Kampiranje v okolici Labina v vzhodni Istri

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vzhodna Istra je med kampisti manj znana, zato smo obiskali kampe Dvor, Marina, Tunarica in Romantika ter preverili ponudbo.

Kampe na zahodni obali Istre vsi dobro poznamo, precej manj znani pa so kampi na vzhodni istrski strani, kjer jih najdemo v okolici Labina in Rabca.kampiranje v vzhodni Istri - avtokampi.si

Destinacija vabi vse ljubitelje aktivnih počitnic, ki bodo po nekaj urah ležanja na plaži radi počeli še kaj, npr. kolesarjenje, potapljanje, lokostrelstvo, jahanje, izlet s kajaki po morju, adrenalinska vožnja s terenskimi vozili, obisk pustolovskega parka primernega za celo družino... Ob tem pa ne smemo pozabiti na odlično kulinariko, ki združuje okuse celinske in morske Istre.

Sredi avgusta smo obiskali štiri kampe, ki so med seboj zelo raznoliki - fotografije in ceniki kampiranja so objavljeni pri opisih kampov:
Kamp Dvor – Barban
Kamp Marina – Labin
Kamp Tunarica – Labin
Kamp Romantik - Labin
Avtokampi.si kamping kartica
Imetniki Avtokampi.si kamping kartice boste v vseh omejenih kampih dobili popust na kampiranje, zato ne pozabite naročiti brezplačne kartice in jo pokazati ob prijavi.

Najbližja pot do vzhodne Istre
Do vzhodnega dela Istre lahko pridete po več različnih poteh. Med najboljšimi sta cesta mimo Opatije in nato ob morju do Moščeničke Drage, Plomina in Labina, druga varianta pa je da primorsko avtocesto zapustite na Črnem Kalu in se preko mejnega preko Sočerga odpeljete do Buzeta ter Pazina, kjer zavijete levo proti Labinu.

kamp Dvor, Barban - avtokampi.si
Kamp Dvor - urejene parcele, hišice, glamping šotori in aktivnosti
Šotor smo tokrat postavili v kampu, ki ne leži ob morju. Kamp Dvor je urejen v vasici Manjadvorci, v bližini kraja Barban. Gre za majhen kamp v okviru konjeniškega ranča Barba Tone, kjer so uredili kamping parcele, nudijo pa tudi najem dveh mobilnih hišic, manjših glamping šotorov za 2 – 4 osebe in enega apartmaja.

Kamp je urejen v dveh delih – osrednje parcele so na večjem vrtu, kjer sta tudi mobilni hiški, bazen in sanitarije, glamping šotori in parcele brez elektrike pa so urejene pod borovci na drugi strani lokalne ceste.
kamp Dvor, Barban - avtokampi.si

Po prijaznem sprejemu in postavitvi šotora kar pod drevesom zrelih fig, smo se odpravili na jahanje. Gospodar nam je povedal, da so njihovi konji zelo mirni in kot popolni začetniki smo se po nekaj navodilih in krogih v menaži že odpravili na eno urni izlet po bližnji okolici. Tudi naša 8 letnica je dobila svojega konja »Miškota«, kar je bilo še posebno veselje. Sledilo je kopanje v bazenu, proti večeru pa smo v skupnem žaru zakurili ogenj in še z ostalimi gosti spekli koruzo. Za presenečenje pa je vsak prejel še porcijo pečenih dagenj.

kamp Dvor, Barban - avtokampi.si
Naslednji dan je sledil izlet s čolnom po zalivu Raša, kjer je kar nekaj lepih in samotnih zalivov (kamp je od morja oddaljen 8 km), popoldan pa še izlet z buggy vozili in štirikolesniki po makadamskih poteh, ko smo si lahko z vrha hriba ogledali celoten zaliv.

Ker tretji vikend v avgustu v Barbanu poteka tradicionalna konjeniška tekma »Trka na Prstenac«, smo si ogledali trening. Konjeniki v polnem galopu poizkušajo s kopjem zadeti središče majhnega kovinskega obroča in vse skupaj izgleda zelo impresivno.

V bližini kampa Dvor deluje tudi adrenalinski park Glavani, ki je prava lokacija za družinsko zabavo, saj imajo tri različne težavnostne proge (višina 2, 6 ali 10m – najnižja je primerna tudi za otroke), gugalnico velikanko, zipline in prosti pad z 20m višine.

kamp Marina, Labin - avtokampi.si
Kamp Marina - urejenost,  mirna lokacija, potapljaški center
Samo nekaj kilometrov naprej od Labina deluje kamp Marina, ki ga poznajo številni ljubitelji potapljanja, saj v kampu deluje odličen potapljaški center. Kamp je urejen na manjšem polotoku od koder je lep pogled na Cres in Lošinj.

V zadnjih letih so kamp prenovili, uredili nove kamping parcele z elektriko in vodo, postavili moderne mobilne hišice za 4 – 6 oseb, zgradili prelivni bazen s pogledom na odprto morje in dodatno še otroški bazen s toboganom. Gre za izrazito mirno lokacijo, med gosti pa je največ družin in potapljačev.

kamp Marina, Labin - avtokampi.si
Plaža v kampu je omejena na dva prodnata zaliva, in večji zaliv v samem kraju (3minute hoje). Preostali del plaže je skalnat, so pa uredili mesta, kjer je lažji dostop v morje. Lepo je urejena tudi pasja plaža. Otrokom je na voljo nekaj igral, poleti pa deluje tudi animacijski center.

Ob ogledu plaže in skoku v morju nas je presenetilo število rib v morju, saj smo še po nekaj metrih od obale okoli nas plavale cele jate, celo manjšo hobotnico smo opazili, ki se je hitro skrila pod skalo. Bili smo na veliko plažahh, vendar tako bogatega podvodnega življenja kot tukaj še nismo opazili.


kamp Tunarica, Labin - avtokampi.si
Kamp Tunarica - naraven kamp z veliko sence
V bližini kraja Koromačno oz. v samem zalivu Raša smo si ogledali tudi kamp Tunarica. Gre za zelo naraven kamp in enega redkih, ki je še brez mobilnih hišk. Na parcelah je veliko sence hrastovih dreves, ob morju tudi borovcev, manjši del kampa pa je tudi neparceliran. Lani so prenovili sanitarije, uredili nov recepcijo in izboljšali ponudbo v restavraciji, ki je znan po tuninih specialitetah.

Plaža v kampu je kombinacija peščene in prodnate, ker pa zaliv nudi dobro zaščito pred vetrom, je v njem privezanih veliko čolnov. V kampu si lahko izposodite tudi SUP, kajak, pedalin ali čoln, na sami plaži pa deluje tudi masaža. Če si želite več miru, potem se je dobro peš odpraviti na 5 minut oddaljeno skalnato plažo, ki gleda proti odprtem morju.
kamp Romantik, Labin - avtokampi.si

Kamp Romantik - mini OK kamp v Labinu
Skorajda v Labinu, samo 2 km od centra, deluje še en majhen kamp Romantik, kjer gostom nudijo 10 urejenih kamping parcel, prenovljene sanitarije in najem dveh mobilnih hišic za 4 +1  osebo. Hišice imajo ob kuhinji tudi kopalnico in dve spalnici, v njih pa so dovoljeni tudi kužki. Zaradi lepe urejenosti kamp sodi med najboljše majhne hrvaške kampe. Kamp nudi tudi ugodne cene, saj npr. najem mobilne hišice v sezoni stane le 70 eur.

Ker kamp Romantik ni ob morju, so dodatno uredili še bazen, da se predvsem otroci lahko zabavajo in igrajo, otroška igrala, zunanji fitnes, v njihovem vrtu pa is lahko naberete tudi svežo zelenjavo. Najbližja plaža je v Rabcu, ki je od kampa oddaljen le 10 minut vožnje.