Italija 1. aprila sprošča covid potrdila za večino storitev, ne pa tudi za vstop v državo

Datum objave
Kategorija
Statistika

Italija ukinja PCT covid pogoje za določene storitve znotraj države npr. za obisk turističnih namestitev, smučišč, trgovin, muzejev, javnih ustanov, še vedno pa bodo potrebni za vstop v državo in za notranje prostore restavracij, javni potniški promet. Do konca aprila bodo v zaprtih javnih prostorih še vedno potrebne tudi zaščitne maske.

Italija s 1. aprilom zaključuje izredne covid razmere in sprošča covid ukrepe za nekatere storitve znotraj države.

Po novem za smučanje in uporabo turističnih namestitev v Italiji npr. kampov, hotelov in apartmajev covid potrdila ne bodo več potrebna.

Brez covid potrdil boste lahko obiskali tudi trgovine, muzeje, galerije, zabaviščne parke, banke, pošte in tudi za lokalni javni potniški promet, ki poteka znotraj ene italijanske regije – velja za avtobuse in vlake.

Za vse notranje javne prostore in prevozna sredstva (npr tudi na zaprtih žičniških napravah na smučiščih) pa bo še vedno potrebno imeti zaščitno FFP2 masko - izjema glede zaščitnih mask so otroci mlajši od 6 let.

Vstop v Italijo še vedno s PCT potrdilom

Italija je podaljšala ukrepe glede vstopa v državo, tako da predvidoma še do konca aprila veljaj PCT pogoj. V nasprotnem lahko osebo napotijo v 5 dnevno karanteno, ki se zaključi z negativnim covid testom.

Brez petdnevne karantene lahko v Italijo vstopijo osebe, ki imajo:

- izpolnjen spletni obrazec prijave bivanja - European Digital Passenger Locator Form (dPLF) in

- potrdilo o polnem covid cepljenju, ki je starejše od 14 dni in ni starejše od 9 mesecev* - v primeru poživitvenega odmerka je potrdilo veljavno neomejeno časa ali

- potrdilo o prebolelosti Covid-19 ali pozitivnem testu od katerega ni preteklo več kot 6 mesecev ali

- negativni hitri covid test star max. 48h ali PCR covid test star max. 72 ur od odvzema brisa

*Potrdilo o cepljenju za vstop v državo velja 9 mesecev, za storitve v Italiji, kjer je potrdilo še potrebno, pa samo 6 mesecev. Tujcem je omogočeno podaljšanje potrdila o cepljenju ali prebolelosti z dodatnim negativnim hitrim testom, ki potem velja 48h.

Izjeme glede covid potrdil veljajo za otroke mlajše od 6 let, tranzitne potnike in prevoznike.

Storitve v Italiji, kjer bo še potrebno imeti covid potrdilo

V določenih primerih bo v Italiji še vedno potrebno ustrezno covid potrdilo, ki ga morajo imeti vse osebe stare 12 let ali več.

PCT potrdila – prebolelosti, cepljenje ali testiranje

Za potovanja z javnim potniškim prometom med regijami npr. avtobusi, trajekti, letalske povezave (izjema je trajekt Messina – Sicilija in pomorske povezave do otočja Tremiti) in tudi za domače in mednarodne letalske prevoze bo vsaj še do 30. aprila potrebno imeti osnovno PCT covid potrdilo oz. green pass npr. negativnih hitri test znotraj 48h ali pa potrdilo o cepljenju ali prebolelosti.

PCT covid potrdilo bo do konca aprila potrebno imeti tudi za obisk kulturnih & športnih prireditev ter koncertov na prostem in notranjih prostorov lokalov in restavracij, izjema so turistične nastanitve, kjer gostje hotela lahko obiščejo restavracijo brez PCT pogoja.

PC potrdila - prebolelost, cepljenje

PC covid oz. super green pass potrdilo je do 30. aprila potrebno še za naslednje storitve:

- za uporabo bazenov in wellnessov

- gledališča, koncerti in kongresi, ki se dogajajo v zaprtih prostorih

- za obisk igralnice, diskoteke, plesne dvorane

- obisk domov za starejše in bolnišnic.