V trgovino NaZraku.si po opremo za tek na smučeh

Datum objave
Kategorija
Statistika
6556 ogledov

Kampisti že dobro poznamo trgovino Nazraku.si v Škofji Loki, ki omogoča nakup kakovostih šotorov in preostale kamping opreme. Novost letošnje zime pa je prodaja opreme za tek na smučeh, kjer imajo v ponudbi znamke Fischer, Kästle, Alpina, One Way in Rex. Ker je v zadnjih dneh zapadlo kar nekaj snega, smo preverili stanje prog za tek na smučeh po Sloveniji.

NaZraku.si - nakup opreme za tek na smučeh - Avtokampi.si

Tek na smučeh je v zadnjih letih postal zelo priljubljena zimska rekreacija, ki je primerna za vse generacije od otrok, do odraslih in tudi dedkov in babic, ki želijo biti aktivni na snegu.

V primerjavi s smučanjem je tek na smučeh cenovno precej bolj dostopen šport, saj je nakup opreme za rekreativce cenejši, ob tem pa tudi ni potrebno kupovati dragih smučarskih kart. Pri teku na smučeh se razgiba celotno telo, dovolj pa je že eno uro teka, da boste prijetno utrujeni.

Poznamo dve tehniki smučarskega teka in pri klasiki gre za naravno obliko teka, kjer med gibanjem pomikate noge naprej nazaj v urejeni progi, ki ji rečemo tudi »špura«. Pri drsalni (skate) tehniki se teče na utrjenem delu proge, kjer s smučkami drsite v škarjastem položaju levo – desno.

Smuči za tek na smučeh za klasiko so približno 15 - 20 cm daljše od višine tekača in imajo v rekreativnih verzijah narebreno drsno oblogo, ki je ni potrebno mazati. Palice naj bodo približno 25 cm krajše od višine telesa oz. naj segajo do višine ramen, ko stojite v čevljih za smučarski tek.

Drsalna tehnika smučarskega teka zahteva nekoliko krajše smuči, ki pa so še vedno 10 - 15 cm daljše od višine tekača, palice pa morajo segati med brado in nosom, ko stojite v tekaških čevljih.

Za obe tehniki so različni tudi čevlji – za drsalno tehniko so trši in bolj ojačani kot za klasično tehniko, obstaja pa tudi nekaj kombiniranih modelov čevljev, s katerimi lahko tečete klasično ali drsalno.

V Sloveniji imamo nekaj odlično urejenih centrov za smučarski tek npr. Pokljuka, Planica, Rateče, Jezersko, Rogla, Areh na Pohorju, Soriška planina, Bohinj, Medvode, Bloke, Logatec, ob tem pa v številnih krajih ob zadostni količini snega uredijo krajše proge.

Tek na smučeh je zelo priljubljen tudi v tujini in v bližini Slovenije je kar nekaj zanimivih turističnih destinacij poznanih po lepo urejenih tekaških progah npr. pod smučiščem Mokrine / Nassfeld imajo urejenih 22 km urejenih prog, v celotni dolini pa kar 130 km. Zelo znana regija za tek na smučeh je tudi Schladming – Dachstein, kjer imajo 220 km urejenih prog.

Raj za tekače na smučeh pa je italijanski Dobbiaco, kjer imajo kar 200 km urejenih prog, na širšem območju severnega dela Dolomitov pa je kar 1.000 km prog.

Stanje prog za tek na smučeh po Sloveniji - 20.1. 2023

Planica - urejene vse proge v Planici, Tamarju in Ratečah

Confine center Rateče - urejene so proge v dolžini 22 km

Kranjska Gora - urejene proge za hotelom Kompas, v Gozd Martuljku, Mojstrani in Radovni

Rogla - urejenih 24 km prog za tek na smučeh

Areh

Jezersko - 17 km urejenih prog za tek na smučeh

Pokljuka - Rudno polje, planina Konjščica in planina Javornik

Bohinj - Koprivnik 1 km

Soriška planina

Lom pod Storžičem

Logatec - 9 km urejenih prog, dodatno tudi Hotedršica - 5 + 2 km urejene proge

Nanos

Vojsko - urejen 3 in 5 km krog

Lokve - odprtje proge za tek na smučeh 21.1.

Bloke - 7 km

Črna na Koroškem (lokacija Bistra pri Plazniku in v Logih)

Nakup opreme za tek na smučeh – NaZraku.si

V trgovini NaZraku.si imajo na zalogi tekaške smuči znamk Fischer in Kästle. Gre za dva zelo znana proizvajalca smuči za klasično in drsalno tehniko.

Cene smuči Kästle se pričenjajo pri 195 €, od smuči Fisher pa je trenutno na zalogi le model za boljše tekače v drsalni tehniki, katerih cena je 380 €.

Na voljo so tudi čevlji za tek na smučeh Alpina in Fisher, cene se pričnejo pri 125 €, bo pa potrebno za najbolj pogoste številke npr. ženske 39 in 40 ter moške 42 - 44 pohiteti z nakupom.

Cene palic za se pričenjajo pri 60 €, na voljo so tudi rokavice, trakovi, oblačila, torbe za smuči, termo torbice …

Več informacij o nakupu opreme za tek na smučeh >>

Datum objave
Kategorija
Statistika
6556 ogledov