Kako z avtom ali avtodomom na festival piva Oktoberfest 2023?

Datum objave
Kategorija
Statistika

München bo tudi letos od 16. septembra do 3. oktobra prestolnica piva. V tem času bo potekal že 188. Oktobefest, ki je največji festival piva na svetu. Pripravili smo koristne podatke, kako Oktoberfest obiskati z avtomobilom ali avtodomom. Letošnje cene piva so od 12,60 do 14,90 €.

Oktoberfest v Münchnu poteka že vse od leta 1810, ko je potekala poroka med bavarskim princem Ludvikom I. in princeso Terezo.

Prvi dan bo v soboto, 16. septembra, ko se šotori odprejo že ob 9. uri, uradna otvoritev pa bo ob 12. uri, ko bo župan Münchna odprl prvi sodček piva iz zaklical "Ozapft is", kar pomeni, da se zabava lahko prične.

Obiskovalce Oktoberfesta najbolj zanimajo cene piva, ki ga točijo le v litrskih kozarcih. Letos bo cena "litrce" piva od 12,60 do 14,90 €, kar je za 6% dražje kot lansko leto.

Vstopnine za samo prireditev ni, plača se samo vstop na "tradicionalni Oktoberfest - Oide Wiesn", kjer je vstopnina 4 €, otroci do 14 let pa vstopijo gratis.

Tudi na letošnjem Oktoberfestu pričakujejo več kot 6 milijonov obiskovalcev, ki se bodo lahko zabavali pod velikimi prireditvenimi šotori, v katerih bo poskrbljeno za vsaj 100.000 sedežev. Šotori so od ponedeljka do petka odprti med 10 in 23.30h, izjemoma sta dva šotora kjer točijo tudi vino, odprta do 1h, v soboto in nedeljo pa se odprejo že ob 9h.

Dva torka pripravijo poseben družinski dan, ko so cene pijač nekoliko nižje, dodatno pa pripravijo tudi otroške menije in še več zabave za najmlajše obiskovalce.

Poleg piva bodo obiskovalcem na številnih stojnicah na voljo tudi tradicionalna bavarska hrana: klobase, piščanec, kislo zelje, cmoki in seveda jabolčne palačinke.

Za večje skupine je priporočljivo, da že sedaj preko spletne strani Oktoberfest rezervirajo mize v šotorih, saj drugače lahko ostanejo brez tako želenega prostora. Pravilo je, da mora vsak šotor imeti četrtino prostora tudi za goste brez rezervacij, vendar predvsem ob vikendih že okoli 11. ure dopoldne zmanjka prostih mest, zato je potrebno priti že zelo zgodaj.

Navodila za obiskovalce z avtomobili

Voznike opozarjamo, da za vstop z vozilom v središče Münchna (znotraj srednjega mestnega obroča - Mittlerer ring), kjer poteka tudi Oktoberfest, potrebujete zeleno ekološko nalepko.

Širše območje Oktoberfesta je v času prireditve zaprto za promet, zato voznikom, ki se bodo na pripeljali z lastnimi avtomobili svetujemo, da vozilo parkirate na P+R parkiriščih že na vpadnicah v mesto. Ta parkirišča v neposredni bližini podzemeljske železnice, ki vas bo pripeljala direktno na prizorišče Oktoberfesta.

Navodila za obisk Oktoberfesta z avtodomom

Številni turisti se na Oktoberfest pripeljejo tudi z avtodomi. V sami bližini Oktoberfesta je v času prireditve prepovedana vožnja z avtodomi, prav tako je po mestu prepovedano prenočevanje v avtodomu.

Na sejmišču urejeno postajališče za 1.500 avtodomov, dodatno še ena lokacija

> Začasno urejen camper stop München Reim, ki leži pri sejmišču na ulici De Gasperi Bogen na vzhodni strani mesta (GPS lokacija - 48.13589, 11.70954), naslov Am Mitterfeld, 81829 München. Tam v času Oktoberfesta uredijo 1.500 parkirnih mest za avtodome in tudi za vozila s počitniškimi prikolicami z možnostjo uporabe sanitarij in 800 priklopov na elektriko. Ob parkirnem mestu je urejena tudi pivnica, trgovina in prodajalna spominkov.

Cena prenočevanja 2 oseb in parkiranje avtodoma je 40 € na noč. elektrika se doplača 5 €, dodatna oseba plača 15 €, otroci  3-14 let pa 7,50 €. Cena vključuje tudi uporabo sanitarij in tušev. Priporočljiva je rezervacija parkirnih mest, ki jo uredite na www.oktoberfest-camping.com

Najboljši dostop do parkirišča za avtodome je po vzhodni avtocesti A99, nato na avtocesto A94 proti središču mesta in izvoz Feldkirchen West. Bodite pozorni na oznake Messe/ICM.

Od camper stop lokacije do prizorišča Oktoberfesta je 20 minut vožnje s podzemeljsko železnico. Možni sta dve varianti: U2 do Innsbrucker Ring - prestopite na U5 do Theresienwiese ali U2 do Sendlinger Tor - prestopite na U3 / U6 do Goetheplatz.

> NOVO lokacija začasnega kampa Wies'n Camp - lokacija na severnem delu mesta, (GPS lokacija 48.14408, 11.67013), naslov: Schichtlstrasse. 46-48 (dostop z ulice Landshamer Str.), 81929 München.

Od prizorišča Oktoberfesta je lokacija oddaljena 20 minut z mestnim vlakom, postaja je 5 minut hoje od kampa.​ Možnost parkiranja avtodoma, šotora, prikolice, omogočajo najem že postavljenih šotorov, lesenih hišic. Cena za avtodom + 2 osebi je 35 € ob rezervaciji, drugače na kraju 40 €, doplačilo za dodatno osebo 15 €, za otroka 3 - 14 let pa je 7,50 €.Več  - www.munich-oktoberfest.com

Prenočevanje v dveh urejenih kampih

Avtodomarjem je na voljo tudi obisk kampa München - Obermenzing, ki leži na severozahodni strani mesta, od koder potem z avtobusom in vlakom pridete do centra. Prenočevanje v kampu za 2 osebi z avtodomom, elektriko in uporabo tuša stane cca 33 - 36 € na noč. V času Oktoberfesta imajo še posebno doplačilo 3,50 € na osebo.

Na južni strani mesta je tudi Camping Thalkirchen, ki je od prizorišča Oktoberfesta oddaljen dobre pol ure vožnje z javnim prevozom. Cena kampiranja za 2 osebi, avtodom in elektriko je cca 38 €, doplačilo v času Oktoberfesta pa je 4,90 €.

Več informacij Oktoberfestu dobite v PDF brošuri ali na spletni strani www.oktoberfest.de