Kamp Menina - izjava direktorja kampa glede primera mučenja živali

Datum objave
Kategorija
Statistika

Ta teden je v javnost prišla informacija o mučenju muce v kampu Menina. Glede dogodka je direktor in lastnik kampa, Jure Kolenc, podal izjavo, ki jo objavljamo v celoti.

Osebno obsojam in obžalujem nedavni dogodek z muco v kampu Menina. Opravičujem se tudi za prvotno reakcijo, ki je bila neprimerna in posledica nepopolnih informacij ter šoka ob nepričakovanem dogodku. Omenjena zadeva je predana policiji in sodstvu, vsi v kampu sodelujemo z uradnimi organi brez kakršnihkoli skrivnosti. Povzročitelji bodo morali za svoje dejanje odgovarjati nam, uradnim organom in javnosti. Ne drži navedba, da gre za zaposlenega kampa, ampak gre za zunanjega izvajalca s katerim smo takoj po dogodku prekinili sodelovanje. Naj poudarim, da nobeno neprimerno ravnanje z živalmi zame osebno, ter kot vodjo kampa ni sprejemljivo. Dejanje absolutno obsojam, saj bi najeti izvajalec moral situacijo rešiti z veterinarsko službo, tako kot to vedno počnemo.

V kampu so težave z brezdomnimi mucami pogoste. V poletnem času, ko je kamp poln ljudi, je to odlično mesto za njih, ko pa gostje odidejo so prepuščene same sebi. Vedno te situacije rešujemo sproti z veterinarsko službo, tako da mačkam priskrbimo oskrbo ali pa jih steriliziramo in obdržimo.

Samo letos poleti je Teja iz Mačje hiše na Rečici ob Savinji sprejela 5 mačk od nas v oskrbo, dve pa smo sterilizirali in postale so prebivalke našega kampa za katere vzorno skrbimo. Reševanje mačk je proces s katerim se redno srečujemo in vzorno rešujemo vsa leta. Pri tem nam vedno pomaga veterina Mozirje in Teja Serdeliuc - prostovoljka Mačje hiše na Rečici ob Savinji.

Priznavam mojo napako, da načrta reševanja te problematike nimamo pisno zapisano v internih aktih družbe, ki se jih morajo držati vsi zaposleni in zunanji izvajalci. Se pa ob tem sprašujem, kje se moja odgovornost kot vodja kampa začne in kje konča? Inšpekcija je že pred leti raziskovala primer brezdomnih mačk v naši vasi, toda zgodilo se ni nič za reševanje te težave. Kamp Menina ima vedno svoje mačke, toda v kamp prihaja tudi precej mačk iz vasi.

Živimo v naravi, naravo in živali imamo radi. Kamp je v naravi, kjer so seveda tudi miši in mačke so naši naravni sodelavci in prijatelji.

Želim narediti najboljše z znanjem, ki ga imam in v dani situaciji. Kar se lahko naučimo iz te situacije je, da še bolj resno pristopimo k reševanju te problematike in sprejemu pravilnika ravnanja v kampu. V ta namen želim organizirat okroglo mizo z vsemi, ki se strokovno ukvarjajo z mačkami ter najti rešitve za to problematiko v prihodnosti. Sami bomo še naprej strokovno poskrbeli za brezdomne muce ter negovali naše muce, Murčija in Muco v kampu ter mačka Brunota, ki ga imamo doma.

Zaradi dogodka me lahko linčate, lahko poskušate uničiti ugled kampa, lahko se pa vsi nekaj naučimo in spremenimo.

S spoštovanjem,

Jure Kolenc