Oranžne regije v Italiji uvedle dnevno omejitev števila smučarjev

Datum objave
Kategorija
Statistika

Italija je omejitev število smučarjev na smučiščih v oranžnih regijah Furlanija – Julijska Krajina, Aosta in Piemont, kar pomeni manjše število smučarjev tudi na smučiščih Trbiž - Višarje, Sella Nevea, Zoncolan, Piancavallo, Forni di Sopra... Smučišča v Dolomitih so še na rumenem seznamu in brez omejitve števila smučarjev.

V ponedeljek, 24.1., je Italija objavila nov seznam oranžnih regij, na katerem so: Furlanija – Julijska krajina, Aosta, Piemont, Sicilija in Abruci.

Med dodatnimi ukrepi, ki veljajo v teh regijah npr. da osebe, ki nimajo PC pogoja ne smejo potovati iz regije in uporabljati javnega prevoza, je tudi dnevna omejitev števila smučarjev.

Na italijanskih smučiščih že sedaj velja, da lahko smučajo samo tiste osebe, ki imajo potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Izjema so otroci mlajši od 12 let. Dodatna novost je, da smučarji potrebujejo imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti, ki ga lahko sklenejo tudi že v Sloveniji in imajo o tem ustrezno potrdilo.  Več o covid pravilih na smučiščih v Italiji in vstopu v državo.

Zavarovanje odgovornosti - Zavarovalnica Triglav, smučanje Italija - Avtokampi.si

V nam najbližji regiji Furlanija – Julijska krajina so na smučiščih določili najvišje število smučarjev, ki lahko v enem dnevu obiščejo smučišče. Če bo na smučišče prišlo več ljudi, jim ne bodo mogli prodati smučarskih kart, zato je priporočljivo, da pridete na smučišče med prvimi.

Glede na podatke, ki jih je objavil upravljalec smučišč PromoTurismoFVG, lahko smučišče v Trbiž – Višarje v enem dnevu obišče nekaj manj kot štiri tisoč obiskovalcev, kar pa poleg smučarjev vključuje tudi obiskovalce, ki se z gondolo predvsem med vikendi odpeljejo do cerkvice in na kosilo v lepo vasico na vrhu Svetih Višarij.

So pa iz Skipass Travel iz Kranjske Gore, kjer prodajajo smučarske karte za smučišče Trbiž - Višarje že sporočili, da bodo vsi smučarji, ki bodo karte kupili pri njih, lahko tisti dan smučali na omenjenem smučišču.

Je pa precej zmanjšano število smučarjev na smučišču Sella Nevea, kar je posledica, da iz doline na vrh smučišča vozi gondola, kar pomeni »ozko grlo« in zato bo dnevna omejitev 750 smučarjev. Podobno je tudi na smučišču Forni di Sopra, ki je priljubljenem pri družinah, kjer bo po novem lahko smučalo le slabih 1.800 smučarjev.

Podatki o dnevni omejitvi smučarjev

Smučišče Trbiž – Višarje – dnevna omejitev smučarjev na 3.943

Smučišče Sella Nevea - dnevna omejitev smučarjev na 750

Smučišče Zoncolan - dnevna omejitev smučarjev na 4.233

Smučišče Piancavallo - dnevna omejitev smučarjev na 3.424

Smučišče Forni di Sopra - dnevna omejitev smučarjev na 1.174

Smučišče Sappada - dnevna omejitev smučarjev na 1.797

Smučišče Sauris - dnevna omejitev smučarjev na 251

Predstavitev smučišč v regiji Furlanija - Julijska krajina >>