Odprta 3,7 kilometrov dolga obvoznica Omiš

Datum objave
Kategorija
Statistika

V torek, 28. maja 2024, so nad Omišem za promet odprli novo obvoznico in s tem tudi most nad reko Cetino. Izgradnja je s premori traja kar 20 let, še vedno pa ni znano, kdaj bo urejena hitra cesta od Splita do Omiša.

Omiš leži na relaciji med Splitom in Makarsko, zato je promet v poletnih mesecih zelo gost. Na začetku Omiša imamo tudi zanimiv kamp Galeb, kjer se radi ustavijo kampisti na poti proti jugu Dalmacije.

Že vrsto let je želja, da se nad jadransko magistralo uredi nova hitra cesta, ki bi prevzela predvsem tranzitni promet in s tem olajšala življenje lokalnim prebivalcem.

Nova obvoznica Omiš je urejena nad samim krajem, kjer promet poteka po novem 3,7 km dolgem odseku skozi dva predora in po 225 metrov dolgem mostu, ki je 70 m nad reko Cetino.

Priključek na to obvoznico je urejen po stari cesti, ki pripelje z dalmatinske avtoceste (izvoz Blato) ali pa iz Splita po lokalni cesti, ki poteka na relaciji Žrnovnica - Srinjine- Tugare – Omiš, kjer se potem priključi na obvoznico in naprej na Jadransko magistralo proti Makarski.

V planu je tudi izgradnja nove hitre ceste Split – Omiš, vendar pa se izgradnja že vrsto let prestavlja. Sedaj je v planu izgradnja 4,5 km dolgega odseka Dugi Rat – Omiš, dela naj bi se pričela tudi na 2,5 km dolgem odseku obvoznice Split (Mravince - TTTS), ki naj bi bila v najboljšem primeru zgrajena do leta 2027.