Svobodni pod zvezdnim nebom – kampiranje v Nemčiji

Datum objave
Kategorija
Statistika
6631 ogledov

Kampiranje je v zadnjih letih postalo priljubljen način potovanja. Mi to popolnoma razumemo. Kaj je namreč lepšega kot zbuditi se na čudovitem in nekoliko odmaknjenem kraju v objemu narave? Le ena stvar, in sicer na takšnem kraju zaspati!

Številne nemške regije so zaradi svoje čudovite narave kot ustvarjene za kampiranje. Vsa Nemčija je posejana s kampi – teh je skorajda 3.000, kar je dokazuje, kako preprosto je v resnici iti na kamping počitnice.

Pri tem se za vsak okus najde pravo prenočišče: lasten šotor, kombi, avtodom ali počitniška prikolica ali pa najem prenočišča na lokaciji.

Si želite spati pod zvezdnatim nebom in biti na počitnicah popolnoma svobodni? Spakirajte najnujnejše in gremo!

Nemci, pionirji kampiranja

Počitniške prikolice s konjsko vprego smo poznali že v 19. stoletju, avtomobilska prikolica, ki jo poznamo danes, pa je nemški izum. Ob tem nič čudnega, da redno kampira skoraj 12 milijonov Nemcev. Na srečo se takšno število ljudi lepo razporedi po številnih kampih in več kot 200.000 parcelah. Sicer bi bila gneča precejšnja.

Samo na Bavarskem je kampov več kot 400, kar je največ od vseh nemških zveznih dežel. To ni nikakršno presenečenja, saj je Bavarska velika in ima zaradi naravnih danosti izvrstne pogoje za kampiranje.

Vseeno pa je zanimiv podatek, da bi večina Nemcev, starih od 22 do 39 let, na počitnicah raje kampirala kot koristila ponudbo all inclusive. To pa zato, ker želijo počitnikarji v tej starostni skupini na počitnicah čim več doživeti. Ta trend opazno narašča zlasti od leta 2015.

Posebne namestitve: dih jemajoče in vznemirljivo

Ljubitelji narave aktiven počitniški dan (pohodništvo, kolesarjenje, plezanje ali veslanje) običajno začnejo kar iz kampa v bližini naravnih znamenitosti. Številni kampi pa ležijo tudi na obrobju zanimivih mest, s čimer so izvrstno izhodišče za kulturne izlete.

Spet drugi gosti si želijo popolne brezskrbnosti – čas preživljajo v izbranem kampu in uživajo v bogati ponudbi rekreacijskih aktivnosti: od igrišč za odbojko in kegljanje do storitev sproščanja in dobrega počutja.

Družine pa z veseljem izkoriščajo notranja in zunanja otroška igrišča, organizirano animacijo in živalske vrtove.

Kdor je bolj avanturističnega duha, pa se lahko odloči za glamping malo drugače:

1. viseči šotor Cloefhanger Mettlach, Posarje
2. drevesna hiška Tree Inn v centru za volkove Wolfscenter, Dörverden
3. vinski sod, Schwarzwald
4. iglu, Zugspitze

Med slovenskimi kampisti sta v Nemčiji najbolj priljubljena kampa, ki delujeta v sklopu družinskih zabaviščnih parkov Legoland in Europa-Park. Tako se obiskovalci pogosto odločijo, da eno noč prespijo v kampu, v parku pa preživijo dva dneva in uživajo z otroki.

Kamp Legoland

Kamp Europa-Park

Na kampiranju se dobro jé

Večina kampistov, zlasti dolgoletnih, na kampiranju uporablja svojo opremo za kuhanje. Kaj pa si največkrat privoščijo? Raviole iz pločevinke in kruh na palici. Seveda je mogoče pripraviti tudi marsikaj drugega, a ti dve jedi sta na kampiranju za Nemce nepogrešljivi.

Za tiste, ki se vam kuhati ne ljubi ali pa bi radi poskusili kakšno novo jed, pa je v vsakem kampu odprta kakšna gostilnica ali pivnica. Tam ne sme manjkati domačih dobrot in sveže točenega piva.

Ko gresta trajnost in turizem z roko v roki

Kampiranje postaja vse bolj priljubljeno, in če želimo tudi v prihodnosti uživati v čisti in neokrnjeni naravi, moramo z njo tudi odgovorno ravnati. Za naravo in okolje se denimo zavzema organizacija ECOCAMPING e.V.

S trajnostnim upravljanjem hkrati varuje okolje ter zagotavlja varnost in kakovost kampov. V Evropi je že več kot 200 kampov – nemških, italijanskih, pa tudi slovenskih – prejelo certifikat ECOCAMPING.

ECOCAMPING s svojim delovanjem pomembno prispeva k varovanju okolja. To pa ni dovolj: odgovorno moramo ravnati tudi posamezniki. Svoje smeti odnesimo s seboj, zaščitenih območij pa ne obiskujmo prepogosto. Zaščitimo naravo skupaj!

Spisek kampov v Nemčiji >>

Spisek camper stop lokacij v Nemčiji >>

Kot vidite, za odličen dopust ni potrebno veliko. Posebni kraji poskrbijo za nepozabne spomine. Konec koncev pa najbolj šteje, s kom smo počitnice preživeli. Kampiranje v Nemčiji – spoznajte ga iz prve roke!

Datum objave
Kategorija
Statistika
6631 ogledov