Italija uvaja super green pass, Francija razmišlja o uvedbi covid potrdil na smučiščih

Datum objave
Kategorija
Statistika

Covid razmere se konec novembra poslabšujejo tud v Italiji in Franciji, kjer predvsem razmišljajo, kakšne ukrepe uvesti pred božično – novoletnimi prazniki in pričetkom smučarske sezone.

Italija – od 6. decembra potrebno PC covidno potrdilo

Italija opozarja na poslabšanje razmer predvsem v sosednjih državah, v zadnjih dneh pa beležijo okoli 12.000 novih covid pozitivnih oseb in skupno nekaj več kot 160.000.

Vlada se je odločila, da s 6. decembrom do predvidoma 15. januarja (z možnostjo podaljšanja) poostri covidne ukrepe in za določene storitve uvede super green pass oz. po naše PC potrdilo o cepljenju in prebolelosti. Dodatno Italija uvaja obvezno cepljenje za zaposlene v zdravstvu, vojski, policiji in šolstvu, potrdila o cepljenju pa bodo po novem veljala samo še 9 mesecev (do sedaj 1 leto).

PC oz. super green pass potrdilo bo po novem potrebno za obisk notranjih prostorov restavracij, muzejev, gledališč, športnih prireditev in diskotek. Običajno zeleno ccovid potrdilo oz. po naše PCT potrdilo pa bo sedaj potrebno tudi za turistične namestitve npr. v hotelih, kampih in apartmajih kjer do sedaj ni bil potreben, za lokalni javni prevoz, bazene

Glede smučišč v Italiji odlok še vedno predvideva PCT potrdila za uporabo žičnic na smučiščih, ki so v beli ali rumeni regiji glede na covid razmere. To pomeni, da bo tam dovoljeno smučanje tudi osebam, ki imajo samo negativen covid test. Če pa bo regija prešla na oranžen seznam, potem bo smučanje omogočeno samo osebam, ki imajo veljavno PC potrdilo (cepljeni ali preboleli), dodatno so možne tudi omejitve največjega števila smučarjev.  V primeru, da bo regija na rdečem seznamu, potem se bodo smučišča v teh regiji zaprla. Zaenkrat so še vse italijanske regije na belem seznamu, predvidoma 29.11. pa se na rumeni seznam seli regija Furlanija - Julijska krajina. Izjema glede covid potrdil bodo še vedno otroci mlajši od 12 let.

Nošenja mask je v Italiji še vedno obvezno v notranjih prostorih v vseh regijah, na prostem pa maska ni potrebna, če je regija na dobrem belem seznamu. Če pa bo katera od regij na rumenem, oranžnem ali rdečem seznamu, pa bo potrebno masko nositi tudi zunaj. Na smučiščih je maska (kirurška ali FFP2) obvezna v kolonah in na žičnicah

Nakup sezonske smučarske karte za smučišča Višarje, Zoncolan, Piancavallo, Forni di Sopra...

Bodo na francoskih smučiščih tudi uvedli covid potrdila

Francija ima trenutno dnevno med 25.000 in 30.000 novih covid pozitivnih oseb, skupno pa okoli 300.000.

Zaenkrat za smučanje v Franciji niso potrebna covid potrdila, so pa ta potrebna za vstop v državo in Slovenci potrebujemo ali potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativen hitri covid test, ki pa je lahko star samo 24h.

Francoska vlada je napovedala zaostritev covid pogojev, če se bodo razmere poslabšale in če se bo 7 dnevna incidenca povzpela na 200 oseb na 100.000 prebivalcev. 10 dni nazaj je bila incidenca 129, v ponedeljek, 22. novembra, pa že 189, tako da lahko računamo, da bi do zaostritve pogojev prišlo že v začetku decembra.

Glede smučanja v Franciji to pomeni, da bo potrebno imeti veljavno PCT covid potrdilo, ki ga bo potrebno pokazati ob nakupu smučarske karte. Na žičnicah in v kolonah pred njimi bodo obvezne zaščitne maske (izjema otroci mlajši od 11 let), ni pa obvezna med samim smučanjem.

Smučanje Francija - covid potrdila - Avtokampi.si