Nov covid zemljevid Evrope, Hrvaška pa podaljšuje veljavnost covid potrdil

Datum objave
Kategorija
Statistika

ECDC je objavil nov covid zemljevid Evrope, kjer je Slovenija še vedno temno rdeča, po novem pa tudi Estonija, Litva, Latvija, hrvaška regija Zagreb, norveški Oslo in več regij v Romuniji. Hrvaška se je prejšnji teden odločila podaljšati veljavnost covid potrdil glede cepljenja in prebolelosti iz 270 dni na eno leto.

Nov covid zemljevid Evrope

ECDC vsak četrtek objavi covid podatke za pretekli teden in kot kažejo se razmere predvsem v zahodni in osrednji Evropi izboljšujejo.

Slovenija je sicer še vedno temnordeča, hrvaške regije pa so rdeče, edino Zagreb je tudi temnordeč. V Italiji sta nam najbližji regiji oranžni, severozahodni del države in jugovzhodni del je zelen, rdeča je le južna regija Bazilikata.

Španija in Francija imata precej boljše rezultate kot še pred 14 dnevi, tudi Portugalska je oranžna, izboljšujejo se tudi razmere v Belgiji in na Nizozemskem, ki sta zdaj oranžni.

Nemčije je na rdečem seznamu, tudi velik del Avstrije in Slovaška. Madžarska ima severne regije in tudi Budimpešto obarvano rdeče, preostali del pa je sedaj oranžen. Slabše razmere so tudi v Baltskih državah, ki so v celoti temnordeče.

Hrvaška podaljšala veljavnost covid potrdil na 1 leto

V zadnjih dneh je bilo veliko govora o veljavnosti covid potrdil in npr. Slovenija se je odločila, da potrdila o prebolelosti veljajo samo 180 dni, glede potrdila o cepljenju pa vsaj zaenkrat še ni časovno omejeno.

Hrvaška se je konec septembra odločila, da vsa potrdila – tako glede prebolelosti kot tudi glede cepljenja podaljša iz 270 na 365 dni oz. 1 leto.

Hrvaška sicer še vedno omogoča vstop tudi brez covid potrdil, vendar pa mora oseba po tem, ko na meji dobi karanteno, opraviti hitri test na Hrvaškem in rezultat testa javiti na mejni prehod. Če je ta negativen, se karantena zaključi še isti dan.

Med izjeme sodijo otroci mlajši od 12 let, tranzitni potniki in osebe, ki potujejo zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov.

Potrebni dokumenti za vstop na Hrvaško brez karantene

Potrdila so lahko v digitalni obliki opremljeni s QR kodo ali v tiskani verziji:

- negativni hitri test max. 48 h od odvzema brisa

- negativni PCR test max. 72h od odvzema brisa

- polno cepljenje po pravilih proizvajalca (dovolj je tudi cepilni kartonček, še bolje je imeti potrdilo iz sistema zVEM). V primeru cepiv Pfeizer, AstraZeneca in Moderna po drugem cepljenju ni potrebno čakati še 14 dni, vendar pa potrdilo ne sme biti starejše od 365 dni (to je novo, prej je veljalo 270 dni). V primeru cepiva Janssen, kjer je predviden samo en odmerek, pa je potrebno po cepljenju počakati 14 dni, potrdilo pa ne sme biti starejše od 365 dni

- prebolelost + 1 odmerek cepiva - oseba je znotraj 12 mesecev po prebolelosti (novo, prej je veljajo samo 8 mesecev) bila cepljena z vsaj enim odmerkom kateregakoli cepiva, potrdilo o cepljenju pa ni starejše od 365 dni

- enkratni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju

- enkratni odmerek cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju

- potrdilo o prebolelost ali pozitivni covid test, ki je starejši od 11 dni in ne več kot 365 dni.