Medžimurje vabi na aktivno - gurmanski oddih med Muro in Dravo ter uživanje v vinskem kampu Hažić

Datum objave
Kategorija
Statistika

Če mislite, da je Istra najbolj severna hrvaška regija, se krepko motite. Med rekama Mura in Drava, na samem začetku Panonske nižine, se nahaja Medžimurje. Obkrožen z dvema državama, rekama in prekrasno naravo polno vinogradov in sadovnjakov. V vinskem kampu Hažić so pripravili odlično ponudbo kampiranja z degustacijo vrhunskih vin in bučnim oljem, sredi maja pa vas vabimo na vinski festival Urbanovo 2024.

Če bi Slovence vprašali, kje je Medžimurje, bi znali našteti kraje Čakovec, Mursko Središče, mogoče še Goričan, Štrigova, potem se pa že konča. Vse skupaj pa je zelo blizu Slovenije, tako da je obisk Medžimurja primeren tudi za vikend oddih.

Na letošnjem turističnem sejmu v Berlinu je bilo Medžimurje uvrščeno med zelene destinacije »Green Destinations« in prejelo srebrni znak, kar regijo uvršča med trajnostno najbolj ozaveščene turistične destinacije.

Vrhunska termalna ponudba

Glede turistične ponudbe Slovenci v Medžimurju najbolje poznamo Terme Sveti Martin, ki imajo odlično bazensko in wellness ponudbo, pri njih pa lahko prespite v modernem hotelu ali apartmajih.

Gostom so na voljo bazeni The Temple of Life z zdravilno termominerlano vodo, v poletnih mesecih je na zunanjih bazenih odprt tudi aquapark Martilandia s tobogani, kjer najbolj uživajo otroci in maskota Marti.

V sklopu term je urejen eden najbolj modernih wellnessov na Hrvaškem z bogato ponudbo savn, masaž in lepotnih tretmajev, imajo tudi športna igrišča, otroško igralnico, poznani so tudi po odlični gurmanski ponudbi.

Prvi vinski kamp na Hrvaškem

Za ljubitelje kampiranja pa je samo 800m od term urejen vinski kamp Hažić. Gre za manjši kamp, ki ob parcelah nudi tudi najem mobilnih hišic, ob tem pa ima tudi moderno urejen sanitarni objekt, otroška igrala in zunanji prostor z žarom. V kampu so dobrodošli tudi kužki.

Gostom nudijo vinske degustacije, pokušine lokalnih dobrot, znani so tudi po pridelavi domačih jabolk (v drugi polovici septembra organizirajo tudi obiranje), iz njih pa potem delajo sok, krhlje, kis … 

V bližini kampa, samo 5 minut hoje, je farma jelenov in muflonov, kamp pa je odlično izhodišče za kolesarske izlete. Gostom kampa nudijo tudi ugodnejše cene kopalnih kart za terme.

AKCIJA AVTOKAMPI KARTICA > v kampu Hažić so pripravili ugodno paketno ceno kampiranja z degustacijo vin:

15 % popust na redne cene kampiranja v terminu od 29.3. do 31.12. + gratis degustacija 4 vin in sokov v njihovi Vinski hiši.

Medžimurje pa nudi še veliko več, predvsem odlično kulinariko z bogato paleto okusov in arom, ki vključuje lokalno pridobljene sestavine od mesa, sladkovodnih rib do sezonske zelenjave npr. fižol, ajdova kaša, kislo zelenje.

Pogosti dodatki jedem so bučno olje, raznoliki siri, veliko se uporablja koruzna moka, med sladicami pa je na vrhu medžimurska gibanica. Najboljše gostilne najdete pod oznako Medžimurski Zlati Gurman.

TOP turistične točke v Medžimurju

Ko boste prišli v Medžimurje, potem vam priporočamo, da si vsaj en dan vzamete tudi za ogled katere od turistično najbolj zanimivih točk.

> Ekomuzej Međimurje v Čakovcu - doživite kulturno in naravno dediščino Medžimurja na nekoliko bolj moderen način skozi multimedijsko in interaktivno razstavo. V prostorih Turistične skupnosti Medžimurske županije je urejen Center za obiskovalce, na dodatnih 14 lokacijah po regiji, pa so na ogled tudi tematske predstavitve npr. kako so nekoč izpirali zlato v reki Dravi, o mlinu na reki Muri, starem mestu Zrinski ter o življenju in delu filozofa, naravoslovca, raziskovalca in ustanovitelja prve Waldorfske šole dr. Rudolfa Steinerja

> Mlin na Muri v kraju Žabnik, ki je zadnji leseni mlin od nekoč 90ih, ki so delovali na tej reki

> Razgledni stolp Madžerkin breg v bližini kraja Štrihova, na nadmorski višini 341m nudi prekrasen pogled na celotno pokrajino in okoliške vinograde, v bližini sta tudi dva vinarja Štampar in Cmrečnjak

> Marina Prelog ob največjem hrvaškem umetnem jezeru Dubrava je zanimiva turistična lokacija, ki omogoča predvsem sprehode ob vodi in kolesarjenje, sem pa radi pridejo tudi ribiči

> Farma jelenov in muflonov Perhoč v bližini Term Sv. Martin in kampu Hažić

> Adrenalinska parka Accredo v kraju Zasadbreg in Geler v kraju Mali Mihaljevec sta namenjena vsem, ki bi se radi preizkusili v pustolovskem parku na višini, nudijo tudi paintball, vožnje s štirikolesniki, veliko gugalnico

Festival vina URBANOVO

> Urbanovo so dogodki posvečeni vinu v Medžimurju, ki potekajo nekje od maja do novembra in s katerimi želijo promovirati medžimurska vina in vinsko kulturo. Obiskovalce vabijo na prireditve Festival pušipela, Odprte kleti, GO! VGOrice in Festival mladega vina, ki potekajo pri različnih vinarjih v regiji.

Festival Pušipela 2024, petek - nedelja (17. - 19.5.)
V Štrigov bo potekal festival vina, kjer bo tri dni mogoče pokusiti več kot 170 različnih vrhunskih vin. Letošnji partner dogodka je Primorsko-goranska županija, tako da bodo pripeljali s seboj tudi najboljša vina s Kvarnerja.

V petek bo popoldan potekala otvoritev ter podelitev nagrad najboljšim vinskim kletem, sledi glasbeni program, po 20h zabava v Pub Potkova v bližini Term Sv. Martin. V soboto od 12h naprej degustacije vin, ob 16.30 Cooking Show by Bajzovi dvori & Marko Palfi, ob 19h nastop DJ-a. V nedeljo tek Urbanovo ob 9h, od 14h naprej degustacije vin, ob 18h nastop Zodiac duo. Vstopnice lahko kupite na Eventime >

Odprte kleti 2024 - 24. in 25. maja bo 14 vinskih kleti odprlo svoja vrata, kjer boste lahko degustirali njihova vina. Spisek vinskih kleti >

Več informacij dobite na medimurje.croatia.hr

Kolesarjenje med vinogradi

Izkoristite lepe dneve in se kar s kolesom zapeljite po eni od 21 urejenih ter označenih kolesarskih poteh, ki pogosto peljejo med vinogradi, kjer lahko poizkusite kozarček vrhunskega vina.

V jesenskih mesecih je tu najbolj prijetno, saj potekajo trgatve in malce kasneje tudi Martinovanje. Med lokalnimi pridelovalci so najbolj priljubljene sorte sauvignon, rizling, graševina, muškat, muškat, traminec in pa moslavac iz katere delajo vino pušipel, ki značilno za medžimurske vinske kleti.

Če imate električno kolo oz. ste bolje pripravljen rekreativni kolesar, ki mu 50 km po asfaltirani cesti ne povzroča težav, potem priporočamo Pušipelovo kolesarsko traso. Gre za krožno kolesarsko pot po številnih gričih. Pričetek je lahko v kampu Hažić oz. pri termah Sveti Martin, potem pa vas pot vodi skozi po gričih in skozi zanimive kraje, kjer ne manjka vinskih kleti.​

Za družinski kolesarski izlet pa bo zelo primerna ravninska krožna trasa Mlinarske kolesarske poti v dolžini 27 km in na poti si boste ogledali mlin in splav na Muri, cerkev sv. Jeronima v Štrigovi, obiskali tudi medžimursko vinsko cesto in nasade jabolk, naselje Lapšin in zaščiteno področje Nature 2000.

Vse kolesarske poti po Medžimurju so lepo opisane na spletni strani - www.medimurje-bike.com