Italija spreminja pogoje vstopa v državo – covid testi obvezni za cepljene in prebolele, ostali v karanteno

Datum objave
Kategorija
Statistika

Italija se je v torek, 14. decembra 2021 odločila, da bo zaostrila pogoje vstopa v državo. Vzrok za spremembo je povečano število primerov z različico virusa omikron, zato želijo preprečiti dodatne vnose iz sosednjih držav. Po novem bodo lahko v Italijo brez petdnevne karantene vstopili smo potniki, ki bodo imeli potrdilo o cepljenju ali prebolelosti in dodatno še negativen covid test.

Nova pravila za vstop v Italijo - velja od 16.12.​

Nov odlok o obveznem covid testu za vstop v Italijo bo pričel veljati že v četrtek, 16. decembra 2021. Slovensko veleposlaništvo v Rimu je v sredo objavilo podrobnejšo informacijo o novostih pri vstopu v Italijo, glede samih izjem glede covid potrdil pa še preverjajo podatke pri pristojnih italijanskih organih.

V Italijo lahko po novem brez petdnevne karantene vstopijo samo osebe, ki imajo potrdilo o cepljenje ali prebolelosti in dodatno še negativen hitri covid test:

- izpolnjen spletni obrazec prijave bivanja - European Digital Passenger Locator Form (dPLF) in

- potrdilo o polnem covid cepljenju, ki je starejše od 14 dni in ni starejše od 9 mesecev ali

- potrdilo o prebolelosti Covid-19 ali pozitivnem testu od katerega ni preteklo več kot 6 mesecev in

- negativni hitri covid test star max. 24h ali PCR covid test star max. 48 ur od odvzema brisa

Potniki, ki niso cepljeni ali preboleli covid, lahko v Italijo vstopijo le ob upoštevanju pet dnevne karantene in obveznem negativnem covid testu ob vstopu v Italijo ter po zaključku karantene. Pred vstopom je potrebno izpolniti tudi spletni obrazec prijave bivanja.

Izjeme glede covid potrdil za vstop v Italijo:

- izjema glede covid testiranja velja za otroke mlajše od 6 let. Za otroke od 6 do 17,99 let je hitri covid test obvezen - če potujejo s starši, ki imajo vsa potrebna potrdila za vstop brez karantene npr. potrdilo o cepljenju + negativen test, potem se otroku karantena ne odredi.

- tranzitni potniki za čas 36 h, vendar je tudi za njih potrebna spletna prijava. Gleda tranzita preko italijanskih letališč je zadnja informacija da potrebujete covid potrdila tudi če gre samo za tranzit čez Italijo.

- potniki, ki v Italijo prihajajo z obmejnega območja, in se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja, kjer se zadržijo največ do 48 ur

- nujna poslovna / zdravstvena potovanja za max. čas 120 ur (obvezno potrdilo)

- prevozniki, obmejni delavci, šolarji in študentje na šolanju v sosednji državi

Taka pravila vstopa v Italijo bodo veljala vse do 31. januarja 2022.

Kakšna pravila veljajo na italijanskih smučiščih

Ker se ta konec tedna v Italijo odpravlja tudi veliko smučarjev, je potrebno omeniti, da za samo smučanje na italijanskih smučiščih veljajo drugačna covid pravila kot za vstop v Italijo.

Vse smučarske regije so na belem (severozahodni del Italije) oz. rumenem italijanskem covid seznamu (Bolzano, Južna Tirolska, Furlanija - Julijska krajina), kar pomeni, da je za smučanje dovolj potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali pa hitri test, ki v tem primeru velja 48 ur. Izjema glede covid potrdil za smučanje so otroci mlajši od 12 let.

Hitri covid testi brez naročanja - Ljubljana, Celje, Maribor in Koper >>