Nemčija – spremembe pri vstopu v državo iz Slovenije in Hrvaške

Datum objave
Kategorija
Statistika

Nemčiji bo v nedeljo, 23. maja, Slovenijo in Hrvaško iz seznama držav z visoko incidenco predstavila na seznam manj rizičnega območja. Ob negativnem hitrem testu ne bo več obvezna 10 dnevna karantena, kar pa velja tudi za prebolele in cepljene osebe. To je zelo pomemben podatek z potnike in turiste, ki potujejo v Nemčijo, ki se ga bodo razveselili tudi turistični delavci, saj v obeh državah nemški turisti ustvarijo največ nočitev.

V Nemčiji vsak dan še vedno beležijo okoli 7.000 novih pozitivnih oseb, skupno pa je aktivno pozitivnih oseb okoli 185.000, vendar je to za tako veliko državo zelo dober podatek in stanje se počasi umirja.

Nemčija se je že sredi maja odločila,  da za določene države olajša vstop v državo in to omogoči tudi osebam, ki so covid-19 prebolele oz. so že bile polno cepljene. Za prihode iz Slovenija in Hrvaške pa bo z razvrstitvijo obeh držav v manj rizično območje prehod meje še lažji.

Glede turističnih kapacitet imajo pravilo, da se lahko odpirajo v regijah in območjih, kjer je 7 dnevna incidenca pod 100. Nekatere regije so kampe in hotele tako že odprle, pričakujemo pa, da se bodo povsod odprla do konca maja. So pa po novem odprte terase gostinskih lokalov.

Potovanje v Nemčijo

Nemški Inštitut Roberta Kocha vsak petek objavi spisek držav, ki so zelene oz. rdeče. Znotraj rdečih držav ločijo tri stopnje koronskega tveganja, ki je odvisna od 7 dnevne incidence na 100.000 prebivalcev in še nekaterih drugih dejavnikov:

- območje nizkega tveganja (7 dnevna incidenca med 50 in 200)

- območje z visoko incidenco (nad 200 primerov)

- območje z več različicami virusov (najbolj nevarna območja)

Za različna območja veljajo tudi različni ukrepi. Ker sta bili Slovenija in Hrvaška do sedaj na spisku držav z visoko incidenco, je veljalo, da je ob povratku z negativnim testom še vedno bila potrebna 10 dnevna karantena, ki so jo osebe lahko odpravile šele peti dan po prihodu z novim negativnim testom.

Od nedelje, 23. maja 2021, pa bosta Slovenija in Hrvaška na spisku območij z nizkim tveganjem, kar pomeni, da bo vstop v Nemčijo precej lažji in ob negativnem testu ne bo več obvezna karantena.

Še vedno pa se morajo vsi potniki, ki prihajajo v Nemčijo, obvezno prijaviti na spletni strani www.einreiseanmeldung.de.

Vstop v Nemčijo brez karantene iz Slovenije in Hrvaške velja za osebe, ki imajo:

- potrdilo o negativnem hitrem testu, ki je lahko star max. 48 ur od odvzema brisa, ali z negativnim PCR testom, ki je lahko star max. 72 ur. Od 23.5. v tem primeru 10 dnevne karantene ni več.

Od 13. maja velja izjema dodatnega testiranje ali karantene tudi za prebolele in cepljene osebe s:

- potrdilom o prebolelosti covid-19, ki je starejši od 28 dni in ne več kot 6 mesecev ali

- potrdilom o cepljenju – velja samo za popolno cepljene po pravilih proizvajalca cepiva + 14 dni od zadnjega cepljenja.

Med izjeme glede testiranja in potrdil sodijo potniki v tranzitu, vozniki v tovornem prometu, osebe, ki v Nemčijo vstopajo za manj kot 24 ur, otroci mlajši od 6 let, dnevni in tedenski delovni migranti in učenci ter posamezniki, ki vstopajo za manj kot 72 ur npr. za obisk partnerjev in sorodnikov v prvem kolenu.

Več o turistični ponudbi Nemčije in o zadnjih pravilih glede vstopa v državo lahko izveste na www.germany.travel.