.23 - Trg zmagovalcev, koncert skupine Tabu

Sreda, 1.3. ob 20.23 - Trg zmagovalcev, koncert skupine King Foo

Petek, 3.3. ob 20.23 - Trg zmagovalcev, koncert Peter Lovšin & Španski borci

Sobota, 4.3. ob 20.23 - Trg zmagovalcev, koncert skupine Siddaharta

Več informacij o svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju > https://www.planica2023.si