Dalmacija – odprta obvoznica mimo Stona in s tem hitrejša povezava do Dubrovnika

Datum objave
Kategorija
Statistika

V sredo, 19. aprila 2023, so na Pelješcu za promet odprli nov odsek ceste, ki povezuje lani odprt Pelješki most z Dubrovnikom. Gre za obvoznico mimo kraja Ston, ki bo olajšala pot na jug Dalmacije, hkrati pa tudi razbremenila turistično zanimiv Ston.

Odprtje 8 kilometrov dolge obvoznice Ston je zadnji odsek petletnega projekta povezovanja Hrvaške na jugu države.

Lani sredi julija je bil odprt most Pelješac in hitra cesta po samem polotoku, sedaj pa so na južnem delu cesto direktno povezali z Jadransko magistralo.

Na celotnem odseku so zgradili dva predora v skupni dolžini 1.300 metrov in most Ston dolžine 500 metrov.

Z novim odsekom se bo izboljšala turistična ponudba kraja Ston, ki je znan po 5,5 kilometrov dolgem obrambnem obzidju, ki so ga zgradili v 14. in 15. stoletju, po solinah in gojenju školjk ostrig – kamenic.

​Odprtja Stonska obvoznica je del 32,5 km dolge ceste, ki povezuje Dalmacijo, tako da voznikom na poti proti jugu ni več potrebno peljati po delu ceste, ki poteka skozi Neum in s tem prestopati mejo med Hrvaško ter BiH.

Na severnem delu se obvoznica pričenja ravno pri kampu Prapratno, kjer je tudi trajekt za na otok Mljet, potem pa se na južni strani na magistralo priključi pri kraju Doli.

Predstavniki hrvaške vlade so na otvoritvi že napovedali izgradnjo hitre ceste tudi naprej proti Dubrovniku, novo povezavo letališča Čilipi z Dubrovnikom in novo povezavo kraja Metković z avtocesto.

Kampi na Pelješcu >

Kampi v okolici Dubrovnika >

Vozni red in cenik trajektov na Hrvaškem >