Pogoji vstopa v Italijo - Sardinija je odpravila dodatno prijavo

Datum objave
Kategorija
Statistika

Turisti lahko od sredine maja obiščejo Italijo ponovno brez karantene, vendar pa je še vedno potrebno imeti negativen covid-19 test. Sardinija pa je sporočila, da od 16. junija ni več potrebna dodatna prijava gostov in dodaten hitri test. Slovenija kar nekaj italijanskih regij dala na zeleni seznam, kar pomeni, da za vrnitev domov ne potrebujete dodatnih potrdil, testov ali karantene.

V začetku maja so se po Italiji že odprli prvi kampi in hoteli, v omejenem obsegu delujejo tudi restavracije. Glede mask je ta v Italiji obvezna v notranjih prostorih in tudi zunaj, kjer ni dovolj medosebne razdalje, kar pa pomeni, da jo predvsem v mestih večina ljudi stalno nosi. Izjema velja za otroke mlajše od 6 let, pri rekreaciji in za osebe, ki maske ne morejo nositi iz zdravstvenih razlogov.

Slovenija je konec aprila ukinila kontrolne točke na meji z Italijo, tako da je prehod možen na vseh mejnih prehodih, še vedno pa se izvaja naključna kontrola. Na slovenskem zelenem seznamu so tudi turistično zanimive regije: Furlanija - Julijska krajina, Benečija, Toskana, Sardinija. Na rdečem seznamu pa so od 12.6. samo še regije Aosta, Basilicata in Kalabrija.

Tako lahko brez težav obiščete kampe ob Jadranskem morju npr. kamp Mare Pineta v Sesljan / Sistiani, kamp Punta Spin v Gradežu / Grado, kamp Sabbiadoro v Lignanu in kamp Cavallino pri Benetkah. Glede na to, da je tudi Sardinija sredi junija omogočila enostavnejši vstop na otok, bo zanimivo tudi kampiranje na Sardiniji.

Glede kampiranja v Italiji ni posebnih zahtev - v določenih kampih gostom ob prijavi izmerijo temperaturo, niso pa potrebni dodatni covid testi.

Vstop v Italijo z negativnim testom​

Za vse, ki v Italijo prihajajo s seznama C, kamor sodi tudi Slovenija, so s 16. maja ukinili prej obvezno petdnevno karanteno. Italijanski odlok določa, da morajo potniki, ki prihajajo iz Slovenije:

-    Izpolniti spletni obrazec za samoprijavo bivanja - European Digital Passenger Locator Form (dPLF)

-    Imeti negativni hitri antigenski ali PCR test star max. 48 ur od odvzema brisa (priporočljivo je imeti angleško potrdilo).

Otroci so glede testiranja izjema le do vključno starosti 2 let.

Potrdilo o cepljenju ali prebolelosti še ni dovolj za vstop v Italijo brez karantene; tudi potniki s temi potrdili potrebujejo imeti negativen hitri ali PCR test. Naj pa bi to veljalo po 1. juliju, ko bodo sprejeta digitalna zelena potrdila po celotni EU.

Če oseba v Italijo vstopa brez negativnega covid-19 testa, je obvezna 10 dnevna karantena na naslovu, ki se ga vpiše v obrazec dPLF, ob koncu karantene je obvezno testiranje.

Izjeme glede opravljana testiranja so službena potovanja (potrebno potrdilo max. trajanje 120 ur), tovorni promet, zdravstveni razlogi ali drugi nujni razlogi ter tranzitno potovanje v drugo državo (max. 36 ur dolgo potovanje po Italiji), obmejni delavci, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih.

Sardinija odpravila dodatno prijavo turistov

Za prehod med italijanskimi regijami ni potrebno imeti dodatnih potrdil.

Na Sardiniji so 16. junija odpravili prej potrebno dodatno prijavo gostov, prav tako ni potrebno delati dodatnega hitrega testa, saj potnik z vstopom v Italijo že izpolnjuje pogoje npr. hitri test z veljavnostjo max. 48 ur od odvzema brisa. Je pa seveda potrebna spletna prijava na gornjem obrazcu, ki velja za celotno Italijo.

Spisek kampov v Italiji >>